$
ספורט ישראלי

הגיעה העת לרגולצייה פיננסית בכדורגל הישראלי

התיקון לחוק הספורט לא יתקן שום דבר משמעותי בכדורגל ישראלי. הגיע הזמן לרגולצייה פיננסית ומשפטית הרבה יותר מתוחכמת

אוריאל דסקל 16:0120.07.11

מבקר המדינה יבדוק את ההתאחדות לכדורגל לראשונה מאז 2002 אבל אל תצפו לגילויים נדירים – ההתאחדות בעידן העניבות עושה הכל לפי הספר, בערך. הם לא יפלו שם על עניינים טכניים. הסתיים גם הריב על בעלות הפועל תל אביב – עם מנצח ברור: אלי טביב. בבית"ר ירושלים התחיל ריב משפטי חדש – גומא אגייאר נגד הבעלים החדשים. ספק אם לאגייאר יש קייס – אבל הוא למד ממוני הראל שמאבק חסר סיכוי במשפט משיג עוד כמה כותרות, אז שווה לנסות. בינתיים בהפועל פתח תקווה – עדיין מחפשים דרך להתחיל את העונה עם תקציב מינימום ואף פנו לאוהדים כדי שיעזרו בגיוס כספים ובעצם יהפכו את הקבוצה לקבוצת אוהדים.

 

בכל הרחש הזה, שוב נזנחת העובדה שהכדורגל הישראלי סובל מהזנחה רגולוטרית נכונה.

 

אתמול, בדיון ההכנה הסופי שהתקיים היום בוועדת החינוך התרבות והספורט של הכנסת לקראת קריאה שנייה ושלישית בתיקון לחוק הספורט בנושא טוהר המידות בספורט הובאו להצבעה סעיפים בתיקון לחוק אשר יהוו, על פי אנשי המשרד "רפורמה משמעותית בספורט הישראלי". לפי התיקון, "יוקם מוסד שמטרתו לבחון את כשירות המינויים בספורט בישראל, ביניהם, כשירות המינויים של שופטי ספורט וחברי מוסד שיפוט פנימי באיגודים ובהתאחדויות בהיבט של עבירות פליליות".

 

המוסד יורכב משלושה אנשים אשר ימונו ע"י שרת הספורט, כשבראשו יכהן שופט בדימוס ולצידו ישבו נציג מטעם היועץ המשפטי לממשלה ונציג ההתאחדות לכדורגל, איגוד הכדורסל, הוועד האולימפי, איילת או התאחדות ספורט הנכים.

 

קצת לא מובן איך התיקון לחוק הספורט הזה ישנה משהו מהותי. המוסד לא יגע במינויים של יו"רים או אנשי איגודים ויותר קריטי – של בעלי קבוצות. הוא יטפל בעיקר בעניין מינויי שופטים – שאולי יעזור לניקוי המשחקים מתופעת הטיית המשחקים, אבל עדיין גם אחרי התיקון לחוק, אנשים בעלי עבר מפוקפק יכולים להיכנס לקבוצות כדורגל או כדורסל. הם אפילו יוכלו לנהל את ההתאחדויות.

 

 

עופר אורליצקי, יו"ר הבקרה התקציבית. אין תכנון פיננסי לטווח הארוך עופר אורליצקי, יו"ר הבקרה התקציבית. אין תכנון פיננסי לטווח הארוך צילום: אוראל כהן

 

 איפה הרגולציה הפיננסית?

 

הבעיה העיקרית של רגולציית הספורט בישראל היא שהיא כמעט ולא עוסקת בעניינים פיננסים. להתאחדות לכדורגל יש את הבקרה התקציבית, שאחראית לכך שקבוצות יעמדו בתקציבים בכל שנה נתונה. אין כל עניין של תכנון עסקי לטווח הארוך ומלבד "חוק מיטשל גולדהאר" שמחייב ערבויות לחוזים מעל סכום מסוים.

 

אז אחרי שמצליחים לגייס את תקציב המינימום, שגם כן לא דנים על הצורך האמיתי שלו, קבוצות רבות מגיעות לסוף העונה עם לשון בחוץ ואז שוב מתחיל ריקוד הקיץ הרגיל – חיפוש אחר משקיעים, קיצוצים, מכירת שחקנים – הכל כדי שוב לעמוד בתקציב המינימום. אין בנייה לטווח הארוך ובכדורגל הבנייה הזאת הינה קריטית.

 

כשאין רגולציה פיננסית לטווח הארוך, זה מתכון לקריסה.

 

צריך רק להסתכל על הליגה הספרדית ולראות מה קרה לה בשנים האחרונות.

 

ההצעות של הליגה הספרדית, שעדיין אין לה בקרה תקציבית, אמור להביא לריסון ההוצאות הפיננסיות העודפות.

 

ליגת הכדורגל המקצועית של המדינה (LFP), שכוללת את 42 המועדונים בשתי הליגות הבכירות, תמכה בשבוע שעבר בהצעות שתואמות לרגולציות של אופ"א שצפויות להיכנס לתוקף בעונה הבאה. במסגרת הכללים החדשים, למועדונים הספרדיים יהיו שלוש שנים לסדר את מצבם הפיננסי, בעוד ש-LFP תיצור ועדה של בעלי מקצוע עצמאיים שיעברו על החשבונות וימליצו על הטלת סנקציות על העוברים על החוקים החל מעונת 2015-14 והלאה. הענישה עשויה לכלול הורדת נקודות או ביטול רישיון לעבריינים החמורים ביותר.

 

"הכוונה חיובית אך ישנם לא מעט בעיות פרקטיות ביישום", אמר חאום לופיס, מרצה בכיר בפקולטה למנהל עסקים בברצלונה לרויטרס. "בהתחשב במצבם הפיננסי של מועדונים רבים, הולך להיות קשה במיוחד לאכוף את החוקים הללו בתוך שלוש שנים, אז הסנקציות צפויות להיכנס לתוקף. "אך לפחות זה עשוי לאלץ אותם לחשוב מחדש ואולי אך יעודד חלק להיות קפדניים יותר בניהול."

 

נתונים פיננסיים של הכדורגל הספרדי שפורסמו לאחרונה מציירים תמונה עגומה, זאת בנוסף להעדר השקיפות וחשבונות לא מעודכנים עבור חלק מהקבוצות שמצביעים על כך שהמצב עשוי להיות אפילו חמור יותר ממה שעולה מהנתונים הקיימים. קבוצות רבות הוציאו יתר על המידה על שחקנים ומשכורות בניסיון לשמור על תחרותיות ועל המעמד שלהן בליגות הבכירות. בנוסף, מחסור ברגולציה שנוגעת לאנשים שנכנסים למשחק – פתחה את הדלת לכל מיני יצורים מפוקפקים, שפגעו באמינות המשחק הספרדי.

 

מזכיר לכם ליגה קטנה יותר באגן הים התיכון?

 

בספרד הגיעו למסקנה שכדי להציל את הליגה, שדווקא נהנית ממחלקות נוער מצוינות ואהדה רבה, צריך להתחיל להיכנס לכיסים של המשקיעים, לדרוש מהם לעמוד בתנאים מסוימים ובצורה מבוקרת לדרוש את בניית המועדון ולא רק הקבוצה הבוגרת – בדומה לפייר פליי הפיננסי.

 

המצב בכדורגל הישראלי לא ישתנה באופן ניכר אם לא יפעלו לשיפור והידוק הרגולציה הפיננסית סביבו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x