$
חדשות נדל

גלנט הכריז על תוכנית שתוסיף 7,200 יח"ד לדיור ציבורי בשנה מבלי להגיע להסכמים עם האוצר

שר השיכון והבינוי הכריז היום על תוכנית "לגור בכבוד" שמטרתה הגדלה של עשרות אלפי יחידות דיור בעשור הקרוב, אך נוכח הנתונים שהציג נראה כי יציאתה לפועל מוטלת בספק

ענת דניאלי 13:4312.06.18

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט הציג היום (ג') את תוכנית "לגור בכבוד" במסגרתה מתכוון המשרד להגדיל את מלאי הדיור הציבורי בכ-7,200 דירות בשנה ובכ-73 אלף יח"ד בעשור. התוכנית מבוססת על גיוס כספים באמצעים שונים, בהם גיוס אג"ח, ויתור על הכנסות והעברת חלק מתקבולי רשות מקרקעי ישראל ולכן נראה כי יידרשו שינויים רבים, בהם שינויי חקיקה מרכזיים, כדי שתוכל לצאת לפועל. עם זאת התוכנית מציבה יעדים לדיור הציבורי ומצביעה על רצון לטפל במחסור הדירות ולקצר את ההמתנה לדירה עבור זכאי הדיור הציבורי.

 

 

 

"אנו יוצאים בתכנית פורצת דרך כך שמגדילים ב-7,200 את מלאי הדירות לדיור הציבורי שתובא לאישור בכנסת במסגרת יום הדיור הציבורי ובכך להתוות מהלך רב שנתי", הכריז גלנט במסיבת עיתונאים שכינס במשרדי הממשלה.

 

גלנט והצוות הבכיר במשרדו הסביר מהם המקורות התקציביים של התכנית, בהם יציאה לסבב אג"ח של מיליארד שקל (כפי שגייסה לאחרונה החברה הממשלתית עמידר) וכן העברת כ-10% מתקבולי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), צעד דרמטי מסוג המחייב הסכמה של משרד האוצר, כאשר בפועל היחסים בין השר גלנט לשר משה כחלון כיום נחשבים רעועים. 

 

התכנית תלויה בשורה של תיקוני חקיקה בחוק התכנון והבנייה וחוק עידוד השקעות הון. כלומר, נראה שייקח זמן עד שנראה את התכנית מיושמת בפועל. 

 

כיום, ממתינים בתור לדיור ציבורי כ-3,800 משקי בית זכאי משרד השיכון וקרוב ל-30 אלף משקי בית זכאי משרד הקליטה.

 

"במדינת ישראל יש 230 אלף משפחות המסתייעות במשרד הבינוי והשיכון. כאשר 65 אלף משפחות גרות בדיור הציבור ו-165 אלף משפחות מקבלות סיוע בשכ"ד ברמה של 700-3,000 שקל לכל חודש בהתאם לקריטריונים. המשמעות היא שמדובר על מיליון נפש במדינת ישראל שלא גומרים את החודש ללא הסיוע בדיור הציבורי מצד המדינה. הפערים המצויים באוכלוסייה חייבים להצטמצם", אמר גלנט.

 

 

גלנט. תוכנית שתלויה בשורה של תיקוני חקיקה גלנט. תוכנית שתלויה בשורה של תיקוני חקיקה צילום: עמית שעל

 

מגיוס מיליארד שקל נוספים באג"ח והקלות מס שטרם נחקקו

 

לדברי גלנט השנה באופן חד פעמי יגייס משרד השיכון עוד מיליארד שקל באג״ח. "בכך נביא בכך עוד 800 דירות דיור ציבורי", אמר והוסיף, "אנו חושבים שהקרקע היא משאב שאנחנו צריכים לנצל לטובת הדיירים בדיור הציבורי. ואנו מציעים הצעה כי כ-10% מכל תקבולי רמ"י ילכו לטובת הדיור הציבורי שיוביל להוספת 700 דירות נוספות". עוד צוין כי ההפרשה האמורה תגיע בעקבות גידול משמעותי בהכנסות המדינה ממכירת קרקעות שמנהלת רמ"י, כך שצמחו הן מ-8 מיליארד בשנת 2016 שקל ל-15 מיליארד שקל בסוף שנת 2017.

 

התכנית כוללת יצירת תמריצים כלכליים ע"י קידום החלטת ממשלה וחקיקה הן בפרויקטים בבנייה חדשה והן בהתחדשות עירונית. הרעיון הוא לתת הקלות מס על מנת שיתווספו דירות לדיור הציבורי (בדומה למטלה ציבורית). לצורך כך יצטרך גלנט להגיע למצב של תיקון לחוק עידוד השקעות הון בחוק מס שבח מקרקעין.

 

בתכנית נקבע כי 5% תוספת לקרקעות במכרזי מחיר למשתכן שיוביל ליצירת דירות דיור ציבורי. ראוי לציין כי מדובר בבשורה ישנה שהוכרזה לפני כשנה וחצי. גלנט הוסיף כי המקומות בהם יוספו דירות לדיור ציבורי הן נקודתיות וניתנה דוגמא לכך שישנו מכרז כזה כיום באור יהודה. "הולכים היום באופן לא מנדטורי אלא רק במקומות שבהם יש ערכים מתאימים שיוביל ל-1,500 דירות דיור ציבורי", אמר גלנט.

 

במסגרת התכנית שהוכרזה היום מתכננים להרחיב את תכנית "משכנתא רוכשת" למקבלים סיוע בשכ"ד, כך שזה ישמש כתשלומים לרכישת הדירה המושכרת. "הכסף יהפוך לחלק מתשלומי המשכנתא וכך הדירה תוכל לעבור לבעלות הדייר המסתייע. כלומר הוצאתם מהמעגל של מי שאין להם דירה", אמר גלנט. וציין כי בכך תהיה תוספת של 1,000 דירות דיור ציבורי. לטענת בכירי משרד הבינוי, מדובר במצב בו הרכש של דירות הדיור הציבורי יגדל פי 4 מזה הקיים היום (שעומד על כ-55 אלף דירות).

 

התוכנית של גלנט העלתה ביקורת כי אין ערבות ברכישת הדירה וכי סוגיית מימון הדירה מבחינת המתגוררים כיום בדירות שכורות אינה ברורה. על כך השיב גלנט "הכספים הללו יגובו באמצעות ערבויות מתאימות ויובילו לכך שהסכום סיוע יהפוך לסיוע במשכנתא. אך לא מדובר בדירות בהן מתגוררים כיום המסתייעים בשכ"ד אלא בהליך שבו ירכשו דירות עד מיליון שקל בהתייעצות עם הדייר".

 

בנתונים שפורטו אודות הסיוע בשכ"ד שהופך למשכנתא נכתב כי המחיר הממוצע לדירה יעמוד על מיליון שקל - המשכנתא תעמוד על 750 אלף שקל והקרן לדיור הציבורי תממן את ההון העצמי של 250 אלף שקל. הסיוע הנוכחי שהדייר מקבל הוא 3,100 בכל חודש לטובת הרכישה ולכן הדייר יידרש להוסיף 400 שקל. כך לאחר כ-20 עד 30 שנה הדירה תהפוך להיות בבעלות המסתייע בשכ"ד ממשרד השיכון.

 

עוד בתכנית דובר על הרחבת מעגל הסיוע המקסימלי הניתן לזכאים שכיום אינם נכללים בעיקר מסיבות טכניות. כך למשל משפחה חד הוריות המתקיימות מדמי מזונות (שלא מחושבים כהבטחת הכנסה והיה פוגע בסיוע) יוכלו לקבל סיוע מקסימלי. כמו כן, יכללו נכי נפש שהוחרגו מנכויות אחרות, ומשפחות עובדות עם שכר נמוך משמעותית מזו הממוצעת במשק. עוד צוין כי יוקם צוות שיבחן את אופי ניהול מלאי הדירות.

 

עוד צוין כי יורחב מלאי התכנון בכ-2,000 דירות, זאת על ידי, "קביעת יעד תכנוני של 5% מהדירות בתכנון ברחבי הארץ וכן בקרקעות פרטיות" (כנהוג בברלין או לונדון). מדובר גם כאן בקידום תיקון חקיקה בחוק התכנון והבניה.

 

חגי רזניק, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון אמר, "אני בעצמי הייתי בדיור הציבורי. אלו אנשים החלשים ביותר בחברה והדיור זו זכות בסיסית ביותר. רזניק אף התייחס לביקרות יש יש מספר תיקוני חקיקה ונראה שתכנית זו איננה ישימה ואמר, "התכנית ישימה. ואנו נחלץ אנשים שאין להם כסף לאכול או לסגור את החודש״.

 

עוד סיפר גלנט כי במהלך כהונתו כשר השיכון אכלסו לאחרונה 600 דירות שעמדו ריקות בעיקר בפריפריה הרחוקה וכאלו שעברו שיפוץ שביצע המשרד, ואוכלסו בעיקר בעקבות הגשמת קריטריונים לדיירי הדיור הציבורי מהגמשת קריטריונים ששונים בכל ישוב. עוד צוין כי התווספו 20 אלף משקי בית לסיוע בשכ"ד כמו כן, נרכשו 1,770 דירות דיור ציבורי וכן בונים 2,650 דירות חדשות לדיור הציבורי.

 

ז׳קי לוי, סגן שר הבינוי והשיכון אמר "המדינה הזניחה במשך 30 שנה את הדיור הציבורי. חוסר בתכנית היא לא פתרון. אם היו מלאי של 150 אלף הגענו למצב של 65 אלף דירות דיור ציבורי והאנשים לא נעלמו. הסיבה שפשוט קל מאוד לא לטפל ואלו משפחות וילדים עם בעיה חברתית שאם לא נטפל בה – היא תתפוצץ. מי שחושב שהתכנית תשאר על השולחן טועה״. עוד אמר לוי, "כשאבי היה שנים רבות שר השיכון – במצב בו המדינה הייתה עניה הרבה יותר עשו פעולות משמעותיות למען הדיור הציבורי".

 

לסיום גלנט התייחס לכך ששר האוצר לא מעורב בתכנית ונראה כי מדובר בעוד קרע בין השניים – כפי שנחשף ב"כלכליסט" וגלנט הגיב על כך כי "יש כמיליון איש שמסתייעים בדיור ציבורי וצריך לתת פתרונות. אם לא נטפל היום הבעיה תהפוך גדול יותר. זה יגיע להצעת החלטה בממשלה".

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x