כמה זה עולה לי, ולמה?
מגמות טקטיות, גיל, יכולת כיבוש, יצירתיות, המצב הפיננסי של הקבוצה המוכרת והתקציב המנופח של הקבוצה הקונה. ואלו רק חלק מהפרמטרים שמשפיעים על מחירי השחקנים
את סיכום המגמות הטקטיות של 2012 מתחיל ג'ונתן ווילסון בסיפור מ־1872. ה־11 של קבוצת Queen's Park הורכבו משחקני נבחרת סקוטלנד. הם עמדו לפני המשחק הבינלאומי הראשון שלהם נגד אנגליה וראו שהאנגלים היו כבדים, חזקים וגבוהים יותר מהם. ובהרבה. האנגלים התבססו על משחק של כדורים ארוכים וכדרורים ובכך הביסו את רוב יריבותיהם. היה להם יתרון גדול במשחק הזה, ששם דגש על המהירות והעוצמה של השחקנים. מה שהסקוטים החליטו זה שהם פשוט ישמרו את הכדור אצלם כמה שיותר ולא ייתנו לאנגלים לשחק את המשחק שלהם. וכך נולד משחק המסירות הקצרות.
140 שנה לאחר מכן - ולאחר התפתחות סגנון המשחק הזה באסכולת דנובה (הונגריה ואוסטריה), דרום אמריקה, הולנד (טוטאל פוטבול) ועוד - משחק המסירות הוא הטקטיקה הדומיננטית ביותר בכדורגל המודרני. טקטיקה שנולדה מתוך צורך הגנתי, שהפכה עם השנים ל"משחק היפה" כביכול. סוג המשחק הזה עזר לספרד לזכות (שוב) ביורו. והוא עזר לברצלונה ולבאיירן מינכן לפתוח פערים כמעט בלתי ניתנים לסגירה בליגות שלהן. הוא יכתיב, בהרבה מובנים, אילו שחקנים יעברו קבוצות ובכמה כסף בשוק ההעברות של חורף 2013. כי שחקן שלא יודע להניע כדור ולנוע למקום במגרש כדי לקבל אותו חזרה הוא פשוט לא שחקן ששווה את הכסף. ולא משנה באיזו עמדה הוא, בלם, קשר או חלוץ.
מה מכתיב מחיר?
כדי להבין מי "שחקן חם" בשוק ההעברות צריך לחשב כמה גורמים: סטטיסטיקה אישית, תפקיד, גיל, בעיות משמעת, סעיף היציאה שלו מהחוזה, אורך החוזה, מגמות טקטיות בעולם, מצבה הפיננסי של הקבוצה המוכרת, מצבה הפיננסי של הקבוצה הרוכשת.
המצב הפיננסי של הקבוצות ישפיע, יותר מתמיד, על המהלכים של הקבוצות הבכירות. חוקי הפייר פליי הפיננסי נכנסו לתוקף וקבוצות עם תקציבים מנופחים צריכות להשתלט עליהם - מה שיגביל את ההוצאות שלהן בשוק העברות השחקנים ו/או עשוי להגביר את המהלכים שלהן בשוק זה (למכור הרבה כדי לקנות איכות, למכור כדי להעלות את ההכנסות וכו'). כמו תמיד, קבוצות בבעיות כלכליות ימכרו את השחקנים שלהן כדי לאזן את התקציב.
עוד משהו שעשוי להכתיב הוא מחיר שחקן הסוכנים. לא בטוח כלל שנראה שוק העברות חורפי ישנוני וזאת אף שמאמנים, מנהלי קבוצות ואפילו שחקנים מעדיפים העברת קיץ על פני העברת חורף. סוכנים אוהבים את החורף כי הלחץ להשלים עסקה גבוה יותר - מה שבדרך כלל מעלה את מחירי העמלות שהסוכנים דורשים.
שערים עולים כסף
כיום אנחנו רואים יותר ויותר קבוצות שלא משחקות עם חלוץ קלאסי. מערכים של 4-6-0 או 4-2-2-2-0 הופכים ליותר ויותר שכיחים ו"ה"מספר 9" הקלאסי – חלוץ רחבה גדול בסגנון מריו גומז או אנדי קארול רחמנא לצלן - הופכים ליותר ויותר נדירים בכדורגל המודרני. ובכל זאת, שערים הם עדיין אחד הגורמים המשפיעים ביותר על מחיר שחקן. רובין ואן פרסי נמכר ב־25 מיליון ליש"ט אף שחוזהו היה לקראת סיום; על זלאטן איברהימוביץ' שילמו סכום מצטבר של יותר מ־150 מיליון יורו; אדינסון קבאני, חלוץ נאפולי, לא יעלה פחות מ־50 מיליון יורו; ראדמל פלקאו, הכוכב הגדול של אתלטיקו מדריד, יכול להימכר בחורף הזה עבור 60 מיליון יורו בגלל יכולות הכיבוש שלו; כריסטיאנו רונלדו, הכובש המצטיין של ריאל מדריד (אף שאינו חלוץ), הוא עדיין השחקן היקר בשוק ודיווחים מקשרים אותו למנצ'סטר סיטי ופריז סן ז'רמן (שמוכנות להשקיע, כל אחת, 200 מיליון יורו פלוס כדי להביאו). ובכלל קבוצות ינסו להחתים שחקן עם רקורד מוכח של הבקעת שערים כדי להשפיע באופן מיידי על היכולות שלהן בחצי השני של העונה. מועמד כובש למעבר מפתיע הוא רוברט לבנדובסקי, כוכב בורוסיה דורטמונד.
מוח. עדיין סחורה חמה
יותר מכובשי שערים, השחקנים היוצרים הם אלו שיכולים להפוך כובשים בינוניים לכובשים מצטיינים, ולכן, בעיקר בקבוצות הגדולות, מחפשים את השחקן שעושה את השינוי. זה שהטכניקה שלו עילאית והיצירתיות שלו פורצת הגנות. כי בעוד שהכדורגלן הממוצע הופך למהיר וחזק יותר, השחקנים הקטנים יותר, עם מרכז כובד נמוך, יכולות טכניות גבוהות ויכולת שינוי המשחק ברגע של גאונות, הם עדיין השחקנים המבוקשים ביותר בשוק. הם גם השחקנים שמאפשרים משחק מסירות קצר שוטף יותר - שזה כאמור, המגמה השלטת בכדורגל העולמי. כמה מהם יעברו בחורף הקרוב? לא הרבה. אבל אלו שכן יכולים לשנות פני קבוצה וגם את גורלה.
בוסמן עדיין משפיע
מה שמוריד באופן דרסטי את המחיר של כל שחקן זה מצב החוזה שלו. אם הוא מסיים את החוזה בקיץ, הוא יכול להשתמש באיום של "אני עוזב בקיץ בחינם" וקבוצות לא רוצות לאבד שחקנים בחינם. אז ייתכן מאוד שכבר בחורף נראה שמות גדולים יחסית עוזבים את קבוצתם. ת'יאו וולקוט, חלוץ ארסנל, עשוי להיות אחד כזה - אף שארסן ונגר אמר שהוא לא יימכר (כמו שאמר שוואן פרסי, סמיר נאסרי, ססק פברגאס ועוד לא יימכרו). שחקנים נוספים שצפויים לעבור בחורף משום שהחוזה שלהם מסתיים בקיץ: קייסוקה הונדה, אשלי קול, ברדה האנגלנד, פרנק למפארד, פרננדו יורנטה ומוסה סיסוקו.
ובישראל?
מירוץ האליפות הצמוד בליגת Winner יכתיב את פעולות הקבוצות בשוק העברות השחקנים. הפועל תל אביב מריחה הזדמנות לאליפות ואולי להעפלה לליגת האלופות - מה שמבטיח הרבה מאוד כסף שחיים רמון ושותפיו נורא צריכים - ומה שעשוי להוביל אותם להמר בגדול על רכישת שחקנים יקרים (זרים או "ליגיונרים"). מכבי תל אביב, שעדיין נראית כמו עבודה שלא הושלמה, גם כן תנסה להשיג שחקן נוסף שיכול להוסיף יצירתיות למערך הדי סטטי שלה. מכבי חיפה כבר מתחילה בבנייה ל"עידן אריק בנאדו" ועשויה להיות פעילה. שאר הקבוצות יישארו צנועות מאוד. אגב, סוכנים ישראלים רבים אומרים שכיום קשה מאוד לגרום לשחקנים זרים להגיע לישראל. אם תרצו זה חלק מהשפעות מבצע "עמוד ענן" על הכדורגל.
5 שאלות לקראת פתיחת חלון ההעברות
האם מנצ'סטר סיטי תרכוש שחקנים?
מצד אחד, הקבוצה צריכה לצמצם הוצאות בגלל הפייר פליי הפיננסי, מצד שני היא מחפשת יתרון על פני מנצ'סטר יונייטד במירוץ לאליפות
אילו שחקנים צ'לסי תרכוש?
על פי הערכות רומן אברמוביץ' מתכנן להשקיע כסף גדול בשוק ההעברות החורפי בגלל עזיבת שחקנים משמעותיים (פרנק למפארד, אשלי קול) והרצון לחזור למירוץ האליפות
האם ת'יאו וולקוט יעזוב את ארסנל?
החלוץ מסיים את החוזה בקיץ אבל הקבוצה חידשה את החוזים לחמישה שחקנים בריטים לעתיד, ונראה שהוא עשוי לקבל את תפקיד החלוץ הראשי שתמיד רצה
פלקאו - לאן?
השחקן של אתלטיקו מדריד יכול לשנות את פני ליגת האלופות אם יחליטו באתלטיקו מדריד למכור אותו. ריאל מדריד עשויה לשלם עד 60 מיליון יורו כדי להביאו. האם זה יכול לקרות עוד החורף?
מי יהיה "ההחתמה של החורף"?
שחקנים שמסיימים את החוזים שלהם בקיץ עשויים להצטרף לקבוצה חדשה כבר בחורף. מי יהיה "ההחתמה" שתשנה פני עונה של קבוצה - אשלי קול? פרננדו יורנטה? פרנק למפארד?