מי צריכים להיות "הבעלים" של הכדורגל?
עסקנים, שמחויבים לעסקנים, שמקבלים את הכוח שלהם מעסקנים - הם מנהלי הכדורגל העולמי
אמנם מונדיאל 2022 יתקיים בעוד פחות מעשור אבל כבר עכשיו הוא מעורר דיון ער. פיפ"א העניקה למדינה הקטנה אך העוצמתית קטאר את הזכות לארח את אירוע הכדורגל הגדול בעולם. ההחלטה הזויה לאור העובדה שהמשחקים אמורים להתקיים בחום של 40 מעלות, שאין בקטאר מקום לארח תיירי כדורגל ושהמדינה הקטנטנה מעולם לא אירחה משהו בסדר גודל של מונדיאל.
הוועדה הרפואית של פיפ"א גם לא ממש מאושרת מכך שהמשחקים אמורים להתקיים ב-40 מעלות חום וכך גם השחקנים עצמם והמועדונים, שהם הרי המעסיקים של השחקנים ולא מתלהבים מלשלוח את הנכסים שלהם להיצלות בחום המדברי של המפרץ הפרסי. אגב, גם האוהדים לא מבסוטים מכך - אפילו אם יעבירו את המשחקים ללילה - הם יצטרכו לבלות את כל היום במדינה מדברית, בה אסור לשתות אלכוהול ווגם בתי המלון או האכסניות לא מתאימים לרוב לתייר הממוצע.
ההצעה של מישל פלאטיני, נשיא אופ"א, היא לשחק את המשחקים בחורף – מה שאומר לשנות את לוח השנה של הכדורגל העולמי. הפרמיירליג הודיעה שתתנגד, כמו גם ליגות אחרות. אף אחד לא אמור לעצור השגרה השנתית שלו בגלל מונדיאל בחורף.
- הפרמיירליג מתנגדת לקיום מונדיאל קטאר בחורף
- פיפ"א הודתה לראשונה: מונדיאל קטאר עשוי להיערך בחורף
- מה עושים עם הפיפ"א הזאת?
עדיין לא ברור מה יקרה אבל הפולמוס סביב קטאר רק מחדד את העובדה שפיפ"א הוא גוף מעוות שצריך רפורמה מעמיקה. ספ בלאטר, נשיא פיפ"א, אמר שישנו את הליך קבלת ההחלטות של הארגון על ידי העברת הכוח בהחלטות גדולות (כגון מי תארח את המונדיאל) מהוועד הפועל (25 בכירים) לאסיפה הכללית (כל נציגות המדינות). אבל האם זה ישנה משהו? ממש לא בטוח. זה רק יהפוך את השחיתות ליותר קשה מבחינה ביצועית אבל לא ישנה את העובדה שהכדורגל העולמי נשלט על ידי עסקנים ופוליטיקאים.
לדוגמה, באפריקה נבחר איסה האיאטו (ללא התנגדויות) לתפקיד נשיא פדרציית הכדורגל של אפריקה (CAF), הוא ישמש בתפקיד מספר שיא של 7 כהונות (כל אחת באורך 4 שנים). האיאטו מינה את חברו מוצ'ארפו אנג'ורין לתפקיד חשוב. מוצ'ארפו נעצר לפני שנתיים בחשד שמעל בכספי ספונסרשיפ, וריצה עונה של שישה חודשי מאסר. האיאטו בעצמו נחשד בלקיחת שוחד בהצבעה לקטאר 2022. האיאטו הוא כל יכול בכדורגל האפריקאי בגלל שלל יכולות – בעיקר פוליטיות – אבל גם בגלל שהצליח להעביר יותר כסף מפיפ"א להתאחדויות הכדורגל באפריקה. כלומר אם ראשי פיפ"א רוצים בו, הם ימשיכו להעביר לו כספים.
פלאטיני עצמו, שבין השאר יגרור את יורו 2020 בין 13-14 מדינות, הצביע לקטאר 2022 מבלי לדבר על האפשרות שהמשחקים יתקיימו בחורף. אגב, בנו עובד עבור הקטארים. פלאטיני הוא בעל כוח אדיר באופ"א בגלל שעשה להתאחדויות הקטנות באופ"א הרבה נחת על ידי העברת כספים גדולים - שמגיעים גם מפיפ"א. הוא צפוי לשמור על כוחו באופ"א עוד הרבה מאוד זמן.
הסיפורים הללו חוזרים על עצמם באסיה, דרום אמריקה, מרכז אמריקה ובכלל.
העניין הוא שעיוותים כמו קטאר מגיעים בגלל שאף אחד בפיפ"א לא חושב על האוהדים, על השחקנים או על המועדונים כשהוא מקבל החלטה. עם זאת, ההחלטות הללו כן משפיעות על האוהדים, המועדונים והשחקנים.
פיפ"א אחראית על הכדורגל. החלטה אחת שלה יכולה לשנות את פני המשחק. הארגון גלגל ב-2012 יותר מ-1.6 מיליארד דולר והרוויח יותר מ-89 מיליון דולר. יש לו רזרבות של 1.07 מיליארד דולר. 33 מיליון דולר הלכו ב-2012 ל"מנהלים חשובים". לא ממש ידוע לאן שאר הכסף שוגר אבל מה שבטוח זה שפיפ"א לא משלמת מס על ההוצאות הללו. והכל מתנהל בשקיפות מינימלית.
כרגע כל הכוח הזה נמצא אצל 25 פוליטיקאים ועסקנים וייתכן שיעבור למספר גדול יותר של עסקנים.
העסקנים האלה לא מחויבים לכדורגלנים, אוהדים או מועדונים. הם מחויבים למי שבוחר אותם – שזה עוד עסקנים, שגם כן אינם מחויבים לאוהדים או כדורגלנים, אלא לעוד עסקנים.
המערכת כולה מאפשרת לפיפ"א להתקיים כיישות עצמאית, לא שקופה, לא דמוקרטית ואף מושחתת. גרג דייק, יו"ר ההתאחדות הכדורגל האנגלית החדש ציין: "כדורגל זה העסק היחיד שאתה יכול להיות פושע, כולם יודעים שאתה פושע ואתה יכול להמשיך לעבוד בעסק".
המערכת רקובה ולא מאוזנת, דואגת רק למי שבתוך המערכת וכולם יודעים את זה.
קשה מאוד לשנות את פיפ"א מבחוץ. העצמאות החוקתית של גופי הכדורגל לא מאפשרים להתערבות ממשלתית. עם זאת, אפשר לשנות את המערכת מבפנים. התאחדויות כדורגל, מועדונים, שחקנים, מאמנים ואוהדים – יש להם כוח בתוך העולם הזה שנקרא כדורגל. הם יכולים לשנות את פיפ"א. הם חייבים לשנות את פיפ"א.
פיפ"א לא צריכה להיות ארגון סגור לפוליטיקאים ועסקנים. היא צריכה להיות גוף שמשקף את הרוח הדמוקרטית של הכדורגל
כיום הכדורגל "בבעלות" עסקנים אבל אין שום סיבה שהוא לא יהיה בבעלות מועדונים, שחקנים, מאמנים ואוהדים – בעלי המניות של הקבוצה.
אם ארגון השחקנים העולמי (FIFPro) יהיה בעלים 20% מפיפ"א, ארגוני מועדונים (ECA, למשל) יהיו בעלים של 20%, איגודי מאמנים יהיו בעלים של 20% וארגוני אוהדים (כמו Supporters Direct) יהיו בעלים של 20% - פיפ"א יכולה להיות ארגון הרבה יותר מאוזן, שיקבל החלטות לטובת המשחק, תוך כדי בהתחשבות בכולם.
אוהדים ושחקנים יהיו מוגנים יותר מניצול, מועדונים יקבלו נתח גדול יותר ממשחקי הנבחרות, למאמנים גם יהיה מה לומר. והשקיפות תבוא באופן טבעי בזכות מבנה ניהולי פלורליסטי שכזה. השקיפות תהיה גם המנקה הטובה ביותר של שחיתות.