$
רכישות

הירושה הגרועה ביותר

עסקת הספורט הגדולה ביותר אי פעם הושלמה כשקבוצת משקיעים שילמה כ־2 מיליארד דולר עבור הלוס אנג'לס דודג'רס. אולם המחיר הזה נראה גבוה מדי, בעיקר בגלל שהחותמת של אחד הבעלים הגרועים בהיסטוריה עדיין ניכרת עליה

אסף רותם 09:3202.04.12

עסקת הספורט הגדולה ביותר בהיסטוריה הושלמה: קבוצת הבייסבול לוס אנג'לס דודג'רס נמכרה תמורת 2.15 מיליארד דולר לקבוצת משקיעים שכוללת את מרק וולטר, מנכ"ל חברת ההשקעות משיקגו גוגנהיים פרטנרס; מג'יק ג'ונסון, כוכב העבר של הלייקרס; ועוד כמה שותפים. הסכום ששולם עבור הקבוצה עומד על כמעט פי שלושה מהשיא הקודם של קבוצת בייסבול ב־2009 - אז נמכרה שיקגו קאבס ב־845 מיליון דולר. הפער העצום מהמכירה של הקאבס - רק לפני שלוש שנים - והמחשבה על כך שמנצ'סטר יונייטד נמכרה תמורת 1.4 מיליארד דולר ב־2005, מביא אותנו לשאלה: האם יש קבוצה ספורט ששווה 2.15 מיליארד דולר?

 

 

מג'יק ג'ונסון. אין ספק ש-2.15 מיליארד דולר זה סכום גבוה מדי - וזו גם הסיבה שבגללה שאר הקבוצות שהתעניינו בקנייה פרשו פחות או יותר באזור ההיגיון הכלכלי, של כ־1.5 מיליארד דולר מג'יק ג'ונסון. אין ספק ש-2.15 מיליארד דולר זה סכום גבוה מדי - וזו גם הסיבה שבגללה שאר הקבוצות שהתעניינו בקנייה פרשו פחות או יותר באזור ההיגיון הכלכלי, של כ־1.5 מיליארד דולר צילום: איי פי

 

כאילו... באמת?!

 

התשובה הפשוטה היא "לא". אם מדובר בצעצוע חדש עבור מיליארדרים, זוהי עסקה טובה לרוכשים, כי הדודג'רס היא צעצוע יוקרתי ונדיר. כלכלית, אין ספק שזהו סכום גבוה מדי - וזו גם הסיבה שבגללה שאר הקבוצות שהתעניינו בקנייה פרשו פחות או יותר באזור ההיגיון הכלכלי, של כ־1.5 מיליארד דולר.

 

ב"פורבס" העריכו לאחרונה את שווי הקבוצה ב־1.4 מיליארד דולר - לאחר שקלול הסכם טלוויזיה חדש ומפנק. כמו כן, פרטי העסקה טרם ידועים במלואם: כמה מהנדל"ן הסמוך לאצטדיון הקבוצה נכלל בה, ובפרט החניונים החביבים כל כך על הבעלים הקודם, פרנק מקורט. תחת הבעלות של מקורט הדודג'רס הכריזו על פשיטת רגל ביוני אשתקד לאחר שהליך גירושים מכוער בין הבעלים פרנק וג'יימי מקורט הוביל לקשיים בניהול קבוצת הפאר, וחשף את חיי הנוחיות הבלתי נתפסים של הזוג. רק לאחר מכן נודע שהשניים משכו כסף מהקבוצה לכיסם הפרטי.

 

המקורטים רכשו את הקבוצה ב־2004 תמורת כ־430 מיליון דולר, ונתקלו מאז בביקורת לגבי ההתנהלות העסקית שלהם. מניירות הגירושים עולה כי הם משכו 108 מיליון דולר מהקבוצה לכיסם הפרטי. פרנק מקורט אפילו הגיע בשנה שעברה למקום השני והמכובד ברשימת עשרת הבעלים הגרועים ביותר בהיסטוריה של הבייסבול שהרכיבה רשת ESPN.

 

מעבר לזינוק בשווי קבוצות הספורט בעשור האחרון, לדודג'רס יש מותג חזק מאוד וגם יתרון עצום שנובע מהשוק הגדול של לוס אנג'לס: חוזה שידורים שמסתיים ב־2013. מקורט כבר ניצל את זה כדי לחתום בערוב ימיו בקבוצה על עסקת הטלוויזיה עם פוקס שהיתה אמורה להיות קרש ההצלה שלו.

 

 

פרנק מקורט. הוא ואשתו לקחו 108 מיליון דולר מהקבוצה פרנק מקורט. הוא ואשתו לקחו 108 מיליון דולר מהקבוצה צילום: רויטרס

 

ספורט. חייבים בלייב

 

הסכמי השידור החדשים משנים את עסקי הספורט , והבייסבול בפרט, שכן בעידן הרייטינג הנעלם ספורט וריאליטי נותרו שני עמודי התווך העיקריים שחייבים לצפות בהם בשידור חי. שתי קבוצות אחרות - לוס אנג'לס איינג'לס וטקסס ריינג'רס - כבר חתמו על עסקאות טלוויזיה דומות, שמעניקות להן כ־150 מיליון דולר מדי שנה. ובלוס אנג'לס, האיינג'לס אינם הדוגמה היחידה: מלחמת המחירים בין טיים וורנר לבין פוקס הביאה לכך שהלייקרס יקבלו כ־3 מיליארד דולר על פני 20 שנה בחוזה השידור החדש של הקבוצה.

 

פוקס כבר סגרה עם מקורט על הסכם שידור חדש עם הדודג'רס, בהיקף של כ־3 מיליארד דולר על פני 17 שנה, אך היא לא אושרה על ידי הליגה והאיש שבראשה, הקומישינר באד זליג, בין השאר כי בליגה חששו שהמקורטים ינצלו את עוצמת המותג ושוב ירוקנו ממנו את הנכסים לטובת כיסיהם הפרטיים. במקום זה מקורט נאלץ למכור את הקבוצה, והשיג תשואה של פי חמישה על הכסף - וכך נותר האיש הנתעב ביותר בבייסבול: הוא משאיר מאחוריו קבוצה גרועה על המגרש, עם קבוצת משקיעים שתיאלץ להשתמש בכספי החוזה החדש לתשלום ההלוואות במקום לבנות מחדש את הסגל, ויוצא גם מורווח מכל הסיפור הזה.

 

 

ג'יימי מקורט.  ימי מקורט בלוס אנג'לס הסתיימו, ולמרות כל הנזקים שעדיין קיימים מסביב - זו בשורה משמחת לכל מי שאוהב בייסבול, ניהול תקין או מוסר מינימלי ג'יימי מקורט. ימי מקורט בלוס אנג'לס הסתיימו, ולמרות כל הנזקים שעדיין קיימים מסביב - זו בשורה משמחת לכל מי שאוהב בייסבול, ניהול תקין או מוסר מינימלי צילום: עמית שעל

 

ירושה מהגיהינום

 

אבל ימיו של מקורט הסתיימו, ולמרות כל הנזקים שעדיין קיימים מסביב - זו בשורה משמחת לכל מי שאוהב בייסבול, ניהול תקין או מוסר מינימלי. עבור קבוצת הרוכשים המשימה כעת מורכבת, ובראשה המחיר העצום ששולם והתמודדות עם "מורשת מקורט". יש הגורסים שההסתכלות על המכירה במונחים כלכליים של "רק" קבוצת ספורט היא מיושנת. לפי דיוויד קארטר, מנהל תוכנית עסקי הספורט באוניברסיטת USC, "הדודג'רס הם החומרה, בעוד שעסקת הטלוויזיה ושאר מקורות הכסף שתייצר קבוצת המשקיעים הם התוכנה". אבל מהם שאר מקורות הכסף? לפי קארטר, הדודג'רס הם לא קבוצת בייסבול פרופר. זו קבוצת בייסבול בלב של הזדמנויות - נדל"ן, הסכמי שידור והפיכת האזור למרכז בידור באזור האצטדיון של הקבוצה. אלא שכל זה, כמובן, מחוץ למחיר המקורי. שיפוץ האיצטדיון יעלה כמה מאות מיליוני דולרים, והשקעה בסביבה עצמה תעלה אף היא מאות מיליוני דולרים. הדבר היחיד שעולה מהחזון של קארטר הוא השקעה נוספת.

 

בספורט, ואחרי הכל הדודג'רס הם עדיין קבוצת בייסבול, הדרך הבטוחה ביותר להתחיל להכניס כסף היא לנצח על המגרש. חוסר ההצלחה בשנה שעברה הוביל לירידה דרסטית של 8,500 צופים (19%) בממוצע למשחק, מה שפגע עוד יותר ביכולת הכלכלית של הקבוצה. על הבעלים החדשים להעמיד קבוצה שתתחרה ביריבה השנואה סן פרנסיסקו ג'איינטס ובכוח החדש והעולה בלוס אנג'לס - האיינג'לס. ולדודג'רס יש שני כוכבי־על: החובט מאט קמפ והפיצ'ר קלייטון קרשואו, אולי הפיצ'ר הכי טוב בבייסבול היום. אלא שמקורט הותיר אפילו כאן את חותמו המכוער, והקיף את קרשואו וקמפ בשחקנים שהם לא יותר מזומבים. לפני העונה הוא מילא את סגל הקבוצה בשחקנים מזדקנים ובינוניים, כגון מארק אליס וכריס קפואנו, והחתים את כולם לחוזה לשנתיים, תוך שהוא מטה את מרבית השכר לשנה השנייה, שבה ידע שכבר לא יהיה הבעלים. וכעת, לבעלים החדשים יש שחקנים גרועים עם חוזים איומים שאי אפשר להיפטר מהם.

 

איך שלא הופכים את זה, המחיר הזה נראה גבוה מדי, הסגל הזה חלש מדי, והחותמת של עידן הבעלות של פרנק מקורט עדיין ניכרת בכל פינה. זה נכון שהשקעות יש למדוד לפי 10 או 20 שנים, אבל כרגע, קשה לראות מה מצאה הקבוצה של מג'יק את וולטר ששאר המתעניינים לא מצאו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x