אטו תחילה: הקבוצה העסוקה ביותר בחלון ההעברות המתקרב תהיה אנז'י מחצ'קלה
מאז שהחתימה את סמואל אטו, קבוצת הכדורגל של בירת המחוז הרוסי דאגסטן לא יורדת מהכותרות. האם אנז'י מחצ'קלה היא פרויקט פנטסטי של המיליארדר סוליימאן קרימוב או רק ניסיון של ממשל פוטין להסיט את תשומת הלב מהטרור שמשתולל באזור?
אף שבראיונות מסרב סמואל אטו לדבר על המשכורת שלו באנז'י מחצ'קלה, קצת קשה להתעלם מכך שהוא מרוויח 20.5 מיליון יורו בשנה (יש האומרים 22 מיליון יורו). נטו. המשכורת הזאת שוות ערך למשכורת שנתית של 4,375 מורים בדאגסטן, המחוז שבו משחקת הקבוצה הממומנת על ידי הילד המקומי שהפך למיליארדר - סוליימאן בן אבו סעיד קרימוב.
בינואר שעבר רכש קרימוב את הקבוצה ומאז השקיע בה כ־200 מיליון דולר, מה שהוביל לביקורות רבות, אבל גם לתקווה גדולה שזה מה שיהפוך את האזור מוכה המלחמות לרווחי ופורח. המחוז סובל משיעורי אבטלה בשמים (הרבה יותר מ־15% על פי נתונים לא רשמיים), התקפות מורדים (מאז שרכש קרימוב את הקבוצה, בשנה הראשונה נהרגו יותר מ־205 איש במחוז מפיגועי טרור), שחיתות מוסדית, ואיסלאם קיצוני שגדל בכל חור ומתנגד לשלטון הרוסי במחוז הדרומי של רוסיה.
תקווה כמותג
אבל באנז'י מוכרים את הקבוצה שלהם - שכלל לא מתאמנת באזור אלא במוסקבה ומגיעה רק למשחקים - כ"תקווה הגדולה של דאגסטן". "הכדורגל יכול לשנות לחלוטין את התדמית של דאגסטן", אומר ג'רמן חיסטאיקוב, מנכ"ל הקבוצה. "אם אנשים יחשבו משהו אחר על דאגסטן, זה יוביל לכך שהמקום עצמו ישתנה".
הממשל הרוסי, שבדרך "מבקש" (לא ממש יפה) מהאנשים העשירים במדינה להשקיע מכספם באזורים טעוני טיפוח, אחראי גם כאן להשקעות הפרטיות. קרימוב, מיליארדר בעל הון מוערך של יותר מ־7 מיליארד דולר וקשרי ידידות בקרמלין, לקח על עצמו (בהוראת פוטין?) להרים את האזור עם השקעה בתשתיות. ההשקעה הראוותנית בשחקנים זרים אמורה להבטיח לו סטטוס מורם ולהעלות את פרופיל המחוז. לכן הוא מממן עשרות נסיעות של עיתונאים מערביים לעיר, שם הם נפגשים עם שחקני כדורגל כגון יורי ז'ירקוב, אטו ורוברטו קרלוס (כיום מנג'ר הקבוצה באופן זמני), שיסבירו עד כמה טוב להם במקום החדש שלהם. ואף מילה על משכורות שנעות בין 5 מיליון יורו לשנה ל־20 מיליון יורו בשנה. לבטח הקבוצה שמשלמת בממוצע הכי הרבה בספורט המקצועני.
אגב, בניגוד לפרויקטים נובורישיים אחרים - לא מדובר בבנייה לגובה ללא בסיס.
בנייה לגובה
לא מזמן דינמו מוסקבה היתה הקבוצה הראשונה מרוסיה שניסתה לבנות את עצמה על ידי רכישת כדורגלנים איכותיים מהמערב, כאשר הביאה כמה שחקנים פורטוגלים מנוסים בני 20 פלוס (ולא לקראת פרישה) בהרבה מאוד כסף - מאניש, קושטינה ואחרים. זה לא עבד מבחינתה, אבל בלעדי הניסיון הזה זניט סנט פטרבורג לא היתה יכולה לרכוש את דני, כוכב פורטוגלי לגיטימי לחלוטין בליגה הרוסית.
אנז'י, בניגוד לדינמו מוסקבה, התחילה את הבנייה שלה דרך רכישה מסיבית של ברזילאים - השחקנים "המיובאים" ביותר בעולם הכדורגל. ג'וסיילי, דייגו טארדלי ורוברטו קרלוס - כולם שחקני נבחרת ברזיל לשעבר - הוחתמו. אליהם הצטרפו כמה שחקנים שיכולים למצוא את עצמם בקלות באחת הליגות הבכירות באירופה - מובארק בוסופה (לשעבר באייאקס וצ'לסי), יורי ז'ירקוב (שהגיע מצ'לסי עבור 16 מיליון יורו), באלאש דז'ודז'אק ההונגרי מפ.ס.וו איינדהובן ב־14 מיליון יורו, ואפילו ג'אקו ערפאת מהפועל עכו. לאלו הצטרף, כאמור, אטו, מה שאמור לפתוח את הדלת לכוכבים גדולים אחרים.
המועמדים להצטרף רבים: האלק, החלוץ האימתני של פורטו, יצטרף (ככל הנראה בוודאות - כך על פי אנשי אנז'י). אנדריי ארשבין מארסנל, דימיטאר ברבאטוב ממנצ'סטר יונייטד, דידייה דרוגבה וניקולאס אנלקה מצ'לסי - כל אלו מועמדים. אפילו ליאו מסי של ברצלונה הוזכר כמועמד.
גם בעמדת המאמן לא מתכננים לחסוך באנז'י. ז'וזה מוריניו, אגב, הודיע בספטמבר שכבר סירב למשכורת של 2 מיליון יורו בחודש באנז'י. אולי חוס הידינק יצטרף (על פי הדיווחים ביקש כמה שבועות כדי לקבל החלטה על חוזה ענק שהוצע לו). אם לא הידינק אז אולי פאביו קאפלו. אולי מרצ'לו ליפי. מישהו שיעלה הרבה כסף. זה בטוח, "קריימוב הוא משוגע", אמר עליו רוברטו קרלוס. "הוא יביא את מי שהוא יכול. לא משנה בכמה כסף".
כדורגל במקום רובה
ההשקעות הללו הן רק חלק מההשקעות של קרימוב באזור. הוא הבטיח להפוך את האצטדיון המקומי לאצטדיון ברמה הגבוהה ביותר, שאמור לארח משחקים ב־2018 (עלות של כ־200 מיליון דולר), והוא משקיע בבניית עשרות מגרשי כדורגל לנוער בעלות של יותר מ־20 מיליון יורו. בנוסף, הקרמלין הודיע על השקעה של יותר מ־15 מיליון יורו (קרימוב ישים גם שם כסף) בבניית אתרי סקי באזור הקווקאז - מה שאמור לעזור למקומיים במציאת עבודה.
והשאלה הנשאלת היא האם לא שווה להשקיע את הכסף במקומות אחרים? על זה עונה ראסול חאבולייב, דובר של נשיא דאגסטן מאגומד־סולטאן מאגומדוב: "עבור דאגסטן כדורגל זה לא רק כדורגל - זו תופעה חברתית. והוא משחק תפקיד חשוב בפיתוח סוציו־אקונומי של האזור".
אבל פעילי זכויות אדם לא חושבים שמדובר בהשקעות כל כך חכמות מבחינה חברתית. "כאילו הם עוצמים את העיניים", אמרה גולנארה רוסטאמובה, פעילת זכויות אדם באזור. "הכסף שנכנס לכדורגל לא משנה דבר". על פי הערכות, עשרות ילדים מצטרפים לשורות המורדים מדי שנה - מאחר שהם מציעים מזון ודברים בסיסיים אחרים.
אז האם בעקבות ההשקעות בכדורגל מקצועני יזנחו הילדים המקומיים את הקלצ'ניקובים ויעברו לנעלי פקקים? ספק גדול. אבל אוהדי אנז'י המעטים יכולים להיות מרוצים. "כדורגל הוא יחצן מצוין", אמר ארתור דוברונוב, חבר במועדון האוהדים של אנז'י. "אף אחד לא ידע על אנז'י עד שהכסף הגדול הביא לכאן שחקנים".
ומה עם הפייר פליי?
האם כדורגל טוב, שהוא יחצן לא רע, יכול לתקן עוולות גדולות? ספק. אטו מדבר על בניית מערך "כמו בברצלונה", וקרימוב אמר שהמטרה היא להגיע לליגת האלופות - אבל השאלה שנשאלת מההשקעות הגדולות היא האם בכלל הקבוצה תקבל אישור לשחק באירופה - אין מצב שהיא עומדת בתנאי הפייר פליי הפיננסי. אבל נראה שכרגע זה לא מעניין אף אחד.
"הם פשוט לא מדברים על זה", אומר ג'יימס אפל, כתב אנגלי שמסקר את הכדורגל הרוסי. "הם פשוט מתעלמים מזה לחלוטין. כשיצטרכו לעשות משהו אז יעשו. אולי. לא ברור לי איך הם יתמודדו עם הדרישות של אופ"א". כרגע זה לא ממש משנה - בחלון ההעברות הקרוב, אנז'י שוב מתכווננת להעלות את החשיפה של "המותג" דאגסטן.