מתי יראו לנו איפה הכסף?
חוסר השקיפות בכדורגל הישראלי עדיין מהווה בעיה למרות ששתי ועדות של ההתאחדות לכדורגל דרשו שקיפות
מצב שקיפות בליגת העל כרגע? גרוע. להתאחדות לכדורגל יש את כל המספרים אבל היא מפרסמת רק מספרים כלליים למרות ששתי ועדות (ועדת דודי כהן וועדת שטרוזמן) שהיא בעצמה הקימה ומימנה המליצו על פרסום דו"חות קבוצות הכדורגל.
- הכדור ברגליים של ההתאחדות
- האם הספורט הישראלי יכול להיות יותר דמוקרטי?
- רק שקיפות תנקה את הכדורגל הישראלי
פרסום הדו"חות אינו "גחמה" או רצון להיות "יפה נפש" – הוא עניין קריטי במיוחד בימים אלו שהקיצוצים הכואבים עוד לפנינו. למה הוא קריטי? בגלל שקבוצות הכדורגל בישראל חיות על כסף ציבורי - והולך להיות פחות ממנו בזמן הקרוב.
הטוטו הוא גוף ציבורי וערוץ 1 הוא גוף ציבורי – מדובר בשני גורמים שמעבירים לא מעט כספים לקבוצות ליגת העל. ולא הכסף הציבורי הגדול שמושקע בכדורגל הישראלי.
שלוש קבוצות בליגת העל חיות לחלוטין על כספי ארנונה ומשלמי המיסים – בני סכנין, עירוני רמת השרון והפועל עכו. קבוצות אחרות כגון מכבי נתניה ומ.ס אשדוד נהנות מכספים די גדולים מעיריות מקומיות.
בכלל, רוב הקבוצות מקבלות כספים עירוניים אבל נתמכות על ידי נדבן כזה או אחר שמכסה הפסדים או מביא משקיעים שיכסו את ההפסדים.
אבל אפילו אם רק 20% מההכנסות של כל קבוצות הכדורגל הן ציבוריות – צריכות להיות לכך השלכות לגבי ניהול הקבוצות. לא ייתכן שתהיה קבוצה כמו רמת השרון, שהפכה לכלי משחק של ראש עיר אשר מממן אותה מכספי הארנונה והיא מתנהלת בצורה לא שקופה בעליל.
לא ייתכן שעיריית עכו מממנת את הקבוצה המקומית ואפילו לא נהנית מעצמה משקיפות מינימאלית וידע של לאן הכסף הציבורי שמושקע בקבוצה הולך. לא ייתכן שעסקנים חסרי ידע והבנה ינהלו את הכספים הציבוריים שמושקעים בקבוצות כדורגל.
להתאחדות הכדורגל בישראל יש את כל הפרטים לגבי כל ההוצאות של הקבוצות (לפחות ההוצאות החוקיות). בשנים האחרונות היא מסרבת לפרסם את המספרים של קבוצות הכדורגל הישראלי בגלל "צנעת הפרט" אבל אין שום עניין של צנעת הפרט כאשר קבוצות כל כך רבות ממומנות לחלוטין על ידי הציבור.