$
רכישות

ליאוניד פדון השקיע מיליארד דולר בספרטק מוסקבה

המיליארדר הרוסי מתכוון להפוך את הקבוצה שלו לחברה ציבורית לאחר השלמת בניית אצטדיון חדש

בלומברג 16:5611.03.13

ליאוניד פדון מודה כי הוציא קרוב למיליארד דולר כדי להחזיר את ספרטק מוסקבה לימי הזוהר שמהם נהנתה בצעירותו, אז הוכתרה כקבוצת הכדורגל המובילה ברוסיה. המיליארדר מתכוון להפוך את הקבוצה לחברה ציבורית לאחר השלמת בניית אצטדיון חדש.

 

פדון, קצין לשעבר בצבא הסובייטי, הוציא 60 מיליון דולר בשנה שעברה על ספרטק, המוכרת בתור קבוצת העם. בעשר השנים הראשונות לאחר קריסת המשטר הסובייטי זכתה הקבוצה בתשע אליפויות. אולם מאז 2001 היא לא הצליחה לזכות ולו בתואר אחד, ואיבדה את הבכורה לטובת יריבותיה העירוניות וזניט סנט פטרבורג, שזוכה למימון של מפיקת הגז הטבעי הגדולה בעולם, גזפורם.

 

פדון, סגן מנכ"ל חברת הנפט השנייה בגודלה ברוסיה, OAO Lukoil, רכש את הקבוצה לפני שמונה שנים. הוא הוציא 500 מיליון דולר על אצטדיון חדש שיכיל 50 אלף מושבים, שבנייתו תושלם השנה. מאז הפך לבעלים טיפסו ההכנסות מ-4 מיליון דולר ל-60 מיליון דולר.

 

"אחרי 2017 ספרטק תעלה את ההכנסות שלו פי 3 או 4", הצהיר פדון בראיון לערוץ הטלוויזיה של בלומברג. "החלום שלי הוא לארגן הנפקה של הקבוצה, אולי כבר ב-2017, 2018. ואז אוכל לקבל החזר על חלק מההשקעות שלי".

 

פדון הוא בעל המניות השני בגודלו ב- Lukoil אחרי המנכ"ל ואגיט אלקפרוב, ולפי ההערכות מגזין פורבס, שווי ההון שלו עומד על 7 מיליארד דולר. לדבריו, המעבר לאצטדיון של הקבוצה יעזור להפחית את התלות בבעלים. "החלום שלי הוא ליצור מערכת שבמסגרתה ספרטק תוכל לממן את עצמה", הדגיש.

 

היכולת של קבוצה לכלכל את עצמה חשובה בשל החוקים הפיננסיים החדשים שהטילה אופ"א, ומטרתם להגביל את ההזדמנויות שעומדות בפני פדון ומיליארדרים אחרים לממן הפסדים.  

 

  

פדון. "אחרי 2017 ספרטק תעלה את ההכנסות שלו פי 3 או 4" פדון. "אחרי 2017 ספרטק תעלה את ההכנסות שלו פי 3 או 4" צילום: בלומברג

 

ליגה חדשה

 

פדון תומך גם בתוכניתו של מנכ"ל גזפורם אלכסיי מילר למזג את ליגת העל הרוסית עם הליגה האוקראינית. לדבריו, גזפרום הציעה להשקיע 5 מיליארד דולר לאורך חמש שנים במסגרת התחרות החדשה, כך שהקבוצות הרוסיות יוכלו לעמוד בכללים הפיננסיים. הליגה החדשה צריכה לזכות באישור פיפ"א ואופ"א, לפני שניתן יהיה להתקדם.

 

על המגרש, ההשקעות של פדון כמעט ולא באות לידי ביטוי. הקבוצה לא זכתה בשום תואר מאז נרכשה. היא הודחה מהצ'מפיונס ליג כבר בשלב הבתים ומדורגת כעת במקום החמישי בטבלת הפרמיירליג הרוסית, אותה מובילה היריבה העירונית צסק"א מוסקבה. אולם פדון מתעקש שההשקעה שלו בספרטק אינה קשוה רק בספורט, ודומה ליוזמות הפילנתרופיות של מייסד מיקרוסופט ביל גייטס.

 

"מדוע הבטיח גייטס לתרום 90% מההון שלו לתוכניות חברתיות?" שואל פדון. "זה פחות או יותר אותו הדבר. ספרטק היא המשימה החברתית שלי. היא התגשמות החלומות שלי. היא מאוד חשובה עבורי ועבור בני משפחתי".

 

קבוצות רוסיות, ביניהן זניט ואנזי' מחצ'קלה מדאגסטן, שממומנות על ידי בעלים עשירים, נחשבות בשנים האחרונות למשקיעות הגדולות ביותר בכדורגל, ומצליחות לפתות כישרונות גדולים בזכות שכר גבוה. אנזי משלמת לחלוץ קמרון סמואל אטו סכום שיא של 20 מיליון יורו בשנה. פדון טוען כי ההיסטוריה של ספרטק בת ה-91, שבשנות ה-90 העפילה לחצי הגמר של כל שלוש התחרויות האירופיות, אינה מחייבת אותה לשלם מעל לתעריפים הנהוגים בשוק עבור שחקנים זרים.

 

"ספרטק היא קבוצת כדורגל מאוד מפורסמת, ואין לנו שום בעיה להזמין שחקנים מספרד, מברזיל, מגרמניה וכן הלאה. אולם עבור העמיתים שלי ברוסיה זו כן בעיה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x