העשירים תמיד מנצחים
בעלי הקבוצות ב-NFL פנו לבית משפט ידידותי, השחקנים הסתבכו עם הלוואות בריבית דרקונית והשביתה, כך נראה, בדרך לסיום שמטיב עם בעלי הקבוצות הארכי-עשירים. בקיצור, ככה זקנים בני 70 מנצחים שחקני פוטבול חסונים
מה עושים כשבית המשפט פוסק לטובת שחקני הפוטבול ונגד הבעלים הארכי-עשירים של הקבוצות? ובכן, אם אתה בעלים של קבוצת פוטבול, בערך בן 70, כסוף שיער, בעל נכס ששווה בממוצע כמיליארד דולר, ומתרועע במגרשי הגולף ביחד עם האליטה הכלכלית, זה די פשוט - מערערים בבית המשפט הרפובליקני ביותר בארצות הברית. ואכן, בית המשפט לערעורים בסנט לואיס, בו 9 מ-11 השופטים הפעילים מונו בידי נשיאים רפובליקנים, והוא ידוע כ"ידידותי לעסקים", לא אכזב את חבריו למסלול הגולף.
השופטים הפכו קביעה של ערכאה נמוכה יותר, וקבעו כי אין לבטל את השביתה.
רק בחודש שעבר דברים נראו אחרת לגמרי: הפסיקה שהורתה לבעלים לסיים את השביתה, לפתוח מחדש את מתחמי האימונים, להתחיל לגייס שחקנים חופשיים ולהחזיר את הליגה למהלכה התקין נתנה לשחקנים כח אדיר ורוח גבית לעמוד מול הבעלים וקומישינר הליגה, רוג'ר גודל.
הכוחנות והשחצנות של הבעלים ושל גודל הרתיחה את השחקנים ואת האוהדים, והפסיקה זכתה לסיקור רב בכל רשתות התקשורת. אלא שכעת, השחקנים הפסידו בדרישתם העיקרית במאבק - לכפות את המשך המו"מ עם הבעלים באמצעות בית המשפט. כטעם לוואי מר במיוחד, גם ארגון שחקני הפוטבול עשוי לאבד כעת את תוקפו כגוף פעיל.
בקרוב: החלטות קריטיות
וכך, הקרב בין איגוד השחקנים לבין הבעלים של קבוצות הפוטבול מגיע לאחד משלביו הקריטיים והסבוכים ביותר מבחינה משפטית. מצד אחד, השחקנים מחפשים דרך לאוצר של כ-700 מיליון דולר, שיעזור להם בעמידתם מול הבעלים. ומאידך, עומד איגוד השחקנים כולו בפני רגע מהותי להסכמי עבודה בארה"ב בכללותם: על השופטים להחליט האם האיגוד עדיין מייצג את כלל השחקנים. וכל זה אמור להיפתר בחודש הבא, בפסיקה סופית בנושא. אלא שהרכב השופטים לא מבשר טובות לשחקנים.
במשך שבועות, טענו השחקנים שמדובר בנושא שנוגע לחוקי הגבלים עסקיים, וככזה הוא נכנס תחת המטרייה המשפטית. הם אפילו זכו, כאמור, בערכאה הנמוכה יותר שהורתה לבטל את השביתה. אלא שהפסיקה האחרונה שמטה את הקרקע תחת רגלי השחקנים. בית המשפט לערעורים, שמיודד מדי עם אנשים עשירים מדי, קבע שמדובר בסכסוך עבודה, וככזה, עליו להיפתר בציר המתאים לסכסוכי עבודה, וזה אינו הציר המשפטי. זאת ועוד, מכיוון שעצם הייצוג של השחקנים בידי האיגוד עומד גם הוא על השולחן, שופטים ייזהרו כפליים מכל החלטה שתהווה תקדים עתידי לסכסוכים בין איגודים לבין מעסיקים.
תיבת הזהב
ברגע שההחלטה נעה ממסלול הציר המשפטי חזרה לציר של בוררות או מו"מ, לשחקנים אין גישה לפיצויים בסך 707 מיליון דולר שעומדים בלב תביעתם. בקצרה, השחקנים תובעים את הפיצויים בשל "נזקים שלא ניתנים לתיקון" שנגרמו להם בשל השביתה. פיצויים אלה היו משלמים את המשכורות (החלקיות) של השחקנים, ומאפשרים להם להמשיך בעמידתם מול הבעלים, עד לחתימת הסכם קיבוצי חדש.
במילים אחרות, לשחקנים היה באמתחתם נשק שהיה נותן להם את היד העליונה במו"מ האינסופי מול הבעלים. ללא הפיצויים, ובכן, מצבם של השחקנים בכי רע. למרות שלאיגוד השחקנים יש כסף לשלם חלק מהמשכורת, מדובר באנשים שכל הכשרתם נועדה לפוטבול מקצועני. מבלוגים שפורסמו על ידי השחקנים ובשמם, עולה תמונה עגומה למדי.
כולנו מכירים את הקווטרבקים שמרוויחים משכורות של שמונה ספרות בכל שנה, אך הם היוצא מהכלל בפוטבול. רוב השחקנים מרוויחים משכורות צנועות בהרבה - משכורת החציון עומדת על כ-800 אלף דולר. לולא המשחק, רבים מאותם שחקנים יהיו מוכנים להתפשר על עבודת שרברבות תמורת 11 דולר בשעה. במקביל, מתרבים הפרסומים על שחקנים שלוקחים הלוואות ענק, אולי הבולטת בהן היא הלוואה של חצי מיליון דולר בריבית דרקונית של 23%.
מכיוון שבשלב זה של השנה ממילא השחקנים לא מקבלים כסף רב, אלא רק במהלך העונה, אם יגיע ספטמבר ולא יהיו משכורות, המצב רק יחמיר.
מי מעודד מהקווים?
וכעת, מתרבות ההערכות לפיהן השחקנים ייאלצו להתפשר ולקבל את דרישות הבעלים כדי לחזור לפעילות. כזכור, המרכיב העיקרי בקרב בין הבעלים לבין השחקנים נוגע לחלוקה של 9 מיליארד הדולרים שהליגה מגלגלת בכל שנה.
הבעלים, שלפי ההסכם הקודם קיבלו מיליארד דולר "מלמעלה" - כלומר לפני חלוקת ההכנסות - דורשים לקבל מיליארד נוסף, ובכך להוריד בפועל את נתח השכר של השחקנים שעומד על כ-58% מתוך ההכנסה הכוללת של הליגה, לכיוון של כ-40% בלבד.
בצד ובשקט מוחלט, צופים עורכי הדין של ה-NBA במתרחש מתוך ידיעה שכל מה שיקרה בהמשך מהווה תקדים חשוב במיוחד לשביתה שתחל בעוד כחודש, כאשר ההסכם הקיבוצי של ליגת הכדורסל יגיע אף הוא לסיומו. ועם זאת, בשל מצבה הפיננסי הנוראי של ה-NBA, ליגה שהפסידה מיליארד דולר ב-3 השנים האחרונות, הדברים שם שונים. לא רק שרוב הבעלים מפסידים מיליוני דולרים בכל שנה, הרי שהסגל הקטן יותר של קבוצות - 12 שחקנים פעילים לעומת 45 בפוטבול - וממוצע השכר העצום העומד על כ-5 מיליון דולר לעונה, הגבוה בין כל ענפי הספורט - מרמזים שכח העמידה של שחקני הכדורסל יהיה גדול יותר.