מהיציעים לדירקטוריון
האדומים, עמותת האוהדים של הפועל תל אביב, עשתה לא פחות מהיסטוריה בקיץ כאשר רכשה 20% מאחת הקבוצות הגדולות בישראל. עכשיו היא מציגה את השלב הבא באבולוציה של הכדורגל הישראלי: האוהד בדירקטוריון. מיהם אותם אנשים שרוצים לנהל את הקבוצה שלהם?
האדומים, עמותת האוהדים של הפועל תל אביב, עשתה לא פחות מהיסטוריה בקיץ הקודם כאשר רכשה 20% מאחת הקבוצות הגדולות בישראל. חיים רמון, יו"ר הקבוצה, אף אמר שהאוהדים הם היחידים שקיימו את הבטחתם להביא כסף לקבוצה. השנה הלא קלה שעברה הפועל תל אביב לא צריכה לפגוע בהערכת ההישג הזה, שהשלב הבא באבולוציה שלו הוא מיסודה של העמותה כגוף דמוקרטי ושקוף, שלא רק יעזור לניהול תקין של הפועל, אלא יהווה השראה לשאר הקבוצות בכדורגל הישראלי.
הבחירות לוועד המנהל ולוועדת הביקורת של העמותה, שייערכו מחר, יכולות לעשות פלאים לחינוך הדמוקרטי של אוהדי הפועל: הם יצטרכו לקרוא מצעים, לשאול שאלות ולבחור במועמד המועדף עליהם. הבחירות יהיו חשאיות וההצבעה תבוצע אלקטרונית באמצעות טכנולוגיה מאובטחת באתר האינטרנט של העמותה. כל בוחר יצביע באמצעות שם משתמש וסיסמה. על פי אתר "האדומים": "הבחירות הן ההזדמנות של כל אחת ואחד מחברי העמותה להשפיע על עתיד העמותה והמועדון. השתתפות החברים בהליך הדמוקרטי חשובה ביותר".
מה בוחרים? ועד מנהל העמותה — שבעה מחברי העמותה שינהלו אותה וייצגו אותה בדירקטוריון המועדון במשך השנתיים הבאות; וגם ועדת הביקורת — חמישה מחברי העמותה שירכיבו את הגוף המבקר, האחראי שהעמותה תתנהל באופן תקין בהליכים השונים.
כל חבר עמותה מעל גיל 17 הוא בעל זכות הצבעה. מספר הקולות יותאם לדמי החבר שהוא שילם על פי מפתח של קול אחד לכל יחידת תשלום. 34 מחברי העמותה הגישו את מועמדותם לוועד המנהל ו־17 לוועדת הביקורת. בין המועמדים ניתן למצוא אקדמאים, דירקטורים, עורכי דין, יועצי תקשורת ואסטרטגיה, אנשי שיווק, שלושה מחברי הוועד הנוכחי. שלושה מאלה שייבחרו לוועד המנהל יכהנו גם בדירקטוריון המועדון ויוכלו להשפיע ישירות על התנהלותו. אז מי הם בעצם אותם מועמדים להיות מנהלי הפועל תל אביב?
"חייבים מעורבות'"
בועז שובל, סמנכ"ל בחברת מדיה גלובלית ולשעבר מנכ"ל המדיה וסמנכ"ל השיווק של ynet ושל nana10, הוא אחד מאותם אנשים שרוצים להיות בוועד המנהל של עמותת האדומים. כשחקן כדוריד בהפועל ראשון לציון לשעבר וכפרשן בערוץ הספורט הוא מאמין שהוא מתאים לתפקיד — במיוחד משום שהוא דור שלישי לאוהדי הפועל ומציין בגאווה שהבן הוא דור רביעי. "רציתי להיות מעורב מאז אותה התפרעות בדרבי נגד מכבי תל אביב", אומר שובל. "מעורבות של אנשים בכל דבר שחשוב להם היא חשובה". שובל חושב שמעורבות אוהדים בקבוצה יכולה לעשות לה רק טוב — גם מבחינה תדמיתית.
"העמותה ארגנה במשחק הבית האחרון תרומה לנזקקים. ערימות על גבי ערימות של מזון נתרמו, אבל לא היתה על זה ידיעה אחת בעיתון. לעומת זאת, אם מישהו היה זורק איזה משהו קטן למגרש — היו בלגנים. התקשורת מחפשת את האש, אבל אני חושב שכשהאוהדים יהיו מעורבים יותר בניהול זה יפחת. דברים כמו תרומות יקבלו יותר תשומת לב".
אנשים ציניים מאוד לגבי היכולת שלכם להשפיע באמצעות 20%.
"קודם כל, העמותה צריכה להשפיע על מחלקת הנוער הרבה יותר, וזה לא פחות חשוב. ובכלל, התפקיד שלנו כנציגי ציבור הוא לעזור במקומות שאפשר לעזור ולבדוק שלא נעשה נזק במודע — דבר שכבר קרה בהפועל. אנחנו כאן כדי לשמור על הצבע, על הזהות".
אסף אלוויה, בן 30 ושכיר במשרד עורכי דין המתמחה בפלילים, גם כן מועמד. כאחד ממייסדי העמותה וממובילי המאבק בבעלים הקודם אלי טביב הוא הגיע למסקנה ש"האוהדים חייבים להיות מעורבים במושא אהבתם". "עכשיו, אחרי שרכשנו אחוזים, אני רוצה להיות שם ולהמשיך לחלק השני של העשייה, שיעסוק בביסוס העמותה ומיקומה בחיי המועדון", הוא אומר.
איך אמור להיות לך זמן לזה?
"מניסיון בתפקיד עד כה אני יודע שיש תקופות שדורשות יותר זמן ומרץ ויש תקופות שדורשות פחות. מהיציאה לפגרה ועד פתיחת העונה נידרש לעבוד קשה יותר, מאחר שיקום ועד מנהל חדש, ייערך חידוש חברות בעמותה, ייקבעו מחירי מינויים ותתחיל מכירתם ועוד. על כן נידרש לעבודה רבה יותר על דברים שלא מתקיימים בהמשך העונה". גיא זקס, עו"ד בן 31 ומועמד לתפקיד, מוסיף: "למשפחה תמיד מוצאים זמן, המון שנים אני פועל מאחורי הקלעים למען הפועל ואוהדיה. מיום ההקמה של עמותת הפועל אוסישקין ועד היום אני בוועדת ביקורת, מלווה את הקבוצה ומייעץ לה משפטית".
מולי הולצמן בן ה־27, מנהל בקרת איכות ואחד ממקימי העמותה, גם כן חושב שזו לא בעיה של זמן. "עם הקמת העמותה ייסדתי את מוקד המכירות שלה. אלה היו ארבעה חודשים של עבודה סיזיפית יומיומית, כך שאני אפנה את כל הזמן שצריך בשביל שהפרויקט יצליח". יובל לידור, שהוא יועץ תקשורת ואסטרטגיה (גילוי נאות: לידור עבד בכלכליסט בעבר והוא חבר של הכותב), מדייק הרבה יותר בהגדרת הזמן שהוא מתכנן להשקיע בקבוצה. "אני חושב שאוכל להקדיש לטובת המועדון שאני אוהב ואוהד כשעה ביום, כלומר שבע שעות בשבוע".
ולמה לעשות את זה?
כולם עונים שזה מגיע מתוך "אהבת הפועל". שרה מוזס, שכיום אחראית לתחום ההתנדבות בבית איזי שפירא ברעננה ואוהדת הקבוצה משנות החמישים, מסבירה שהרצון להיות מעורבת מגיע מהתקופה החשוכה שבה טביב היה הבעלים. "כאשר טביב השתלט על הקבוצה הגעתי למסקנה כי המצב הקיים מוליך לחיסולה בדומה לחיסול קבוצת הכדורסל בימי שאול אייזנברג. האוהדים חייבים להיות מעורבים בנעשה במועדון ולהיות עם אצבע על הדופק כדי למנוע אסון נוסף". "אני רק יכול לומר כי נציגות של אוהדים בדירקטוריון היא דבר מבורך, אשר יכול לקדם את המועדון ואת הקשר עם הקהל", מוסיף אלוויה. זקס: "יש יותר מדי מקרים בכדורגל המודרני שבהם אנשי עסקים ללא זיקה אמיתית רכשו מועדון כדורגל, חלקם ראו בו צעצוע שניתן לזרוק כשנמאס וחלקם חשבו שזה עסק רגיל, שאם לא הולך אז עוזבים. לכן באופן עקרוני בעלות/נציגות / פיקוח של האוהדים בניהול — ויש אינספור קונסטלציות עובדות וטובות — ידאגו שהוא יהיה בריא כלכלית ולא יאבד את המהות והזהות שלו".
והאם האנשים האלה יכולים לנהל? על פי תקדימים עולמיים, אין ספק שהם יכולים להיות מנהלים מוכשרים הרבה יותר מאלה הקיימים בכדורגל הישראלי. גם הם חושבים שהם רק יכולים לתרום.
זקס: "אני חבר דירקטוריון של חברה פרטית כבר כמה שנים. בתור עורך דין הייתי בעשרות ישיבות דירקטוריונים ואסיפות בעלי מניות". לידור: "בבחירות הללו החליטו אנשים איכותיים מאוד, בעלי ידע וניסיון, להתמודד על תפקיד בוועד המנהל של העמותה. העובדה שזה כור ההיתוך של הפועל היא בעיניי התשובה הכי טובה לכל אלה שטוענים שרק ערסים, ברברים ובריונים מגיעים למגרשי הכדורגל".
מלא רעיונות חדשים
המועמדים כולם מגיעים עם שקים של רעיונות חדשים שהם נורא רוצים לדון בהם — והכל מתוך רוח שיתופית ושל שקיפות. מוזס, למשל, מציעה לשריין מקום לנשים בדירקטוריון ורבים מסכימים איתה (נראה שזה יקרה בבחירות הבאות). מלבד זאת היא מציינת שצריך לקיים סדנאות עידוד עבור האוהדים. יש לה ולאחרים רעיונות מסחריים לניהול מכירת המרצ'נדייז ועוד. כל המועדונים חיים את הקבוצה שלהם, חושבים על הקבוצה שלהם ורוצים לתרום לקבוצה שלהם. במובנים רבים הם אפילו טובים יותר מבעלים עשיר מאוד שחושב שאפשר לזרוק כסף על הקבוצה מבלי לחשוב על ההשקעה הזאת יותר מדי.
המצעים של המועמדים מרשימים. הם כותבים שם על שקיפות, השקעה בנוער, שיתוף פעולה, מלחמה באלימות, זיקה חזקה יותר לקהילה, גיוסי כספים יצירתיים. לכל חובב ספורט שווה להיכנס לאתר העמותה ולקרוא חלק מהמצעים ומהתוכניות של המועמדים. יש שם כמה דברים מדהימים באמת. איך דבר כזה יכול להיות פחות ממצוין לכדורגל או
להפועל?
אמנם המציאות לא אופטימית כל כך. הקבוצה כרגע בגירעון ועדיין מחפשים משקיע שירכוש את רוב המניות, שכיום בידיים של חיים רמון (50%). עמותת האדומים (20%), מאיר תושב (10%), בכור צבאן (7%), עידו חג'ג' (5%), איתן ויצחק ניסנוב (4%) וסיימון כץ (4%) הם הבעלים האחרים של הקבוצה. האם העמותה תוכל להשפיע על עתיד המכירה ואז על עתיד הקבוצה. "כמו כל חברה מסחרית, אם אתה מיעוט — אתה מיעוט, וצריך להתנהל בהתאם", אומר שובל. "אבל אנחנו כאן כדי לעזור ולהשגיח. זו כל המטרה".
בכל מקרה נראה שלא משנה מי יחליט להשקיע בהפועל תל אביב, הוא יזכה באוהדים, שהם הנכס החשוב ביותר לכל קבוצת כדורגל, ובטח כשהם שותפים.