מעשרים יוצאות שתיים
ריאל מדריד וברצלונה פותחות פער פיננסי על פני יריבותיהן האירופיות. במקביל, ברזיל, סין, רוסיה וארה"ב מתחילות לאיים על הדומיננטיות של הכדורגל האירופי
ההכנסות הכוללות של20 הקבוצות המכניסות ביותר בכדורגל האירופי עלו לשיא של 4.4 מיליארד יורו. כך על פי "ליגת הכסף של דלויט" השנתית (Deloitte Football Money League). מדובר בצמיחה של 3% בהכנסות (מימי משחק, טלוויזיה ופעילות מסחרית - ספונסרשיפ ומכירת מרצ'נדייז) בזמן שהכלכלה האירופית דועכת. בדלויט מגדירים בדו"ח שלהם את ה-Fan Power (כוח האוהדים) כגורם המרכזי לכך שלמרות המצב הכלכלי הקשה באירופה - תעשיית הכדורגל, לפחות האליטה שלה - ממשיכה לצמוח. תשע מ־20 הקבוצות אף הציגו צמיחה של 10% או יותר בשנה האחרונה. אגב, 19 מ־20 המועדונים ברשימה משחקים בליגת האלופות העונה.
20 הקבוצות המכניסות ביותר - כאן
דן ג'ונס, שותף בכיר בקבוצת עסקי הספורט של דלויט. "הצמיחה של הטופ 20 מצביעה על הכוח של מועדוני הכדורגל הבכירים, במיוחד בזמנים קשים מבחינה כלכלית. בעוד שהצמיחה בהכנסות האטה מ־8% בעונת 2009/10 ל־3% בעונה שעברה, הכוח של נאמנות האוהדים, היכולת למשוך כמויות צופים רבה לטלוויזיה והמשיכה שקיימת בכדורגל לתאגידים ושותפים עסקיים – הפכו את הכדורגל לתעשייה העמידה בפני מיתון".
זאת השנה הרביעית שששת המקומות הראשונים לא השתנו. ריאל מדריד, ברצלונה, מנצ'סטר יונייטד, באיירן מינכן, ארסנל וצ'לסי מובילות את הכדורגל האירופי בכל הנוגע להכנסות. ריאל מדריד במקום הראשון זאת השנה השמינית ברציפות. הם נרדפים על ידי ברצלונה, שחוותה צמיחה של 13% בהכנסות ליותר מ־450 מיליון יורו בפעם הראשונה (והסכם החסות של בארסה עם קטאר אפילו לא נספר). הפער בין הענקיות הספרדיות לשאר הקבוצות גדל בצורה מדאיגה.
הפער העונה בין מנצ'סטר יונייטד לבארסה וריאל עומד על 84 מיליון יורו ובשנה הבאה, על פי הערכות, יעמוד על יותר מ־100 מיליון יורו. 100 מיליון יורו שווה עוד שחקנים טובים ויקרים יותר. בעיקרון, עם 100 מיליון יורו ריאל מדריד יכולה לקנות עוד כריסטיאנו רונלדו או עוד 2.5 ססק פאברגאסים. ריאל מדריד וברצלונה יעברו בשנה הקרובה את הכנסות ה־500 מיליון יורו.
קשה לראות קבוצה מצליחה להשתחל לשישייה הראשונה בעתיד הקרוב אבל הכוחות העולים, לפי דלויט, הם נאפולי, דורטמונד, טוטנהאם ומנצ'סטר סיטי. כולן צפויות לחוות עלייה נוספת בהכנסות בעקבות עלייה לליגת האלופות, הסכמי חסות טובים יותר או במקרה של טוטנהאם בניית אצטדיון חדש.
דינמיקה פיירית
במקביל לעלייה בהכנסות, קבוצות מנסות להיות יותר שמרניות עם ההוצאות שלהן. בחלון ההעברות האחרון, למשל, קבוצות לא הוציאו סכומים גדולים על שחקנים. מנצ'סטר יונייטד, למשל, העדיפה להחזיר מפרישה את פול סקולס המבוגר מאשר לקנות שחקן חדש, וארסנל העדיפה לשאול את תיירי הנרי מבית ההבראה שלו בארה"ב מאשר להשקיע ברכש. במקביל, ראינו שחקנים שעוד יש להם מה לתרום בליגות האירופיות הבכירות מעדיפים לעזוב את היבשת. ואגנר לאב עזב את צסק"א מוסקבה וחזר לברזיל, ניקולס אנלקה עזב לסין ודיוויד בקהאם העדיף להישאר בארה"ב מאשר להצטרף לכוח העולה של פריז סן ז'רמן.
הפייר פליי הפיננסי, לפי דלויט, אחראי לדינמיקה החדשה בכדורגל האירופי. לפי פאול ראונסלי מקבוצת העסקים של דלויט: "הפוקוס כעת של הכדורגל הוא על הפיכתו לבר־קיימא מבחינה פיננסית. כיום, עניין הקיצוץ בהוצאות הוא יותר משמעותי בכדורגל הישראלי מאשר הוא היה בשנתיים האחרונות. אנחנו מקווים שכל זה יתורגם לאיזון טוב יותר בין הכנסות להוצאות. הדרישה של אופ"א להגיע לברייק איבן עוזרת בנושא הזה. וזה מאוד מעודד לראות יותר בעלים שוקלים אסטרטגיות ארוכות טווח עבור המועדונים שלהם – השקעה גדולה יותר במתקנים, תשתיות ומחלקות נוער" .
הכוח העולה של הכדורגל הרוסי גם כן מוזכר בדו"ח של דלויט. הליגה הרוסית, כיום, היא בית ליותר שחקנים בינלאומיים מאשר ליגות כגון הליגה הספרדית, הליגה הצרפתית והליגה האיטלקית. בנוסף, הקבוצות – בזכות כוחן של חברות רוסיות ובעלים אוליגרכים – מצליחות לגייס שחקנים על משכורות ענק. עם זאת, מבחינת הכנסות קבוצות ברוסיה ובאוקראינה עדיין רחוקות מתחרות ממשית עם הכדורגל האירופי הקלאסי – מה שעשוי לפגוע בהן כאשר חוקי הפייר פליי הפיננסי ייכנסו לתוקף באופן מלא. כיום ההכנסה הממוצעת של קבוצה רוסית עומדת על 38 מיליון יורו, בעוד שההכנסה הממוצעת של קבוצה אוקראינית עומדת על 15 מיליון יורו בלבד.
מעבר לאוקיינוס...
במקביל, דלויט מצביעה על צמיחה משמעותית בהכנסות של קבוצות מחוץ לאירופה. למשל, לראשונה קבוצות כמו סאו פאולו וקורינתיאנס בברזיל היו יכולות להיכנס העונה לרשימת 50 הקבוצות המכניסות באירופה עם הכנסות של בין 70 ל־80 מיליון יורו. ההערכות הן שבעקבות המונדיאל שייערך בברזיל הכנסות הקבוצות והניהול שלהן יאפשרו להן לשמור על שחקניהן המוכשרים ביותר לאורך זמן וגם להתחרות עם הקבוצות הגדולות באירופה על שירותיהם של כוכבי כדורגל אירופים. גם ליגת הכדורגל של ארה"ב (MLS) מוזכרת כליגה שמציגה עלייה יציבה בהכנסות ותתחיל להתחרות על שחקנים איכותיים יותר בעתיד הקרוב.