האם ריאל מדריד וברצלונה יחוייבו להיות חברות בע"מ?
הנציבות האירופית עשויה לאלץ בקרוב את ריאל מדריד וברצלונה לוותר על המעמד המועדף שלהן כקבוצות בבעלות חברי מועדון ולדרוש את הפיכתן לחברות ציבורית בע"מ. הקבוצות עשויות לאבד את אחד מגורמי היתרון הבולטים שלהן, שאחראיים לשליטתן בכדורגל הספרדי ולהצלחתן בתחרויות האירופיות
הנציבות האירופית עשויה לאלץ בקרוב את ריאל מדריד וברצלונה לוותר על המעמד המועדף שלהן כקבוצות בבעלות חברי מועדון, כך שיהפכו לחברה ציבורית בע"מ (PLC) ויאבדו את אחד מגורמי היתרון הבולטים שלהן, שאחראיים לשליטתן בכדורגל הספרדי ולהצלחתן בתחרויות האירופיות.
ה"אינדיפנדנט" הבריטי מדווח כי ההתפתחות, שעשויה להשפיע על נוף הכדורגל האירופי כולו, נובעת כתוצאה מחקירה בת ארבע שנים של המשרד לתחרותיות בנציבות האירופי. החקירה בדקה האשמות לסיוע ממשלתי לא חוקי שהוענק הן לברצלונה והן לריאל מדריד, הקשור למעמדן כמועדונים בבעלות חברים.
זוהי החקירה השנייה של הנציבות שבמרכזה עומדת ריאל. החקירה הראשונה נוגעת לעסקת קרקעות מ-1996 שהשיגה עם עיריית מדריד, שלטענת המבקרים מייצגת סיוע ממשלתי לא חוקי. שתי החקירות מתקדמות בעוד ריאל מדריד מתכוננת לשבור פעם נוספת את השיא של תשלום ההעברות, בדמות הצעה בגובה למעלה מ-90 מיליון ליש"ט עבור גארת' בייל.
- האם ריאל מדריד וברצלונה בצרות?
- ריאל מדריד וברצלונה רוצות סופרליג אירופית
- אולי 120 מיליון יורו על שחקן אחד זה "מוסרי" אבל בטוח שזה דוחה
בעוד שמדריד וברצלונה מאכלסות את שני המקומות הראשונים בהתאמה ברשימת קבוצות הכדורגל העשירות ביותר של דלויט, שפורסמה בינואר, הן פועלות לפי כללים שמעניקים להם יתרונות משמעותיים מבחינת תשלום מס- תנאים שרק הן זכאיות להם.
תרבות בעלות חברי המועדון בשתי הקבוצות הגדולות ביותר בספרד נחשבת כמאפיין אטרקטיבי של החוקה שלהן, ומצוטטת לעיתים קרובות על ידי אוהדים מתוסכלים של קבוצות בפרמיירליג שבבעלות האוהדים. אך מבנה הבעלות של מדריד וברצלונה – שיש להן יותר מ-250 אלף חברים – יוצר אי שוויון בסיסי באופן שבו הכדורגל הספרדי מנוהל.
ב-1990 פסקה הממשלה הספרדית כי כל הקבוצות מלבד מדריד, ברצלונה, אתלטיק בילבאו ואוסאסונה מחויבות להפוך לחברות בע"מ, Sociedades Anonimas Deportivas, ולא יוכלו להיות בבעלות חברי מועדון. הפטור העניק לארבע הקבוצות המדוברות יתרון במובן של מסי חברות ורכוש. הוא גם העניק לקבוצות מעמד של ארגון ללא מטרות רווח, בהתאם לחוק הספרדי.
המקרה הנוכחי מתפתח במקביל להחלת תקופת הפיקוח הראשונית של כללי הפייר פליי הפיננסי של אופ"א שהושלמו בסוף העונה האחרונה, וכוללים הטלה פוטנציאלית של סנקציות על קבוצות שלא יעמדו בכללים, עליהן יכריזו באפריל.
בשבוע שעבר תיאר מאמן ארסנל ארסן וגנר את ההצעה שמדריד צפויה להגיש עבור בייל, שעל פי ההערכות תעקוף את תשלום השיא ששילמה הקבוצה עבור כריסטיאנו רונלדו לפני ארבע שנים כהפיכת כללי הפייר פליי ל"בדיחה". בעוד במדריד מתכוננים להחתמתו של שחקנה של טוטנהאם, מצבן הפיננסי של הקבוצות הספרדיות מוצב תחת המיקרוסקופ של הרשויות האירופיות, הרבה יותר מבעבר.
נושא המעמד המיוחס לו זוכות מדריד וברצלונה התגלה כבעיה רצינית עבור המשרד לתחרותיות בנציבות האירופית, שבו מכהנים מספר ספרדיים בעמדות בכירות. לאחר שהוגשה התלונה הראשונית בנובמבר 2009, במשרד דחו קבלת החלטה בנושא על אף שעל פי הרגולציות יש להם שנה לשם כך.
כעת האומבודסמן האירופי התערב בנושא. מדובר בבורר עצמאי שיושב בשטרסבורג ובעל סמכויות לעקוף החלטות של המוסדות האירופיים. במכתב שנשלח ממשרד אומבודסמן לנשיא הנציבות האירופית, חוזה מנואל בארוסו ב-30 במאי, קראו לקבלת החלטה בנושא, אולם בנציבות לא הגיבו על הבקשה.
במכתב מועברת ביקורת על משרד התחרותיות ש"לא עמד" בתאריך היעד שהוא עצמו קבע לפתירת התלונה נגד ברצלונה וריאל. במשרד האומבודסמן טוענים עוד כי ההסברים שסיפק משרד התחרותיות להצדקת העיכוב לא שכנעו אותו. לפי קוד ההתנהגות שקבע משרד התחרותיות בעצמו עליו להגיע להחלטה על "מקרים מועדפים" – כפי שהתיק של הקבוצות הספרדיות קוטלג – בתוך שנה. הנציבות האירופית מסרה לאינדיפנדנט כי "אורך קיומה של חקירה תלוי על המורכבות של המקרה ועל שיתוף הפעולה עם הרשויות הלאומיות המדוברות".
במכתב גם הובעו חששות בנוגע לנאמנות של בכירים במשרד התחרותיות לקבוצות הכדורגל הספרדיות, שכן עלה הרושם לניגוד אינטרסים פוטנציאלי.
האומבודסמן כתב שהנציבות "לא מספקת שום הסבר המסוגל להפריך את החשד לניגוד אינטרסים בשם משרד התחרותיות". בעוד שלא נמצאו ראיות למקרים ספציפיים של ניגודי אינטרסים חשוב כי המשרד יהיה מעל כל חשד.
חואקין אלמוניה, שעומד בראש משרד התחרותיות מעולם לא טרח להסתיר את העובדה כי הוא אוהד של בילבאו, אחת מארבע הקבוצות שזכו לפטור. מהמשרד נמסר בתגובה כי אלמוניה מחויב למלחמה בהענקת סיוע ממשלתי אסור, ואף ציטטו הצהרה משותפת שהעניק ביחד עם נשיא אופ"א מישל פלאטיני בשנה שעברה שבה הדגישו כי המטרות שלהם בנושא זהות.
דוברת מטעם משרד התחרותיות אף הוסיפה כי הם "בקשר עם האומבודסמן" סביב הנושא של מעמדן של ברצלונה וריאל מדריד וצפויים "לנקוט בעתיד הקרוב בעמדה ביחס לסיוע ממשלתי לקבוצות מקצועיות".
ההמרה הכפויה של כל קבוצה שעולה לליגה השנייה בספרד לחברה בע"מ ממשיכה לזרוע הרס על ההון של קבוצות קטנות במדינה. גוודלחרה, קבוצה מאזור קסטיליה לה מנצ'ה, הורדה לליגה השלישית כעונש על אי רגולציות הקשורות להעברתה למעמד של חברה בע"מ, שחייבה הון של 2 מיליון יורו (1.7 מיליון ליש"ט).
הקבוצה אלקורקון ממדריד נאלצה גם כן להתמודד עם שורה של בעיות בשל החלפת המעמד, ובהמשך השבוע תגלה האם היא תורד לליגה השלישית, על אף שסיימה בעונה האחרונה חמישית בליגה השנייה.
מיראנדס, קבוצה נוספת מהליגה השנייה עברה הליך זהה. האוהדים שלה כתבה לאופ"א כדי למחות נגד "חוסר הביטחון, הספקות וחוסר האמון החברתי" הנגרם מכך שאיבדו שליטה על הקבוצה שלהם.