שחייה יותר, ברידג' פחות: ועדת לובצקי הגישה המלצותיה לחלוקת כספי מועצת ההימורים
בין השאר, כדורגל וכדורסל ייחשבו ענפי על והתעדוף אינו חל עליהם. ייקבעו 13 ענפי ספורט בהם תשקיע המדינה וייקבעו תנאי סף לקבלת תמיכה ממועצת ההימורים
הוועדה הציבורית בראשות צבי לובצקי הציגה היום (ב') את מסמך העקרונות שגיבשה לקביעת אמות מידה חדשות לחלוקת כספי מועצת ההימורים לגופי הספורט בישראל. המסמך יועבר לגופי הספורט על מנת לקבל את הערותיהם לשינויים המוצעים בתוך 60 יום.
את הוועדה מינתה שרת הספורט לימור לבנת, ובין חבריה היו מיקי חליקה ויום חרוש. היא קמה כתגובה מאוחרת לוועדת בורוביץ', שקבעה את אמות המידה לחלוקת כספי הטוטו ב-2009, אך הן מעולם לא ייושמו.
- משרד הספורט הקים וועדה חדשה לקביעת אמות מידה לתמיכה בגופי הספורט בישראל
- 7 ענפים שבהם ישראל צריכה להשקיע
- לכבוד שר הספורט הבא
החלטות הוועדה קובעות שכדורגל וכדורסל יחשבו ענפי על והתעדוף אינו חל עליהם. כלומר, התאחדויות הספורט הללו ימשיכו לקבל את רוב הכסף שמגיע מהטוטו ומשרד הספורט ומירב התשתיות עדיין ייבנו סביבם.
בנוסף, ייקבעו 13 ענפי ספורט מועדפים אחרים. שלושה מהם הם ענפי היסוד – אתלטיקה קלה, שחייה והתעמלות. עשרה ענפים מרכזיים נוספים לתמיכה מועדפת ייבחרו בהתאם לאמות מידה שיקבעו וייבחנו - הצלחה והישגים ברמה הבינלאומית, המסורת, תשתית מתקנים, ורמת מאמנים. המטרה היא ליצור תמריץ לאיגודים להשקיע יותר במתקנים והמאמנים.
בנוסף, ייקבעו תנאי סף לקבלת תמיכה ממועצת ההימורים ובהם: מספר מינימלי של ספורטאים הפעילים בענף. תנאי הסף של ספירת הספורטאים ייושם באופן הדרגת י- 120 ספורטאים בשנת 2014. המספר יעלה באופן הדרגתי מדי שנה.
חלוקת כספי התמיכה תתבצע בהתאם לניקוד שיצבור כל איגוד: הניקוד הגבוה ביותר בשיעור של 50% ייקבע ביחס למספר הספורטאים הפעילים בכל איגוד, זאת במטרה להביא לחלוקה צודקת ויעילה יותר של המשאבים. הוועדה סבורה כי הדבר יהווה תמרוץ להגדלת מספר הספורטאים הפעילים בישראל בשנים הקרובות.
בספירת הספורטאים בכל איגוד יינתן משקל לגיל הספורטאים תוך מתן העדפה לחתך גילאים שבו הספורטאים במיטב יכולתם ההישגית.
50% הנוספים של הניקוד יחולקו באופן הבא: שליש ביחס למקצועיות (רמת המאמנים כמותם ומעמדם, השתלמות מקצועיות, וסטנדרט ניהולי), שליש ביחס להישגיות הספורטאים בענף, שליש ביחס לעלויות הענף.
בפני משרד הספורט והטוטו עומדיות מספר בעיות ליישם את ההמלצות. קודם כל, קבלת החלטות לגבי הענפים המועדפים. דבר שני, יצטרכו למצוא מעמד מיוחד לשחמט ולברידג' - שלהוציא את הכדורסל והכדורגל – הם ענפי ספורט ש-20% מהספורטאים בישראל עוסקים בהם.
בוועדה טוענים כי הכסף יגיע בעיקר לאיגודים הישגיים עם ספורטאים בין הגילאים 12 ל-35 ובכך מבטל הדבר רבים מספורטאי הברידג' והשחמט. בכל מקרה, "הוועדה סבורה כי קיימת בעייתיות עם ענפים המוגדרים כענפי ספורט, שאינם כרוכים בפעילות גופנית בהתאם לחוק הספורט, בעיקר בענפי השחמט והברידג'".
לא קיימת התייחסות לגבי מיעוט מועדוני הספורט בישראל או למיעוט שיעורי הספורט במערכת החינוך, שיש אומרים כי הן הבעיות העיקריות של מדינת ישראל כמדינת ספורט.
לבנת טענה ש"היה קושי אמיתי ביישום המלצות וועדת בורוביץ' והן לא נתנו מענה נכון לבעיות הספורט בישראל". היא הוסיפה כי מינת את ועדת לובצקי "לאחר שהתברר כי אמות המידה שנקבעו בוועדת בורוביץ' גורמות לכך שישנם ענפי ספורט חשובים ובעלי פוטנציאל להישגים ברמה הבינלאומית שמתוקצבים באופן נמוך מדי לעומת ענפי ספורט חסרי הישגים וספורטאים שמתוקצבים באופן גבוה מדי. אני מתרשמת שהוועדה ביצעה בחודשים האחרונים בחינה מעמיקה ויסודית של חלוקת המשאבים הקיימת."
יו"ר הוועדה לובצקי הוסיף כי "הוועדה ראתה בהקצבות מכשיר מרכזי ביישום מדיניות ספורט. מדיניות כזו היום צריכה מלבד מספר הספורטאים ומקצועיותם להתרכז במספר מצומצם יותר של ענפים גדולים יותר ובעלי פוטנציאל רב יותר להצלחה והישגים, ולא להתפזר על 75 ענפים. חלק בלתי נפרד מהקצבות התעדוף מותנות בתכנית עבודה, קביעת יעדים ופעילות לקידום הענפים בנוסף לפעילות השוטפת הקשורה בהקצבות כלליות".
המדינה בעצם אומרת, שהיא מחליטה לקדם ענפים מסוימים – דרך הקצבות הטוטו, בניית תשתיות וקידום.
אורי שפר, ראש מנהל הספורט, הוסיף כי "המדיניות של המשרד היא שנעשה כל מאמץ אפשרי להכפיל את מספר הספורטאים תוך שלוש שנים ל-150 אלף, לחזק את האגודות ולעשות תעדוף של ענפי ספורט – משהו שמאוד מקובל בעולם".