איך ליגת האלופות הורסת את האיזון התחרותי באירופה
אופ"א מעניקה יתרון אדיר לקבוצות שמגיעות לליגת האלופות ובכך הורסת כל סיכוי לתחרות מאוזנת בליגות המקומיות
בין קבוצות ליגת האלופות, אופ"א חילקה סכום של 904.6 מיליון יורו מהכנסות של המפעל שעומדות על כ-1.1 מיליארד יורו.
האלופה באיירן מינכן קיבלה 55 מיליון יורו מאופ"א (35.9 מיליון מבונוסים ו-19.1 מהסכמי זכויות השידור). דורטמונד, הסגנית, קיבלה 54 מיליון יורו (32.4 מיליון יורו מבונוסים ו-21.7 מיליון יורו מזכויות השידור).
מי קיבלה הכי הרבה?
יובנטוס, שבכלל הודחה על ידי באיירן מינכן מרבע הגמר. יובה קיבלה 65.3 מיליון יורו – 48.8 מיליון יורו מזכויות השידור בעוד שמילאן, שהודחה בשמינית המגר, קיבלה טיפה פחות מבאיירן מינכן (51.4 מיליון יורו – ש-36.2 מיליון יורו מזכויות השידור).
איך זה שהאיטלקיות הרוויחו כל כך הרבה יותר מהגרמניות ששלטו בתחרות בעונה שעברה? די פשוט. הסכם זכויות השידור של אופ"א עם הערוצים האיטלקים שווה 540 מיליון יורו בשלוש שנים. ההסכם של הערוצים הגרמנים עם אופ"א שווה בערך 300 מיליון יורו.
האיטלקיות נהנו גם מכך שהן היו הקבוצות היחידות מהסריה A בליגת האלופות של העונה שעברה (אודינזה לא העפילה לשלב הבתים). זה אומר שהן היו צריכות לחלוק את הסכום רק אחת עם השנייה ולא כמו הגרמניות (הסכום חולק בין שלושה מועדונים).
כפי שזה נראה כעת, יובנטוס ומילאן בעצם קיבלו פרס על כך שאיכות הליגה שלהם התדלדלה.
בכלל, נראה כי יובנטוס ומילאן נהנות מעזרת מוסדות כמו אופ"א ומנהלת הליגה האיטלקית במטרתם לקבע את היתרון "הטבעי" שיש להן על פני יריבות אחרות. יובנטוס צפויה להכניס יותר מ-95 מיליון יורו ממכירת זכויות השידור של הסריה A בעוד שמילאן תקבל 82 מיליון יורו (כמו אינטר) ובזמן שקבוצות כמו נאפולי ורומא יקבלו, כל אחת, פחות מ-60 מיליון יורו וקבוצות כגון פיורנטינה ולאציו ירוויחו פחות מ-48 מיליון יורו כל אחת.
השורה התחתונה היא שיובנטוס ומילאן הכניסות מליגת האלופות ומהסריה A כ-293 מיליון יורו, בעוד שנאפולי, רומא, פיורנטינה ואינטר הרוויחו סכום דומה ביחד. כלומר, שתי קבוצות הרוויחו כמו ש-5 היריבות הכי קרובות שלהן הרוויחו ביחד.
אגב, אף קבוצה לא מתקרבת להכנסות של יובנטוס מימי משחק (50 מיליון יורו). מילאן ואינטר מכניסות 25 מיליון יורו כל אחת מימי משחק – הרבה יותר מכל קבוצה איטלקית אחרת.
בכל מקרה, ההבדלים בהכנסות מזכויות שידור הולכות להיות הרבה יותר משמעותיות בעידן של הפייר פליי הפיננסי.
זכויות שידור אמורות להיות מחולקות בין הקבוצות בצורה ההוגנת ביותר. זו אקסיומה שמובנת לחלוטין בליגות הספורט המכניסות וההוגנות ביותר בעולם (כמו ה-NFL). עם זאת, אופ"א, כרגולטור, עושה נזק אדיר לאיזון התחרותי בליגות המקומיות על ידי חלוקת כספים ללא רגולציה מתאימה.
בליגה היוונית, למשל, הכסף מליגת האלופות הרס כמעט כל סיכוי של קבוצה מלבד אולימפיאקוס לזכות באליפות. הקבוצה מפיראוס זכתה באליפות 15 מ-17 השנים האחרונות. באליפות בעונה שעברה זכתה שלושה חודשים לפני שריקת הסיום האחרונה של העונה. בעשור שלפני הדומיננטיות של אולימפיאקוס, שנובעת רבות מכספי ליגת האלופות, פנאתינייקוס, א.א.ק אתונה, פאוק סלוניקי ואפילו לריסה זכו באליפויות יוון.
בקרואטיה המצב דומה. דינמו זאגרב זכתה ב-14 מ-18 האליפויות האחרונות מאז 1996. כשב-2002 פורמט ליגת האלופות השתנה ויותר קבוצות נכנסו לתחרויות, האיזון הופר עוד יותר. מאז פורטו זכתה בכל האליפויות מלבד שתיים בפורטוגל. FC קופנהגן הפכה לדומיננטית ביותר בדנמרק ובשווייץ, FC באזל השתלטה על הליגה מאז 2003 עם 8 אליפויות.
בכלל, הליגות ברחבי אירופה הופכות לפחות ופחות מעניינות. למה? כי עם השריר הפיננסי שקבוצות בודדות צוברות בליגת האלופות – הן מצליחות להיות דומיננטיות בשוק העברות המקומי שלהן. הן מצליחות לייבא שחקנים ברמה גבוהה ולקנות את השחקנים הטובים ביותר של המתחרות המקומיות שלהן – ואז למכור אותם במחירים גבוהים (הרבה בזכות הניסיון שצברו בליגת האלופות). זה מעגל אכזרי שקשה לשבור.
אופ"א תהיה חייבת לשפר את הרגולציה שלה. היא תהיה חייבת לחשוב על תשלומי סולידריות משמעותיים יותר, תקרות שכר ומס מותרות. וגם על חלוקת הכסף עצמו מליגת האלופות. אם לא תעשה משהו, בסופו של דבר שיטת הליגות באירופה תקרוס מחוסר עניין.
בישראל זה לא קורה עדיין. יש לכך מספר סיבות. בין השאר בגלל ניהול לא נכון של משאבים כספיים והגבלות על זרים. אבל זה יכול לקרות. מכבי תל אביב עולה ככוח ארגוני ופיננסי משמעותי. אם תעבור את FC באזל תהיה קרובה יותר לקופה הגדולה של ליגת האלופות.
כבר עכשיו מכבי תל אביב נהנית מיתרון ענק בשוק הישראלי. לאחרונה הודיעה על כך ששברה את שיא מכירת המנויים (יותר מ-10,200) ונראה כי עם העוצמה של הסגל והמותג שלה היא יכולה למעוך את הליגה הישראלית בטווח הקצר וגם לטווח הארוך. הכדורגל הישראלי יכול רק לקוות שהכסף הגדול של ליגת האלופות לא יהרוס כל סיכוי לתחרות מאוזנת בזירה המקומית.