$
עסקי ספורט

מכבי תל אביב של סקנדינביה

בהפועל תל אביב דיברו על "רבע גמר ליגת האלופות" - ב-FC קופנהגן, לה תקציב דומה, עשויים להגיע לשם - בגלל עבודה טובה ולא דיבורים בשמיים

אוריאל דסקל 17:1422.02.11

FC קופנהגן הוקמה לפני 19 שנה לאחר איחוד של שתי קבוצות בעיר הבירה הדנית. זה לא הפריעה לה להפוך לקבוצה הנחשבת ביותר בדנמרק - מדינה של כ-5.5 מיליון תושבים - ובעצם בסקנדינביה כולה.

שחקני צ'לסי מתאמנים בקופנהגן. לצ'לסי תקציב הגדול פי 15 מזה של יריבתה הערב שחקני צ'לסי מתאמנים בקופנהגן. לצ'לסי תקציב הגדול פי 15 מזה של יריבתה הערב צילום: איי אף פי

 

ברמה הסקנדינבית מדובר על ביריונים של ממש. הקבוצה כל כך עשירה ומוצלחת שהיא יכולה לרכוש כל כישרון סקנדינבי - משבדיה, נורבגיה, דנמרק או פינלנד ללא תחרות. לא רק שהיא מחזקת את עצמה ככה, היא מחלישה את היריבות. ממש מכבי תל אביב (בכדורסל) של סקנדינביה.

  

הקבוצה מנוהלת בתקציב שנע בין 15 ל-18 מיליון יורו – פחות משל מכבי תל אביב בכדורגל. בערך בסדר גודל של הפועל תל אביב. זה עדיין הרבה, אבל הרבה פחות מאשר כל קבוצה אחרת בשמינית גמר ליגת האלופות. התקציב של היריבה שלה הערב, צ'לסי, גדול פי 15 משלה.

 

"יש שני צדדים להצלחה שלנו", אמר קארסטן ינסן, המנהל הספורטיבי של FC קופנהגן ל"אובזרבר". "קודם כל היתה לנו תוכנית עסקית לטווח הארוך, והחלטנו גם על דרך ספורטיבית, שעוצבה רבות על ידי רוי הודג'סון, שעיצב והעביר את הדרך בה אנחנו חושבים על כדורגל סוג של מהפכה".

 

נשמע פשוט. וזה פשוט. אם חושבים כמו שצריך. התוכנית העסקית לטווח הארוך כוללת בניית עסקים רבים אחרים שיתמכו במועדון הכדורגל מאחר שהתפיסה היא שהשוק בדנמרק אינו מספיק גדול כדי לתמוך בקבוצת כדורגל שרוצה להתחרות באירופה.

 

אז FC קופנהגן, הקימה רשתות חדרי כושר, סוכנויות טיסות, רשת מסעדות ועוד עסקים שהעניקו לקבוצת הכדורגל תמיכה כלכלית טבעית, ללא הזרמת כספים של בעלים. עם השנים המועדון הצליח לרכוש את אצטדיון פארקן ואותו הפכו לאצטדיון רב שימושי. מלבד משחקי כדורגל של הקבוצה מתייקמים בו גם משחקי הנבחרת הדנית והופעות. כיום, חברת FCK שמחזיקה בקבוצה מגלגלת סכומים גבוהים והקבוצה צריכה רק 20% מהכנסות החברה.

 

אחרי שסידרו את העניינים הכלכליים להתמודדות בשוק האירופי, החליטו בקופנהגן למצוא דרך להתמודד מקצועית עם המחסור בכישרון ביחס לקבוצות הטובות באירופה. "די ברור שמבחינת כישרון אנחנו לא יכולים להתחרות עם הטובים ביותר באירופה", אומר ינסן. "אבל יצאנו להשתלמויות מסביב לאירופה כדי ללמוד. מנצ'סטר יונייטד וארסנל היו דוגמאות טובות, והחלטנו לפתח את הפילוסופיה שלנו. היתה לנו תוכנית לטווח הארוך".

 

עם הפילוסופיה שהם בחרו לעצמם החליטו בקופנהגן ללכת על שיטת משחק מעט הגנתית אבל בעיקר קבוצתית וכמו ברצלונה, ארסנל, שדווקא התקפיות ברוחן, הוחלט שכל המועדון ישחק באותה שיטה, מגיל ילדים ועד הקבוצה הבוגרת. זה מעניק לקבוצת כדורגל יתרון עצום. "כשמאמן חדש מגיע, הוא לא אומר לנו איך משחקים, אנחנו אומרים לו איך משחקים", מסכם ינסן.

 

בזכות "חוט השני" הזה שעובר בין כל קבוצות המועדון לקבוצה הבוגרת יש אחידות והמשכיות שהופכים אותה לחזקה ביותר. וכך, גם קבוצות גדולות וחזקות ממנה מתקשות לנצח אותה. ברצלונה, לדוגמה, לא הצליחה לנצח אותה בפארקן בשלב הבתים. כלל לא בטוח שצ'לסי תוכל לעשות זאת הערב.

 

F.C. København, כפי שהיא נקראית בדנית, היא דוגמה למה שאופ"א לא מטפחת רטוריקת "הכדורגל שייך לכולם" של מישל פלאטיני. לפי אותה תפיסה של אופ"א קבוצות מליגות קטנות צריכות לקבל חתיכה גדולה יותר מעוגת ההכנסות של ליגת האלופות ולא משנה אם הן מתנהלות טוב או רע.

 

וכך קורה מצב שקבוצה כמו הפועל תל אביב, שזכתה באליפות במקרה וזכתה להגרלה יחסית קלה לשלב הבתים, זכאית לקבל יותר מ-60 מיליון שקל מאופ"א - וזאת למרות שלא עשתה שום דבר נכון מבחינת ניהול עסקי או ניהול ספורטיבי לטווח הארוך של המועדון.

 

מהלך זה של פלאטיני דילל את איכות ליגת האלופות מצד אחד, וזה גם לא הוגן עבור מועדונים שפועלים טוב. מועדונים כמו FC קופנהגן, שבאמת מגיע להם להיות בשמינית גמר ליגת האלופות.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x