בלעדי לכלכליסט
לפני הבחירות: הממשלה ממהרת להציג הכרעה בנוגע למפרץ חיפה
רק לפני חודש הוקמו צוותי עבודה לטיפול בסוגיות הקשורות לפינוי המפעלים מהמפרץ, אבל יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון מיהר לזמן ישיבת סיכום יומיים לפני הבחירות. מקורב לצוותי העבודה: "זה נראה מהלך פוליטי שלא לטובת העניין"
שבועיים לפני הבחירות, הפוליטיקאים שוב מזדרזים לנופף בחזון הירוק של מפרץ חיפה. זאת, למרות שלאף אחד ממשרדי הממשלה אין לפי שעה שמץ של מושג כיצד ואיך הוא אמור להתממש בעשור הקרוב.
ל"כלכליסט" נודע כי המועצה הלאומית לכלכלה בראשות פרופ' אבי שמחון זימנה "ישיבת סיכום" של ועדת המנכ"לים שדנה בעתיד מפרץ חיפה ל־21 במרץ, יומיים לפני הבחירות, כדי להציג את ההבטחה הגדולה למימוש התוכנית להקמת "מפרץ החדשנות". לפי התוכנית, המפעלים יפונו מהמפרץ והקרקע תשמש למגורים ותעסוקה.
- ועדת המנכ"לים לבחינת עתיד מפרץ חיפה החליטה: יוקמו צוותי עבודה
- מכה אנושה למפרץ החדשנות: רמ"י לא תממן את פינוי בזן
- עקב התנגדות האוצר: רמ"י מקפיאה את קידום תוכנית "מפרץ החדשנות" בחיפה
לפני שנתיים בדיוק, במרץ 2019 ושלושה שבועות לפני הבחירות לכנסת, הציג לראשונה שר האוצר ויו"ר מועצת מקרקעי ישראל דאז משה כחלון את התוכנית הגרנדיוזית למפרץ חיפה. אולם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אסר את כינוס מסיבת העיתונאים החגיגית במשרדי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) בטענה שמדובר בתעמולת בחירות.
רק לפני כחודש החליטה ועדת המנכ"לים, לאחר עוד מפגש נטול תוצאות, על הקמת צוותי עבודה שיבחנו את ההיבטים השונים וסוגיות ממוקדות וכל אחד מהם יגיש את המלצותיו. בין היתר הוקם צוות שיבחן את ההיבטים התעסוקתיים הכרוכים בסגירת בתי הזיקוק שבהם מועסקים כ־1,300 עובדים. צוות נוסף יבחן את הסוגיה של מימון התוכנית. לפי שעה, עבודת הצוותים בקושי החלה, אולם זה לא מפריע לקבוע "ישיבת סיכום" לפני סוף החודש.
"כינוס הוועדה יומיים לפני הבחירות נראה כמו מהלך פוליטי שלא לטובת העניין, ודאי לאחר שהוחלט על מהלך של צוותי משנה שבקושי התחילו לעבוד", אמר ל"כלכליסט" גורם המקורב לעבודת הוועדה והצוותים "לגופי התכנון יש ביקורת לא פשוטה על התוכנית. בהיבטי האנרגיה יש המון אי ודאות ובהיבטי המימון אין התקדמות ממשית. לכן לא ברור הרצון לכנס כעת מליאה לישיבה
המוגדרת כסיכום".
ועדת המנכ"לים לבחינת פיתוח מפרץ חיפה הוקמה על ידי הממשלה ב־25 באוקטובר ונדרשה להניח המלצות בתוך 90 יום. עם הקמת הוועדה חגגה השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל את הפינוי הקרוב של המפעלים המזהמים, ושמחון ציין כי פינוי בזן צפוי להתבצע עד 2025.
בינואר האחרון נחשפו ב"כלכליסט" המכשולים הגדולים שבהם נתקלה התוכנית השאפתנית. מ"מ ראש אגף תקציבים במשרד האוצר יוגב גרדוס שלח לוועדת המנכ"לים מכתב חריף נגד התוכנית, "הנשענת על בסיס עובדתי פגום, ועל כן אין תשתית מקצועית מספקת שעל בסיסה ניתן לקבל החלטה".
בנוסף, מנכ"ל רמ"י ינקי קוינט הודיע כי רמ"י לא תוכל לממן את פינוי המפעלים, בעיקר מחשש שההוצאות האדירות יובילו אותה לגירעון תקציבי.