זה לא הכסף, זה הניהול
יש קווי דמיון רבים בין מכבי תל אביב בכדורסל למכבי חיפה והפתרון לבעיות שלהם עשוי להיות זהה
יש קווי דמיון רבים בין מכבי תל אביב בכדורסל למכבי חיפה. שתי הקבוצות היו הדומיננטיות ביותר בליגות שלהן. מכבי אלקטרה תל אביב שולטת ללא עוררין בכדורסל הישראלי במשך עשרות שנים ומכבי חיפה עדיין נחשבת לקבוצה המוצלחת ביותר בישראל ב-20 השנים האחרונות.
- מכבי חיפה זה פאסה?
- "ניצחנו מכיוון שהיינו הקבוצה הכי טובה ולא מכיוון שהיו לנו את השחקנים הכי טובים"
- ללא מנהלים, ללא רווחים
לשתי הקבוצות הללו היה יתרון אחד משמעותי על פני היריבות שלהן והוא היה הכסף. לא בהכרח כמות הכסף כמו העובדה שהכסף הזה הוזרם לתוך הארגון בצורה יציבה.
יעקב שחר הזרים כ-15 מיליון שקל כל שנה למכבי חיפה בשנותיו כנשיא המועדון. מכבי אלקטרה תל אביב, נהנתה מהכנסות טבעיות גבוהות וממבנה חברה שנשען על ממספר אנשי עסקים חזקים מאוד.
תזרים המזומנים היציב שהגיע מהמיליונרים ששלטו בקבוצות הללו יצר מערכות איתנות שהתנהלו בצורה מקצועית. זה איפשר להן לשחק עם הישראלים הטובים בליגה, להביא זרים איכותיים יותר מרמת הליגה וגם להביא את המאמנים הטובים בליגה.
במכבי תל אביב ההכנסות היציבות הללו, שנבעו מפופולאריות עצומה של הקבוצה בשוק הישראלי, סייעו לה גם בזירה הבינלאומית - שם היריבות שלה לא נהנו מסטטוס של מותג לאומי.
ואולם, נראה כי מכבי חיפה ומכבי אלקטרה תל אביב ממשיכות להסתמך על היתרון היחסי הזה למרות שהוא כבר אינו יתרון יחסי.
מי הבוס?
לא בטוח שמכבי אלקטרה תל אביב יכולה להרשות לעצמה שחקנים שפעם היתה יכולה. אם זה בגלל בעיות כלכליות של הבעלים, שאינן קשורות בספורט (כי המנויים והחסויות נמכרים בלי עין הרע) או בגלל שהבעלים החליטו, כאסטרטגיה, להשקיע פחות - העובדה היא שבשנים האחרונות הכישלונות של מכבי תל אביב בשוק העברות השחקנים רבים ואת ההצלחות אפשר לספור על יד אחת. האם זה בגלל שמי שאחראי להבאת שחקנים ואסטרטגיית גיוס הוא דני פדרמן, הבן של דיוויד, אחד מהבעלים של הקבוצה? עם כל הכבוד פדרמן ג'וניור בן ה-35 הוא לא בדיוק איש מקצוע עם ניסיון רב ומישנה מקצועית סדורה. האם הוא האיש שצריך לנהל מקצועית את אחד ממותגי הספורט החזקים בכדורסל האירופי?
במקביל, נראה כי קבוצות ישראליות למדו להתמודד עם מכבי תל אביב - לפחות מבחינה מקצועית - במשחק בודד. המאמן דיוויד בלאט אינו חף מטעויות - בחייאת, הוא צריך להוביל את הקבוצה לניצחון נגד נס ציונה נו מאטר וואט - אבל נראה כי הוא הדמות המקצועית האמיתית היחידה בכל הארגון, וזו בעיה. ההשפעה של בלאט על החתמות אינה גבוהה כמו זו של הבן של הבעלים. הוא הצליח להתמודד עם הבעיות הארגוניות שנוצרו מאחר שבעונה שעברה וגם בעונה שלפני, אבל נראה שהשנה הן גדולות עליו.
מכבי תל אביב היא עדיין הקבוצה הטובה ביותר בישראל וסביר להניח שתזכה באליפות. גם באירופה, בגלל תחרות מאוד מצומצמת, יש סיכוי טוב שהיא תסיים את העונה בצורה סבירה פלוס. ואולם, אם הארגון והאוהדים רוצים קבוצה מצוינת, הם צריכים אנשי מקצוע רציניים יותר במערכת, שיתמודדו עם המציאות שהשתנתה.
לא יעזור לפטר את בנאדו
גם במכבי חיפה המאמן לא חף מטעויות. אבל שוב, נראה כי הבעיה אינה אריק בנאדו, אלא הארגון בו הוא נמצא. מכבי חיפה הצליחה להתמודד בצורה טובה יחסית עם נובורישים כמו ארקדי גאידמק שעבדו בשיטת "זרוק את הכסף על הכישרונות הכי מזדמנים" . אולם כעת מתקשה להתמודד עם הכסף והניהול של מכבי תל אביב.
בשנים האחרונות מכבי חיפה סבלה מכישלונות אדירים בשוק העברות השחקנים, כישלונות שנבעו בעיקר ממחסור באסטרטגיית גיוס מסודרת, רחבה ומקצועית. ההסבר ש"המאמן קיבל מה שהוא רוצה" אינו מספק - וזאת מאחר שהמאמן צריך להתמקד בלנצח את המשחק הבא ולא באסטרטגיית גיוס, שהיא עבודה לטווח הארוך שדורשת חזון והתמקצעות בשוק העברות הפרוע. מאמן צריך לעבוד לפי מטרות ריאליות שההנהלה המקצועית מכתיבה לו ועם הכלים שהיא מקצה לו.
הסמכות המקצועית העליונה במכבי חיפה היא הבעלים - יעקב שחר, שבוחר את המאמנים ובהרבה מקרים גם קובע להם מי יהיו השחקנים שלהם. האם הוא הסמכות המקצועית הנכונה?
יעקב שחר אינו מתכננן להשקיע במכבי חיפה כמו שמיטשל גולדהאר משקיע. גם אף אחד לא מבקש ממנו להשקיע את הכספים הללו וכסף בכלל אינו הבעיה. הבעיה היא שיעקב שחר לא מבין כדורגל כמו מנהל מקצועי. הוא אינו ג'ורדי קרויף ובכל זאת הוא מתעקש להיות האיש עם המילה האחרונה על כל הנושא המקצועי (הוא ובנו).
הגיע הזמן שמכבי חיפה תמצא את איש המקצוע שישנה את המערכת ככה שתתאים לשינוי שעבר הכדורגל הישראלי (כניסתם של גולדהאר וקרויף) – כי כשהכסף כבר לא יתרון, הוא חיסרון. וכשהכסף הוא חיסרון, הבעיות של הקבוצה אינן כספיות אלא ניהוליות.