$
ספורט ישראלי

מרוב ספינים לא רואים את הכדורגל

לקראת ליגת העל שתיפתח ב-24 באוגוסט, ננסה קצת לסדר את הראש בעניין הטוטו וההתאחדות לכדורגל

אוריאל דסקל 09:2813.08.13

רבים מבקשים "לסדר את הראש בעניין הטוטו וההתאחדות לכדורגל", ושמישהו "יסביר מי הרע והטוב בסיפור זה". מרוב אינטרסים וספינים באמת לא רואים את היער. קשה לעקוב אחר הדיווחים השוטפים כי הם מגיעים עמוסים באינטרסים. לכן, כדי לעשות סדר, כדאי להתחיל בכך שאין טובים ואין רעים. יש שני גופים מאוד פוליטיים, שהרבה מאוד מאבקי שליטה ואגו מעורבים בניהולם. מצד אחד עומד משרד הספורט וזרועו הכספית, המועצה להסדר ההימורים בספורט (הטוטו), ומצד שני עומדת ההתאחדות לכדורגל. הצדדים עלו על עצים מאוד גבוהים בעקבות פרסום דו"ח זליכה. הבעיה הגדולה עם הדו"ח למעשה היא הדרישה מאבי לוזון לא להמשיך להיות יו"ר אחרי סיום הקדנציה הנוכחית. שאר ההמלצות "מאוד מעניינות", לפי אנשי ההתאחדות. מי שמנסה לגשר בין הצדדים הוא עופר עיני, יו"ר ההסתדרות, שתחת חסותו נמצא מרכז הפועל שהעלה את לוזון לשלטון באמצעות דיל. הקבוצות כרגע מאחורי לוזון, אבל מתחילים להופיע סדקים בקואליציה שלו. היום הוא יצטרך להחליט אם לקבל את הפשרה שתאפשר לו להישאר עוד כמה חודשים בתפקיד, או לוותר ולאפשר לטוטו ולליגה להתחיל לעבוד יחדיו.

 

 

 

לימור לבנת (שמאל) עם צחי פישביין וירון זליכה. פוליטיקאים רוצים עמדות כוח לימור לבנת (שמאל) עם צחי פישביין וירון זליכה. פוליטיקאים רוצים עמדות כוח

 

 

מה השרה והטוטו רוצים?

 

הטוטו ומשרד הספורט רוצים "לתקן את הכדורגל" לפיהם, אבל מדובר כאן בעניין של שליטה. לימור לבנת היא פוליטיקאית שרוצה מוקד כוח, וצריך להביא את זה בחשבון לפני שבוחרים "צד". הטוטו פועל למען ההכנסות שלו ולכן רוצה שליטה על לוח השנה של הכדורגל הישראלי, אלא שזה יוצר מצבים בעייתים שפועלים נגד הכדורגל ונגד האוהדים (כמו פיזור המשחקים על פני שלושה ימים). כמו כן הטוטו, בתור ספונסר, עבר את הגבול כמה פעמים. אם מדובר בשותפות - אז צריכים לעשות את הדברים בשותפות ולא בהכתבה.

 

הטוטו והשרה רוצים שההתאחדות לכדורגל תסכים להתחיל ליישם את דו"ח זליכה ורק אז יקבלו את כספי השיווק של הטוטו - זה המנוף העיקרי שלהם. בעיקרון מדובר ב־80 מיליון שקל שמועברים לקבוצות, ובלעדיהם קשה להן לתפקד כקבוצות מקצועיות. זו אשמתה של ההתאחדות שהיא תלויה כל כך בכסף ציבורי. אבי לוזון הבטיח הלוואה על סך 50 מיליון שקל מפיפ"א ואופ"א שיעזרו להתחיל את הליגה, אבל הקבוצות יצטרכו להחזיר את ההלוואה הזאת. לא מצב אידיאלי. דרך אגב, 80 מיליון שקל בכסף שיווקי זו פיקציה. הליגה לא שווה 80 מיליון שקל. ובטח שלא 100 מיליון שקל. ועוד משהו: משרד הספורט מצייר את לוזון כבעיה, אבל הוא לא הבעיה - מבנה ההתאחדות הוא הבעיה.

 

ההתאחדות "כשרה"?

 

מצד שני, ההתאחדות לכדורגל טוענת כי היא פועלת כשורה אבל זה רחוק מאוד מהאמת. כמה דוגמאות:

 

שקיפות

 

"אצלנו השקיפות היא הגדולה ביותר", אמר לוזון בראיון ל"ידיעות אחרונות", והוסיף כי "כל מי שרוצה לראות משהו רשאי להיכנס לאתר של ההתאחדות ולראות הכל". לא נכון. ההתאחדות אמנם פירטה כמה כסף העבירה לכל קבוצה, אבל היא לא מפרסמת פרטים רבים אחרים כגון מספר צופים במגרשים, דו"חות מעודכנים, דו"חות קבוצות ועוד. כמה כסף מועבר לנוער? לא יודעים. למה? כי רוב הקבוצות לא רוצות להשקיע בנוער, בנערים ובילדים את הכסף שהן מקבלות מהציבור. למה? כי צריך להחתים זר ב־200 אלף דולר או כי נראה להן מיותר לשלם יותר מ־2,500 שקל למאמן נוער.

 

מקצועיות

 

"המנהל המקצועי" הגרמני מיכאל ניס כבר מתלונן בקשר לחברים על בעיות מהותיות שהוא לא יכול לפתור בגלל כל מיני לחצים פוליטיים ואחרים. העובדה שחלק ממאמני הנבחרות הצעירות הכושלים ממשיכים בעבודתם היא לא החלטה שלו, וההשפעה שלו מאוד קטנה. מה גם שלא בטוח שהוא האוטוריטה המקצועית שהכדורגל הישראלי משווע לה. בקיצור, היו"ר נשאר האיש החזק "מקצועית" בכדורגל אף שאינו איש מקצועי. איך לוזון אמר: "אני הסמכות המקצועית העליונה". מעוות.

 

 

אבי לוזון. עומד בין הקבוצות ל-100 מיליון שקל מהטוטו? אבי לוזון. עומד בין הקבוצות ל-100 מיליון שקל מהטוטו? צילום: אורן אהרוני

 

הבחירות

 

גם ועדת זליכה וגם ועדת דודי כהן, שמינתה ההתאחדות לכדורגל עצמה, ממליצות על שינוי הליך הבחירות בהתאחדות לכדורגל. למה? כי הוא בעייתי בלשון המעטה. אבי לוזון אומר שהוא נבחר "בצורה דמוקרטית", אבל בדמוקרטיה אין דילים בין מכרזים שקובעים מי יהיה היו"ר.

 

כדורגלנים צעירים

 

תקנון ההתאחדות לכדורגל הופך כדורגלנים לשבויים של הקבוצות שלהם עד גיל 24. התקנון נוטה בבירור לטובת הקבוצות, וכדורגלנים רבים הם פשוט רכוש של הקבוצות. ההתאחדות לכדורגל מסרבת לאמץ את התקנון של פיפ"א בנושא. כשר אבל מסריח.

 

מעמד המאמן

 

מעמד המאמן גם כן במצב מאוד בעייתי וההתאחדות לכדורגל לא פועלת כדי לשפר אותו. המאבק עם איגוד המאמן על בחירת יו"ר הארגון, שבו להתאחדות לכדורגל יש צד ברור (רוצים את צביקה רוזן כיו"ר) כנגד סגן היו"ר רוני שניידר, הוא דוגמה לרצון של ההתאחדות לכדורגל לשלוט בכל - למרות ניגוד האינטרסים הבוטה. כמו כן, בשטח כבר עובדים על הקמת גוף שמטרתו תהיה להבטיח פנסיה ותנאים סוציאליים למאמנים. ההתאחדות לא עשתה זאת ולא עבדה אפילו לכיוון.

 

ניגודי אינטרסים

 

את הקטעים הבאים אני מביא מקבוצת הפייסבוק "מחליפים את לוזון". הם מדגימים בצורה די פשוטה איך ההתאחדות לכדורגל עובדת ולמה צריך לשנות את הארגון הזה מבפנים. למשל, האם ההליך של בחירת נציג הציבור עירב את הציבור? לא. הנציג שנבחר הוא רו"ח אלי כהן, שהוא חבר ועדת הכספים ויו"ר ועדת המכרזים של ההתאחדות לכדורגל - שתי ועדות מרכזיות שעליהן צריך להשגיח נציג הציבור. לא נעשתה פנייה לציבור כדי להגיש מועמדות ואין שום שקיפות לגבי הליך הבחירה. הנציג הקודם היה ניר חפץ, שכיום הוא יו"ר המינהלת. בכלל, בהרבה ועדות יש עניינים מוזרים כגון מקומם של גדעון חלובה, האח של שטרן ואיציק לוזון בוועדת הנוער (שניהם שם מ־2007). ומה עם אריאל שיימן, שבאמצעות חברת קנת השקעות הוא אחד משלושת הגורמים שקונים את זכויות השילוט של קבוצות ליגת־העל; אבל גם חבר מזכירות ומאלה שבן היתר מקבלים החלטות גורליות עבור קבוצות, שהן מקור ההכנסה של העסק שלו. ניגודי העניינים לא מסתכמים בלוזון.

 

 

מכבי תל אביב באימון. המועדונים הגדולים, בינתיים, מאחוריי אבי לוזון מכבי תל אביב באימון. המועדונים הגדולים, בינתיים, מאחוריי אבי לוזון צילום: אי פי איי

 

שינויים?

 

בשבוע שעבר הנהלת ההתאחדות לכדורגל אישרה שינויי תקנון, חלקם "מרחיקי לכת". השינויים המהותיים נובעים מדו"ח ועדת שטרוזמן, שהגישה לפני כשנה המלצות בנוגע לבחינת כשרות והתאמתם של יחידים ותאגידים לרכישת זכויות בקבוצות כדורגל. במסגרת ההמלצות אישרה הנהלת ההתאחדות שינויי תקנון שיחייבו כל קבוצה מקצוענית "לפרסם דו"ח רווח והפסד ותזרים מזומנים, כדי להביאם לידיעת הציבור". הסעיף עדיין צריך את אישור האסיפה הכללית של ההתאחדות ואמור להיכנס לתוקף החל מעונת המשחקים 2014/15. שינוי תקנון נוסף יעניק את האפשרות לקבוצות לבחור להתנהל כארגון פרטי למטרות רווח. קבוצות שיהיו מעוניינות לפעול כך יוותרו על האפשרות ליהנות מכספים ציבוריים, והבעלים יוכלו לקחת דיבידנדים אישיים. רשם התאגידים ורשויות המס עדיין לא אישרו את המהלך הזה. עוד נקבע כי קבוצה מקצוענית תהיה מחויבת למנות אדם שישמש איש קשר בין האוהדים להנהלה.

 

כל "השינויים" הללו אינם חדשים, הם דברים שההתאחדות מצליחה לדחות בכל פעם מחדש. מהיציע, ארגון האוהדים של ישראל, נמסר: "בעניין מינוי איש קשר בין האוהדים להנהלה, תקנות אופ"א מחייבות מינוי שכזה כבר שנתיים. ההתאחדות לכדורגל הקימה פרויקט כזה, שאיך נאמר בעדינות, לא התרומם.  ולעניין פרסום המאזנים. במהלך העונה הקודמת התבטאו כמה וכמה אנשי מפתח בהתאחדות לכדורגל שהמאזנים יפורסמו כבר מהעונה. פתאום דוחים זאת בעונה, כי 'צריך להעביר זאת בתקנון'".

 

מה שברור הוא שבניהול הכדורגל בישראל אין איזונים ואין אנשים שמטפלים בכדורגל בצורה המקצועית והראויה ביותר. בינתיים הליגה אמורה להיפתח ב־24 באוגוסט, ובמקום להתעסק בכדורגל מתעסקים בעסקנות ובפוליטיקה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x