בעקבות חוק חדש ביפן: Airbnb ביטלה אלפי הזמנות לחודש יוני
על פי החוק החדש, מארחים נדרשים לרשום את נכסיהם ולהציג את מספר הרישיון שלהם עד ל-15 ביוני, על מנת להמשיך את פעילותם באתר
ענקית שיתוף הדירות Airbnb נאלצה לבטל אלפי הזמנות באתר היפני שלה, בעקבות חוק חדש שהחילה ממשלת יפן ושייכנס לתוקף ב-15 ביוני. החוק החדש מסדיר את השוק הפופולרי ביותר של חברת השיתוף באזור אסיה-פסיפיק.
- חוק חדש ביפן כיווץ ב־80% את מספר הדירות ב־airbnb
- חקר ביצועים: השבוע של עזה, הנמלים ובית"ר ירושלים
- תשכחו משינקין ומרוטשילד: אלו השכונות הלוהטות של תל אביב להשכרה ב-Airbnb
על פי החוק החדש, מארחים נדרשים לרשום את נכסיהם ולהציג את מספר הרישיון שלהם עד ל-15 ביוני, על מנת להמשיך את פעילותם באתר. עם זאת, עוד ב-1 ביוני מסרה ממשלת יפן, כי מארחים ללא מספר רישיון ייאלצו לבטל הזמנות קרבות שנעשו לפני ה-15 ביוני.
לפיכך, Airbnb מסרה כי תבטל כל הזמנה שנעשתה על ידי אורחים שאמורים להגיע בין 15 ל-19 ביוני בנכסים ביפן שלא קיבלו עדיין את האישור הדרוש. "אנחנו יודעים שזה קטע מסריח, וזה בלשון המעטה", מסרה חברת שיתוף הדירות. "יפן זו מדינה נפלאה לבקר בה ואנחנו רוצים לעזור לאורחים שלנו להתמודד עם ההפרעה החריגה הזאת".
החוק היפני הוא האחרון בשורת מכשולים שעמם מתמודדת החברה באסיה, אחד השווקים הצומחים ביותר שלה. בתחילת השנה, החברה מסרה כי תיאלץ למסור לממשלת סין מידע על לקוחות שמזמינים לינה במדינה, כאשר נכון לעכשיו מדובר בפרטי דרכון ובתאריכי הזמנה.
גם מידע על מארחים המפרסמים דירות בסין יועבר הלאה ברגע שיתחילו לקבל הזמנות. על פי דיווחי Airbnb היא שואפת להגיע ליעד של מיליארד אורחים בשנה עד 2028. שווי השוק של החברה, שהוא מהגבוהים בעמק הסיליקון, מוערך ב-30 מיליארד דולר.
החוק כיווץ ב-80% את מספר הדירות ב-Airbnb
ביום ב' השבוע פורסם שהאתר הפסיק לפרסם דירות שבעליהן טרם השיגו את האישור הרשמי הנדרש להשכרתן. המגבלה נכנסת לתוקף אחרי שהאתר ביסס את עצמו כמוביל בתחום שיתוף הדירות ביפן, עם 62 אלף דירות רשומות. כעת, לקראת הצגת החוק החדש, צנח מספר הדירות המוצעות באתר בכמעט 80%, לכ־13,800 בלבד.
בעלי הדירות נדרשים להשיג אישור מיוחד תחת חוק המלונות או לחילופין רישיון שמונפק באזורים כלכליים יעודים, כמו אוטה בטוקיו. אך לקראת כניסת החוק לתוקף, רבים מבעלי הבתים טרם קיבלו את האישור הנדרש.
החוק, שיחול על שיתוף דירות, המוכר ביפן כמינפאקו, יאפשר למארחים להשכיר את דירתם לתקופה של עד 180 יום בשנה. זאת באמצעות רישומה במשרדי הרשויות המקומיות. לאחר ה־15 ביוני, מי שאין ברשותם אישור, לא יוכלו להציע נכסיהם.
מחיקת דירות לא מורשות מהאתר נעשתה על ידי airbnb בעקבות הודעה ששלחה סוכנות התיירות היפנית לאתר ביום שישי לפני שבוע. פעולתה עשויה לגרום גם לחברות אחרות הפועלות בתחום, להסיר נכסים.
על פי הוליוויס, חברת מחקר בתחום דירות הנופש, מספר בעלי הבתים שהציעו נכסיהם באתר רושם מגמת ירידה בעת האחרונה, בעיקר בשל תקנות מסורבלות. נכון ל־11 במאי, רק 724 מארחים נרשמו לקבל את האישור המיוחד, למרות שההרשמה התחילה כבר במרץ.
airbnb, שצמח במהירות מאז השיק את פעילותו ביפן ב־2013, ייאלץ עתה לחשוב מחדש על המודל העסקי. בנוסף לבתים פרטיים, האתר מפרסם בתי מלון ואכסניות והתחיל גם לקבל הזמנות לטיולים חווייתיים.
קשיים גם בניו זילנד
בתוך כך דווח בחודש שעבר כי גם ניו זילנד תערים קשיים על Airbnb, זאת באמצעות הרחבת "מס המיטה" הקיים והחלתו על אתר שיתוף הדירות. על פי דו"ח של ענקית ראיית החשבון דלויט, ב־2017 הוזמנו 578 אלף לינות בניו זילנד דרך airbnb. נתון זה מגלם 1.4 מיליון אורחים שלנו ב־225 אתרים. התיירים הללו הוציאו 780 מיליון דולר, שהם 2.8% מכלל הוצאות התיירים בניו זילנד באותה שנה.
בראיון ל־CNBC בפריז בחודש שעבר, טען ניית'ן בלצ'רצ'יק, ממייסדי airbnb, כי מהלכי האכיפה שנוקטות רשויות נגד הפלטפורמה מענישים את הציבור ופוגעים במקור ההכנסה של משתמשים רבים. בלצ'רצ'יק אמר את הדברים בפסגה השנתית של ה־OECD. הדברים נאמרו על רקע מגבלות שונות שמוטלות על האתר ברחבי העולם, כמו למשל, קנסות כבדים שמטילה ברלין על מי שמשכירים את דירתם ללא אישור ואיסור על בעלי נכסים בניו יורק להשכיר את דירותיהם למשך פחות מ־30 יום.