זוכה ברורה, הרבה שאלות
פפ גווארדיולה ימשיך? כמה זמן? האם הגלייזרים רעים למנצ'סטר יונייטד? האם הפייר פליי הפיננסי יכול לעבוד? האם ב־2014 המועדונים ישביתו את ליגת האלופות?
ברצלונה, שזכתה ביום שבת באליפות אירופה הרביעית שלה ב־20 השנים האחרונות, לא השאירה הרבה שאלות על המגרש. אלכס פרגוסון תיאר את התבוסה כ"הלקאה" ושיבח את ברצלונה על "הכדורגל הכי טוב שראיתי מיריבה שלנו".
ברצלונה היא מעין מוצר מוגמר של אבולוציה אידיאולוגית. שורשיה בבתי הקפה של וינה ובודפשט, היא עברה שכלולים רבים בהולנד של שנות השבעים והובאה לקטלוניה על ידי יוהן קרויף, האידיאליסט החשוב ביותר בפיתוח הכדורגל ב־40 השנה האחרונות - שם פותחה, ואחרי דרך לא קלה התעצבה לכדי שלמות.
מה הלאה?
פפ גווארדיולה ציין שימשיך עוד שנה כיוון שיש לו חוזה לעוד שנה. עם זאת, יוהן קרויף מאמין שגווארדיולה ירצה חופש. "גווארדיולה עבד קשה מאוד בשנים האחרונות וזה לא יהיה מפתיע אם הוא יעזוב", אמר ההולנדי לפני הגמר. "אם הוא יעזוב, זה יהיה כיוון שמאוד קשה לעמוד בלחצים של המועדון הזה בטווח הארוך. בגלל זה הוא עשוי לצאת לשנת שבתון".
צריך להבין שפפ מושלם למערכת האורגנית שפותחה בברצלונה. הילד שהיה רזה וקטן מדי בגיל 11 כדי להצטרף למועדון ונאלץ לחכות עד גיל 13 כדי לחתום בקבוצה האהודה עליו, הפך עם השנים לבן טיפוחיו של קרויף, כאמור האב הרוחני של ברצלונה.
קשה להחליף מישהו כמו פפ, שלא רק אידיאליסט אמיתי לדרך של ברצלונה והגיבור של רוב שחקני הסגל שלו, אלא גם איש עבודה חרוץ, וורקהוליק חסר תקנה ששואף לשלמות.
איך אפשר להחליף מישהו כזה? קשה מאוד. ומה ישאיר אותו בברצלונה? הוא כבר זכה בכל כמאמן עם הקבוצה הזאת, ישנה מלחמת התשה עוד לפניו עם ריאל מדריד, ומשחקים מול חטאפה ומאלגה הם לא בדיוק האתגר שאיש כמו גווארדיולה מחפש.
ההישג היחיד שנותר לפפ לעשות בברצלונה זה להפוך את בארסה לקבוצה הראשונה שזוכה בליגת האלופות פעמיים ברציפות.
"אני חייב להסתכל בתוכי", אמר פפ מיד אחרי הגמר. "אני שמח להיות כאן ולאמן את החבר'ה האלה אבל זאת לא עבודה קלה. באנגליה זה יכול להמשיך 25 שנה, בספרד זה בלתי אפשרי. כדי לשחק כדורגל כזה צריך שחקנים כאלה - אולי במועדון אחרי יהיה קשה לעשות את זה".
זה נראה שגווארדיולה מחפש אתגר חדש. מי תיתן לו אותו?
האם ברצלונה מושלמת?
אין ספק שברצלונה משחקת כדורגל מדהים. שילוב של תנועה, טכניקה ויצירתיות במהירות עוצרת נשימה. אבל למועדון יש גם צדדים מכוערים, ולא מעטים מהם. זה מתחיל בבריונות של ממש בכל הקשור להסכמי זכויות השידור. בארסה וריאל מדריד שואבות את כל כספי זכויות השידור בספרד ומסרבות להרפות. התנהגות זו הובילה לירידה באיכות הליגה הספרדית ולבעיות כלכליות רבות בקרב השותפות של ברצלונה וריאל לתחרות הזאת שנקראת "לה ליגה".
וזה ממשיך גם בבריונות בשוק ההעברות. את ססק פאברגאס, קפטן ארסנל, ברצלונה רוצה כבר שנים רבות, וכבר עברו כמה קווים אדומים במרדף אחריו (כגון הלבשת חולצת ברצלונה עליו בכוח בזמן חגיגות אליפות העולם של ספרד). לקראת הגמר ברצלונה התאמנה במגרש של ארסנל, שפתחה את שעריה עבור המועדון. מה שקרה במסדרון התמונות של ארסנל הכעיס מאוד את האוהדים של הקבוצה הלונדונית. ג'רארד פיקה וקרלס פויול הורידו את התמונה של פאברגאס מהקיר והצטלמו בפוזה שמראה עליו בעלות - ואחר כך העלו אותה לטוויטר. בארסה, כעת, רוצה לרכוש את ססק לא במחיר שארסנל הציבה עליו (כ־50 מיליון יורו) - והיא תעשה הכל כדי לעשות את זה. כולל להתנהג בחוסר כבוד מוחלט.
וזה לא רק בשוק ההעברות של השחקנים הגדולים. לאחרונה החתימה ברצלונה 7 שחקני נוער מאספניול, היריבה העירונית, ובכך גנבה שכבת גיל איכותית של הקבוצה הקטנה של העיר. זאת לאחר שהתלוננה על "הגנבים" האנגלים שמחתימים את שחקני הנוער של בארסה לפני שהם יכולים לחתום על חוזה מקצועי בקבוצה שלהם.
ברצלונה מוכרת את עצמה כ"יותר ממועדון" ומדברת על "ערכים", אבל לעתים מתנהגת גרוע יותר מכל המועדונים שפחות אהובים ממנה. ולא, את זה אתם לא תשמעו מ"פרשנים" כמו איל ברקוביץ'.
האם הגלייזרים כאלה גרועים?
ההישגים של מנצ'סטר יונייטד מיוחסים לאלכס פרגוסון, מנג'ר הקבוצה, וזה רק הגיוני. רבים מייחסים את ההישגים של הקבוצה שלו בזמן השלטון של משפחת גלייזר בקבוצה (מאז 2005) כהישגים וכתארים שהשיג בעיקר למרות הבעלים ולא בגללם. עם זאת, נראה שלמשפחה יש חזון לפיתוח המותג שנקרא מנצ'סטר יונייטד, שמאז שהם השתלטו עליו, עלו ההכנסות המסחריות שלה בעשרות אחוזים.
הגלייזרים - שמפתחים כעת שיטה לפרסום של הקבוצה בכל מדינה בנפרד דרך טכנולוגיה שתאפשר למפרסמים מקומיים לקנות מקום פרסום המופנה לקהל המקומי, בדיווחים על מנצ'סטר יונייטד באתר הקבוצה ובערוץ הטלוויזיה שלה - לא מנעו מפרגוסון את החיזוק שהיה צריך, וכנראה לפי ההערכות והדברים שאומרים במועדון, יספקו לו 100 מיליון ליש"ט פחות או יותר כדי לחזק את הקבוצה שזכתה באליפות והגיע לגמר ליגת האלופות. נכון, מחירי הכרטיסים עלו ב־50% מאז 2005, אבל בשלוש השנים האחרונות הם קפאו והקבוצה עדיין רשמה שיאים חדשים בהכנסה.
המטרה של הגלייזרים, בסופו של דבר, היא למכור את הקבוצה שקנו בעסקת מינוף מטרידה. הם יעשו את זה כנראה. ברווח אדיר. אם לא השנה, אז כשהחובות יצומצמו והקבוצה תהיה שווה הרבה יותר.
האם הפייר פליי הפיננסי יעבוד?
ברצלונה, למרות הזכייה בליגת האלופות ובליגה, צפויה לרשום הפסדים העונה. זאת למרות עלייה בהכנסות שנובעת מהסכמי חסות חדשים. הסיבה להפסדים הצפויים היא שקשה להחזיק ולתחזק קבוצה כזאת - אף שרוב שחקני ההרכב מהאקדמיה שלה. לשמר שחקנים ברמה של צ'אבי, אנדרס אינייסטה וליאו מסי עולה כסף, וגם תשלומי הבונוסים שאליהם מחויבת הקבוצה עולים לה ביוקר.
גם מנצ'סטר יונייטד הפסידה ברוב השנים האחרונות (מלבד השנה שבה מכרה את כריסטיאנו רונאלדו ב־80 מיליון ליש"ט), ולמרות צפי לרווח תפעולי אדיר ייתכן שגם השנה תסיים בהפסד. בכלל, רוב הקבוצות הגדולות מסיימות את העונה בהפסדים. האם הפייר פליי הפיננסי, שדורש מקבוצות להגיע לאיזון תקציבי, יוכל לעבוד? האם הקבוצות שלמות איתו? האם הוא יוביל לשוויון או לפתיחת פערים בין אלו שיש להם לבין אלו שאין להם?
מה יקרה ב־2014?
הפייר פליי הפיננסי הוא עניין שקודם על ידי אופ"א והתאחדות הקבוצות האירופית (ECA), אבל קבוצות רבות אינן מרוצות ממנו. זה לא יביא לפיצוץ במערכת היחסים הבריאה בין אופ"א ל־ECA, אבל עניין לוחות הזמנים של הכדורגל דווקא כן. קרל היינץ רומיניגה, נשיא ה־ECA ובאיירן מינכן, אמר ש"לא יוארך החוזה אם לא יהיו שינויים רדיקליים לטובת המועדונים". הוא הביע כעס כי "אופ"א מכרה את זכויות השידור לליגת האלופות עד 2015 מבלי שיהיה לה מנדט על המועדונים מעבר ל־2014".
אחת המטרות של ה־ECA היא לארגן שכל הטורנירים הבינלאומיים לנבחרות (אליפות אירופה, אסיה, אפריקה קופה אמריקה וכ'ו) יתקיימו כל ארבע שנים, ושמספר המשחקים הבינלאומיים יקוצץ. בקיצור, שינוי דראסטי בלוח השנה של הכדורגל ("שמונה חודשים למועדונים, חודשיים לנבחרות וחודש אחד חופש לשחקנים"), וכנראה שינוי במבנה ליגת האלופות.