$
חדשות נדל

חברי קבוצת רכישה גדולה בחריש: "החברה של מוטי פלד מנסה לסחוט מאתנו מיליוני שקלים"

לטענת חברים בקבוצת הרכישה השנייה בגודלה בארץ, מינהל מגורים מעכבת את סיום הבנייה כדי לגבות מהם עוד כסף, בנוסף לעשרות מיליונים שכבר שילמו. החברה של פלד הודחה בעבר מפרויקט בשרונה ומפרויקט נוסף בחריש. מינהל מגורים: "תמונה חלקית ומסולפת"

דותן לוי 08:1903.01.19

מארגנת קבוצות הרכישה מינהל מגורים ישראל, שבשליטת מוטי פלד, שלמה ונטורה ויאיר מורט, נכנסת בימים אלה לעימות נוסף — מול קבוצת נאות חריש, הנחשבת לקבוצת הרכישה השנייה בגודלה בישראל והמונה 705 יחידות דיור ביישוב חריש. בשנים האחרונות הודחה מינהל מגורים מניהול שתי קבוצות ענק בשל טענות על כשלים בהתנהלותה.

 

 

 

בימים אלה מצויה הקבוצה בישורת האחרונה לקראת מסירת הדירות, כשש שנים לאחר שהוקמה. אולם לטענת חבריה, מנסה מינהל מגורים ישראל לסחוט אותם ודורשת מהם כספים נוספים שאינם מגיעים לה לטענתם, על מנת להשלים את הפרויקט ולמסור את המפתחות לדירות, שבחלקן כבר מוכנות לאכלוס. בשבוע שעבר הפגינו כ־100 מחברי הקבוצה מול משרדי החברה בתל אביב במחאה על התנהלותה.

 

"שכר של 44 מיליון שקל"

 

פרויקט נאות חריש החל בשלהי 2012 בחיבור של שתי קבוצות רכישה שהוקמו במקביל, האחת על ידי מינהל מגורים ישראל והשנייה על ידי עמותת חריש הירוקה. במכרזי הקרקע הראשונים של חריש זכתה קבוצה מאוחדת זו בקרקע לבניית 593 יח"ד, שבהמשך ולאחר קבלת הקלות שבס הפכו ל־705 דירות. בכך הפכה נאות חריש לאחת משתי קבוצות הרכישה הגדולות בישראל (הקבוצה הגדולה ביותר כוללת 744 דירות והוקמה על ידי חברת באמונה, גם כן בחריש).

 

שיווק הדירות בשלב הראשון נעשה לפי 630 אלף שקל לדירה. מאז, לאורך שש שנות קיומה של הקבוצה עודכן המחיר שוב ושוב כלפי מעלה, וכיום כבר מתקרב למחיר שבו משווקת דירה חדשה מקבלן בחריש ונושק למיליון שקל.

 

במהלך השנים, עברה הקבוצה כמה תהפוכות ועיכובים אובייקטיביים, בין היתר בשל קריסת החברה המבצעת אורתם מליבו. אך כעת טוענים חברי הקבוצה שהעיכובים האחרונים נעשים במכוון, וכי אלה נובעים מדרישת תשלום נוספת בסכום כולל של 2.5 מיליון שקל מצד מינהל מגורים כדי לסיים את הפרויקט.

 

לדברי אחד מחברי הקבוצה, התהליך של התהוות הקבוצה נולד בחטא לאחר שהקבוצה גדלה ללא פרופורציה, ומבלי שלמנהליה היה ניסיון קודם בניהול של קבוצות רכישה בהיקף כזה. "מה שקרה זה שכל ההערכה של עלות הפיתוח היתה חובבנית, בלשון המעטה. חריש ממוקמת על גבעה טרשית כך שמדובר בעלויות פיתוח גבוהות — כשליש מהעלות הכוללת של הפרויקט, ובמינהל מגורים לא תמחרו את זה נכון", הוא מספר.

  

שכונת נאות חריש שכונת נאות חריש צילום: אלעד גרשגורן

 

"מינהל מגורים לקחו שכר שלהערכתנו מגיע ל־44 מיליון שקל. בשרונה ובחריש המאוחדת פיטרו אותם, בכרמי גת אני יודע שגם יש בעיות. הם נקלעו לקשיים ראינו עליהם שהם לחוצים תזרימית על כל שקל. לפני כחצי שנה הם אמרו לנו שהפרויקט התארך מעבר למתוכנן ודרשו 2.5 מיליון שקל על תקופת הקפאת ההליכים כשהקבלן קרס, שבה לטענתם הם עבדו בחינם. אנחנו מסרבים ועכשיו כשהגיע זמן מסירת הדירות הם מצאו מקום ללחוץ עלינו".

 

היכולת של מינהל מגורים להפעיל לחץ נובעת מכך שהפרויקט נמצא בנקודה קריטית, כאשר חלק מהדירות מוכנות למסירה, וזאת עקב התלות בבנק המלווה. הבנק מצדו רוצה לנקות שולחן לפני המסירה ולא מוכן למסור את הדירות לפני שהתקציב סגור סופית. לכן, כל עוד יש תביעה פתוחה של בעל מקצוע או אפילו של מארגן הקבוצה, הוא לא מוכן לאשר את מסירת הפרויקט.

 

"עם הקבלן סגרנו הכל, אבל מינהל מגורים לא מוכנים לוותר על החוב שהמציאו", מספר חבר הקבוצה. לאחר ההפגנה מחוץ למשרדי החברה שהתקיימה בשבוע שעבר, כעת יש ניסיון להגיע לפשרה כדי לאפשר לשחרר את הדירות.

 

לא מדובר בהסתבכות ראשונה של מינהל מגורים, לפני כמה שנים פוטרה החברה על ידי עמותה נוספת בחריש, חריש המאוחדת, שבונה 591 דירות, בעיקר על רקע קשיים בהשגת ליווי בנקאי שנמשכו כשלוש שנים, ושגם כשהושג זה היה לבסוף בתנאים גרועים במיוחד. לפי הערכות, עלות הדירות בפרויקט זה, שהועבר למליבו פרויקטים, קפצה בלמעלה מ־30% והוא רחוק מלהסתיים. בנוסף, במהלך 2017 הודחה מינהל מגורים גם מניהול קבוצת הרכישה יונייטד שרונה, שיזמה פרויקט של 350

 דירות ושטחי מסחר בשרונה בתל אביב, על רקע קשיים במימוש הקרקע ופערים שהתגלו בין מצגי מינהל מגורים לעלות האמיתית, והיא עברה לניהול חברת בסר.

 

"עלות בפועל נמוכה"

 

ממינהל מגורים ישראל נמסר בתגובה: ״מדובר באמירות מוטות ומגמתיות המציגות לצערנו תמונה חלקית ומסולפת. כל הסמכויות נתונות לנציגות הנבחרת של הדיירים והיא מקבלת את כל ההחלטות, לטוב ולרע. לעתים, כשנופלות טעויות בקבלת ההחלטות, וגם במקרים שבהם פועלים שוב ושוב בניגוד להמלצות חברת הניהול או הפיקוח, מגלגלים את האחריות לעבר חברת הניהול.

 

"הפרויקט הולך ומסתיים בהצלחה לאחר שחברת הניהול ליוותה את השינויים והשדרוגים הרבים שדרשה נציגות הדיירים, הגשה כפולה של בקשות להיתרי בנייה והחלפת קבלן לאחר שהקבלן המקורי ששכרה העמותה פשט רגל. על אף כל המהמורות, העלות בפועל של הדירות, ובמיוחד בהתחשב בשדרוגן, נמוכה במאות אלפי שקלים ממחיר השוק. העיכוב במסירה נובע בראש ובראשונה מכך שהדירות לא מוכנות באופן סופי ומכך שטרם סוכמו מול הבנק המלווה כל התנאים. צר לנו שנעשה שימוש ציני בתקשורת כדי לנסות ולפגוע בשמנו, כשהאחריות במקרה זה היא של נציגי החברים״.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x