עזריאלי תשלם 26 מיליון שקל על דוכנים בקניון
השמאי המכריע העריך שווי הדוכנים בקניון ראשונים בראשון לציון ב־84 אלף שקל למ"ר, אחת השומות הגבוהות אי פעם בתחום. בעקבות זאת, ההיטל שתשלם בעלת הקניון עזריאלי יהיה גבוה אף מזה שהעירייה דרשה
קבוצת עזריאלי תשלם היטל השבחה של 25.8 מיליון שקל על הצבת דוכנים בקניון ראשונים בראשון לציון, כך קבע לאחרונה השמאי המכריע עו"ד שלומי יפה. מדובר באחת השומות הגבוהות שיצאו אי פעם עבור היטל השבחה בגין דוכנים.
למעשה היתה החלטת השמאי המכריע לגבי גובה תשלום ההיטל גבוהה מעט מדרישת התשלום של עיריית ראשון לציון עצמה, תרחיש לא שגרתי בעולם השמאות, שכן על פי רוב מעריכות העיריות את גובה ההיטל ביתר, בשל היותן המרוויחות מתשלום ההיטל.
- כשעתיד הקניונים בערפל, בעזריאלי משקיעים בדיור המוגן
- דנה עזריאלי מאכלסת דיור מוגן ראשון במודיעין עם 239 דירות
- מנכ"ל עזריאלי: "תוך 7-5 שנים נכפיל את השטחים ליותר מ-2 מיליון מ"ר"
קניון עזריאלי ראשונים, שנפתח לקהל במרץ 2017, מתפרס על שטח של כ־19 דונם בדרום מזרח ראשון לציון, בצמוד למתחם תחנת הרכבת ראשונים ולכביש הרוחב 431. הוא כולל שלוש קומות של קניון ובניין משרדים בן 13 קומות.
היטל השבחה הוא מס שמשלם בעל קרקע על עליית ערך של הנכס שברשותו אשר נגרמה בשל החלטה תכנונית, וגובהו 50% מגובה עליית הערך (ההשבחה). בעבר פרסם "כלכליסט" כי בעקבות אישור תוכנית הקניון דרשה עיריית ראשון לציון כי עזריאלי תשלם 173 מיליון שקל היטל השבחה, אולם עזריאלי טענה לשומה נמוכה יותר והשמאי המכריע יפה פסק 101 מיליון שקל.
כעת מדובר בהיטל השבחה נוסף, אותו השיתה עיריית ראשון לציון על עזריאלי בעקבות אישור והקלה מחודש יוני 2017 בוועדת המשנה המקומית לתכנון ובנייה, המתירה לקבוצת עזריאלי להקים בשטח הקניון דוכנים, ובהם גם דוכני בישול מזון ודוכנים מקורים, בשטח כולל של 556 מ"ר. שטח הדוכנים נע בין 9 ל־15 מ"ר לדוכן.
על פי דרישת התשלום של עיריית ראשון לציון מפברואר 2018, אשר נסמכה על הערכה שמאית שהכין עבורה שמאי המקרקעין אוהד דנוס, שווי עליית הערך שיצרה ההקלה עומד על כ־51 מיליון שקל. לפיכך עמדה דרישת התשלום שלה על כ־25.5 מיליון שקל. מנגד, טען שמאי קבוצת עזריאלי רונן כץ בשומה נגדית לשווי השבחה נמוך משמעותית, ממנו עלה כי על עזריאלי לשלם 2.4 מיליון שקל השבחה בלבד.
בהכרעתו קבע יפה כי שווי מבונה לאחר הפחתת עלות הבנייה עומד על כ־84 אלף שקל למ"ר עבור דוכן שאינו לממכר מזון, ו־50 אלף שקל למ"ר עבור דוכן מזון. מכאן גזר גובה היטל העומד כאמור על 25.8 מיליון שקל, סכום תשלום כמעט זהה לזה שאותו דרשה עיריית ראשון לציון. יפה ציין בהחלטתו שהוא סבור כי אישור ההקלה לדוכנים "מהווה הרחבת שימושים בדוכנים (בישול מזון שלא התאפשר אלמלא אישור ההקלה), לצד קירוי שמהווה אף הוא אלמנט משפר לדוכן".