עיריית ת"א מבטלת דרישה לתשלום קרן חניה בסמוך לרכבת הקלה
הוועדה המקומית דורשת מיזמים תשלום מיוחד בפרויקטים חדשים שבהם לא ניתן להקים חניות, וזאת לטובת מימון הקמת חניונים ציבוריים. כעת הוחלט לבטל את הדרישה מבעלי מגרשים שהגישה לחניות שלהם חסומה ע"י הרכבת הקלה; מדובר במקטעים מסוימים ברחובות בן יהודה, ארלוזורוב, אבן גבירול, אלנבי, העלייה, לוינסקי, ודרך ההגנה
עיריית תל אביב לא תדרוש תשלום קרן חניה מיזמים שבונים פרויקטים ללא חניות סמוך לתוואי הרכבת הקלה. הבוקר (ד') אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה תיקון למדיניות העירונית לתקנון החניה בתחומי העיר, לאור התקדמות בתכנון וביצוע קווי הרכבת הקלה. במקרים בהם תוואי המסילות לא יאפשר כניסת רכב לחניות המאושרות במגרש, לא ייגבה תשלום קרן חניה.
- בגבעתיים מתחילים להרגיש את השפעת הרכבת הקלה
- חמש חברות ניגשו לחפירת הקו הירוק של הרכבת הקלה בתל אביב, כולן סיניות
- עיריית ת"א פרסמה קול קורא לסיוע כספי לעסקים בתוואי הרכבת הקלה
עד היום, נהגה עיריית תל אביב לחייב בעלי מגרשים בתשלום קרן חניה, במקרים בהם מסיבות שונות, לא ניתן היה להקים חניות בפרויקט בנייה חדש, על אף שמדובר בחניות שאושרו בתוכנית הבנייה. במקרים אלה, היזמים אמנם קיבלו אישור להקים את הפרויקט ללא חניות, אך נדרשו לשלם לקופת העיריה קרן חניה, שאף כונה "כופר חניה", במטרה לממן הקמה של חניונים ציבוריים במרחק מוגדר מהפרויקט המתוכנן (רדיוס של 500 מ"ר).
תוואי הקו הסגול והקו הירוק של רכבת הקלה עובר במספר רחובות, וצפוי בחלק מהמקרים לחסום כניסות לחניות בפרויקטים שטרם נבנו אך שכבר אושרה בהם תוכנית בנייה הכוללת חניות. משמעות ההחלטה שאושרה הבוקר, כי במקרים אלה בעלי המגרשים או היזמים שמתכננים להקים את הפרויקטים שהגישה לחניות בהם צפויה להיחסם, לא יידרשו בתשלום קרן חניה. התיקון יחול על שורה של מקטעים מסוימים ברחובות: בן יהודה, ארלוזורוב, אבן גבירול, אלנבי, העלייה, לוינסקי, ודרך ההגנה.
"ביטול קרן חניה הינו מהלך הגיוני ונדרש שכן ישנם רחובות שיחסמו לחלוטין לכניסת כלי רכב ועל כן אין צורך לבנות ברחובות אלו חניות, אני שמח שהעירייה מבינה את זה ולא תגבה כספים מיותרים מיזמים הבונים לאורך תוואי הרכבת הקלה". אומר אלי רוזנטל, מנכ"ל ארגון הקבלנים והבונים מחוז תל אביב והמרכז. "יחד עם זאת, יש לציין כי ביטולן הגורף של מקומות החניה באותם מגרשים שייחסמו לגישת כלי רכב מונעת מיזמים ובעלי מגרשים לממש זכות לחניה המוקנית להם מתוקף תכנית תקפה, ובכך מורידה את שווי הדירות שייבנו בהם לאור הקושי בשיווקן של אותן דירות. ייתכן שיש לשקול תמריצים נוספים, מלבד הפטור מקרן חניה כאמור, על מנת לאזן ככל שניתן את הפגיעה בבעלי המגרשים והיזמים".
תגובת עיריית תל אביב-יפו: הוועדה המקומית אישרה תיקון למסמך המדיניות בנוגע לקרן חניה, הקובע כי במקרים בהם תוואי הרכבת יגרום לכך שלא תתאפשר כניסת רכב לחניות מאושרות בבניינים או מעבר לכלי רכב בצד הרחובות בהם עוברת הרכבת, רשות הרישוי לא תדרוש הקמת חניות, ובהתאם לא ייגבה תשלום עבור קרן חניה. באשר לבקשות שהוגשו אחרי יוני 2016 להיתרי בניה בתחום שנקבע כסגור למעבר כלי רכב- מבקשי ההיתר יוכלו להגיש בקשה לפטור בהתאם למדיניות החדשה והן תיבחנה לגופן".
עו"ד אייל אוליקר ממשרד צבי שוב, המתמחה בתכנון ובנייה מוסיף כי "תכניות הרכבת הקלה שאושרו בשנים האחרונות בגוש דן, כמו הקו הסגול והירוק, מבטלות חלק מהנתיבים ברחובות בהם עוברת הרכבת הקלה מעל הקרקע. כתוצאה מכך, בחלק מהרחובות בהם תעבור הרכבת הקלה בעתיד, לא תתאפשר גישה לחניונים בשטח המגרש באמצעות רכב פרטי. על כן בבניינים חדשים לא יידרשו חניות בבניינים. על פי הדין, במקרים בהם מבוקש היתר בנייה במסגרתו לא ניתן להקים חניות במגרש, רשאית הוועדה המקומית לדרוש כנגד שווי החניות, תשלום "קרן חניה" ציבורית, על מנת לאפשר לרשות המקומית להקים באמצעות הקרן חניונים ציבוריים בסמוך לנכס. כעת הועדה המקומית קבעה שלא תדרוש קרן חניה בעקבות חסימת הגישה כתוצאה מתוכניות הרכבת הקלה".
אוליקר מוסיף: "גם אם בתכנית המקורית לא רואים חסימה כלשהי, יש להבין, כי תוך כדי הכנת מסמכי הביצוע של העבודות, התוכנית יכולה להשתנות, ולחסום גישה לרחובות שלא הופיעו בתכנית המקורית. במקרה כזה, חובה לפרסם הודעות הקלה שלהן ניתן להגיש התנגדות. כלומר, גם מי שלא חשבו שהתוכניות משפיעות עליהם, עלולים לגלות כעת שחסמו להם את הגישה לבניין והם עשויים למצוא עצמם ללא חניות. המשמעות היא שהבניינים יישארו ללא חניות, ולכן על הבעלים להיות ערניים ולבדוק את הנכס, גם לגבי תביעות פיצויים".