ועדת החינוך והספורט: דרושה שקיפות ניהולית בקבוצות הספורט
עו"ד משה אביבי, היועץ המשפטי של ההתאחדות לכדורגל: "אנו מודעים לבעיות. יכול להיות שהחורים במסננת גדולים מידי". ח"כ יריב לוין: "הקבוצות שייכות גם לאוהדים ולא רק לבעלים"
ועדת החינוך התרבות והספורט של הכנסת דנה היום (ג') במצב קבוצות הכדורגל. ח"כ יריב לוין (ליכוד), יוזם חוק השקיפות בספורט, אמר: "בעקבות המעבר לניהול קבוצות בבעלות פרטית, עולה השאלה למי שייכות הקבוצות הללו והאם המועדון הופך להיות גוף פרטי או שאוהדי הקבוצות ששמרו אמונים במשך
לוין נתן הדגיש בדבריו את סיפורה של הפועל פתח תקווה שהגיעה למצב של פשיטת רגל ובעקבות זאת הוחלט להפחית לקבוצה תשע נקודות. "הבעלים איננו, לא התקיים כל דיון של הפקת לקחים והסקת מסקנות, אך האוהדים שלא חטאו מוצאים את עצמם עם קבוצה על סף ירידה לליגה השנייה. איפה ההיגיון?". לוין הוסיף כי בשל חוסר שקיפות, קבוצות נוספות כדוגמת הפועל תל אביב וביתר ירושלים עלולות להגיע למצב של הפועל פתח תקווה.
אורי שפר, ראש מנהל הספורט משרד התרבות והספורט הוסיף: "משרד הספורט בעד שקיפות אין באפשרותו להחיל שקיפות כזאת בקבוצות הספורט. הסמכות לדבריו מצויה בידי התאחדויות לספורט. שפר הוסיף: "אני רואה לנכון שנציג של ארגון האוהדים ישב בהנהלת הקבוצה. אני מקווה שההתאחדויות והאיגודים יקבלו המלצה כזאת ויפעלו למימושה".
עו"ד משה אביבי, יועמ"ש ההתאחדות לכדורגל אמר: "אנחנו עושים כל מאמץ שהבקרה התקציבית תהיה הדוקה. אנחנו מודעים לכך שיש בעיה של בעלות. יכול להיות שהחורים במסננת אצלנו הם גדולים מידי ויכולים להיכנס אנשים למערכת שלא מתאימים, לא תמיד אפשר למנוע מאנשים להיכנס לניהול. חוק הספורט לא מאפשר לבדוק בתקנונים שלנו אם יש לבעל קבוצה הרשעות קודמות. הוקם מוסד במסגרת החוק אבל הוא עוסק רק בדיינים ובשופטים. פנינו למשרד הספורט שיורחב גם לבעלי התפקידים בהנהלה ולבעלים עתידיים".
רותם קמר, סמנכ"ל ההתאחדות לכדורגל הוסיף: "הדברים חשובים ולא נסתרים מענינו. האוהדים הם הלקוחות וצריך לתת להם עדיפות. כתוצאה מהמשבר בהפועל פתח תקווה זיהינו תופעות בעייתיות שעלולות לסכן את הכדורגל הישראלי. הקמנו ועדה – ועדת שטרוזמן - שצפויה להגיש את המלצותיה בחודש מאי".
אריה אלטר, אוהד הפועל תל אביב אמר:: "יש תקנון, אבל יש גם מציאות. לאלי טביב אין נכסים בארץ והוא הצליח לפרק שתי קבוצות כדורגל בארץ. יש לו עבר פלילי והשופט סטרשנוב כבר קבע שהוא לא ראוי להיות בעל קבוצה בישראל. לקבוצה היו הכנסות גבוהות מאוד ועכשיו אנחנו פתאום שומעים שאין כסף בקופה. זה לא סוד שגורמים עבריינים נמצאים בראש קבוצות הכדורגל שלנו.
"צריך שהכנסת תתערב כי ההתאחדות לכדורגל לא עושה כלום בנושא". חברו ליציע נמרוד בוכמן, אוהד הפועל תל אביב ואחד מיוזמי הפועל אוסישקין הוסיף: "ב-2012 יש שחקנים במדינת ישראל המאוימים על ידי ראשי האגודות שלהם ומנהלי הקבוצות שלהם, לא מקבלים שכר שלושה חודשים ולכן גם חשופים לגורמים עבריינים ולהטיות משחקים. חמש קבוצות פשטו את הרגל בשנתיים האחרונות ועדיין אין פתרון לבעיה. הבעיה היא בבחירת האנשים והסמכויות ואני מצר על כך שההתאחדות לא משתפת את הגורמים בשטח- את האוהדים".
בדיון נכחו נציגים של שש קבוצות וגם יו"ר היציע, ארגון האוהדים הישראלי, שי גולוב. שי גולוב אמר: "נראה כי אין עדות טובה יותר למצבו של הכדורגל הישראלי מאשר ההתקפות והטענות והביקורת שהופנתה כלפי העדר מנגנוני הרגולציה וחוסר השקיפות, בהתנהלות קבוצות הכדורגל . זאת לאור גרירת הרגליים של המוסדות השונים נראה כי לא נותרה ברירה אלא לכפות בחקיקה ראשית הסדרה של מנגנוני שקיפות, הכוללים פרסום של דוחות כספים, ומינוי נציגי ציבור בהנהלות הקבוצות."
ח"כ דב חנין (חד"ש): "הספורט הפך להיות לסוג של ביזנס ויש בו את כל האלמנטים של התנהלות עסקית שלעיתים מכשילה ובעייתית. אנחנו נמצאים היום במצב שהגוף הזה מתנהל בצורה מאוד בעייתית כלפי האוהדים והשחקנים ומערכת הניהול של הקבוצה שכולה באה מתוך שיקולים קצרי טווח של עשיית רווחים ועשיית קופה ולא כך צריך להיות המצב בניהול קבוצת כדורגל. יש לתת מקום ותפקיד לארגוני האוהדים בהנהלה".