היתרונות השוליים של רונלדו שעושים את ההבדל
כדי להפוך לשחקן הטוב בעולם צריך להשתפר בדברים הקטנים באופן תמידי. האם רונלדו הבין את זה טוב יותר ממסי?
השבוע כריסטיאנו רונלדו שוב הראה לנו כמה אנחנו ברי מזל לראות אותו בפעולה. ארבעה שערים נגד נבחרת שבדיה הבטיחו את מקומה של נבחרתו במונדיאל בברזיל והגבירו את הקולות להעניק לו את "כדור הזהב". עדיין קיים ספק אם יעניקו את כדור הזהב לשחקן שלא הוביל את קבוצתו לאף תואר השנה וייתכן שדווקא פרנק ריברי יהיה זה שיניף את הגביע המפורסם של ל'אקיפ, אבל אין ספק שהקרב על תואר השחקן הטוב בעולם הוא עדיין בין רונלדו לליאו מסי, הנמסיס שלו מברצלונה.
ובקרב הזה נראה כי רונלדו תופס את ההובלה – בעיקר בזכות תפיסה שסייעה לחברי הנבחרת האולימפית הבריטית וגם לאנדי מארי, למצות את הפוטנציאל שלהם: "הצטברות יתרונות שוליים". לפי סיר דיוויד בריילספורד, האיש שעומד מאחוריי התפיסה, מסביר: "זה אומר שאם משפרים כל מה שאתה עושה ב-1% יותר טוב, ואתה תמיד מחפש איך לשפר את עצמך, כל פעם, ב-1%, בכל מה שאתה עושה, אז זה מצטבר ליתרון גדול".
הדיאגרמה של רנה
רנה מולנסטין, שאימן את כריסטיאנו רונלדו במנצ'סטר יונייטד ורובין ואן פרסי תיאר אותו כ"מאמן הכדורגל הטוב בעולם", סיפר בראיון מקיף ל"דיילי טלגראף", איך כריסטיאנו רונלדו הגיע אליו ב-2007 ודרש להיות השחקן הטוב בעולם. "הוא רצה להיות השחקן הטוב בעולם", אמר מולנסטין. "אז הוא נשאר איתי אחרי כל אימון כדי לעבוד איתי על הפרטים הקטנים. ציירתי לו דיאגרמה שמפרטת מה הוא צריך לשפר".
הדיאגרמה מחולקת לארבעה חלקים ומראה את האספקטים שרונלדו צריך לשפר. האספקט הטקטי – את העירנות הטקטית שלו, הבנה של הדרישות הטקטקיות, קבלת ההחלטות ועוד. האספקט הפיזי – המהירות, הכוח, הכוח סיבולת, הגמישות לצד התזונה, השינה והמנוחה. האספקט האישיותי – הגישה והמנטליות המנצחת. ואת האספקט הטכני: הנגיעה הראשונה בכדור, הדאבל פאס, התרגילים – מתי ואיך והבעיטה".
באספקט האישיותי, למשל, מולנסטין אמר לרונלדו שהוא צריך להפסיק את גישת ה"תראו כמה טוב אני". הוא צפה עמו בשעריו והחמצותיו בעונה מסוימת ופרשן: "אתה כל הזמן רוצה להבקיע את השער המושלם – כל הזמן מנסה לבעוט את הכדור המושלם, אבל ככה אתה פוגע בקבוצה שלך. לפעמיים פשוט צריך לבעוט מכוער ולהבקיע". מולנטסין ישב איתו על סרטונים של גארי לינקר, אלן שירר, רוד ואן ניסטלרוי ועוד חלוצים שכבשו "שערים מכוערים". הוא עבד איתו על סיומת מול שוערים שונים, במצבים שונים, עם כדורים שונים והציב בפניו מטרות של כיבוש שערים ובישולים.
מולנסטין הכין לו גם סרטון וידאו של כוכבי עבר גדולים שמדברים על הקריירה שלהם – פלה, מוחמד עלי ואחרים. "רק תראה איך הם מדברים, תקרא אותם". הוא גם הכין לו קליפ שמתמקד על שפת הגוף המתלוננת של רונלדו. משיכות הכתפיים, הבעות הפנים, זריקת הגוף כמו ילד שלקחו לו את הצעצועים. "המסר שלך למיליונים ולמגנים שלך הוא שאפשר להוציא אותך מריכוז. אפשר לבעוט בך ולנצח". רונלדו הפנים וכיום הוא מודע הרבה יותר לכל מחווה שלו על המגרש. מולנטסין גם הכין לו קליפים של שפת הגוף של רוג'ר פדרר כדי שילמד לשחק עם שפת גוף רגועה יותר. "אתה יודע שהם יבעטו בך, אתה צריך לדעת שזה יגיע ולהגיב ככה שהם לא ירצו לעשות זאת שוב – אתה צריך להראות שאתה בשליטה על הרגשות שלך", אמר לו מולנטסין. כדי ללמד אותו איך נמנעים מתאקלים, מולנסטין הכין לו קליפים של יוהן קרויף ושינויי הכיוון שלו. "הסוד שלך הוא להיות בלתי צפוי", אמר לו.
אימון אחרי אימון, ניתוח וידאו אחרי ניתוח וידאו, בכל אספקט - טקטי, פיזי, אישיותי וטכני – כך הפך רונלדו לשחקן הטוב בעולם. הוא התמקד בפרטים הקטנים וניסה לשפר כל אספקט במשחק שלו כל אימון. במדריד מדווחים שמעולם לא ראו שחקן עם מוסר עבודה גבוה יותר משל רונלדו, שמלבד האימונים עם הקבוצה מתאמן עוד 4 שעות ביום.
ליאו מסי גם כן עבד קשה מאוד בשביל להגיע לעמדה שהוא נמצא בה כיום, ואולם העונה ובעונה שעברה נראה כי מסי נכנע יותר בקלות לפציעות. נראה גם שהוא איבד מעט מהכוח המתפרץ שלו, שבשנים האחרונות היה קטלני ואפשר לו לשבור את כל שיאי ההבקעה האפשריים.
סטטיסטיקה מדהימה אחת בקשר למסי מראה את החשיבות של פפ גווארדיולה לבריאות ולקריירה של ליאו מסי: מ-2004, אז עלה לבוגרים בברצלונה, מסי סבל מ-7 פציעות רציניות, שהשביתו אותו ליותר משבועיים לפני שהתחיל להתאמן אצל פפ גווארדיולה ב-2008. מ-2008 ועד עזיבתו של פפ ב-2012, מסי נפצע רק פעם אחת. מאז 2012 ועד היום נפצע מסי כבר 5 פעמים.
מה מאחוריי הסטטיסטיקה הזו? פפ התעקש על הדברים הקטנים עם מסי. מהגעה בזמן לאימונים ועד איסור על שתיית משקאות מוגזים. בתקופתו של פפ לא משנה כמה בעטו והפילו את הארגנטינאי הקטן, הוא פשוט לא נפצע.
איך זה קרה? לפי הספר של גראהם האנטר: "Barca: The Making of the Greatest Team In The World" – ב-2008 המועדון קיבל החלטה אסטרטגית לגבי הגישה הטיפולית בליאו מסי. "היינו מאוד מאוכזבים מהשברירות של מסי והפציעות החוזרות של השרירים שלו", סיפר סגן הנשיא מארק אינגלה להאנטר. "אז החלטנו לעקוב אחרי כל דבר שהוא עושה מהאוכל שהוא אוכל, לכמה שעות שינה הוא מקבל ואילו מתיחות הוא עושה לפני ואחרי אימונים. היתה תוכנית מיוחדת שמטרתה היתה להגן עליו".
הפיזיותרפיסט חואנחו בראו הוצמד אליו כ"צל" ופיתח תוכנית מתיחות ופיזיותרפיה מיוחדת עבור "הפרעוש". הוא עבד איתו במהלך העונה אבל גם בחופשות וטיולים. הוא היה צמוד אליו גם במשחקים של נבחרת ארגנטינה. הוא לקח בחישוב ודיווח על כל דבר שעבר מסי – מכמה לחץ נפשי מופעל עליו, מה סוג הדשא שהוא שיחק עליו ועד מזג האוויר שהוא שיחקו בו.
לורנצו בואנהונטורה - התזונאי ומאמן הכושר הצמוד של פפ, שכיום עובד איתו בבאיירן מינכן - הכין למסי דיאטה מיוחדת ואסר עליו לאכול הרבה בשר אדום כפי שעשה לפני תקופתו של פפ. צריכת בשר אדום בכמויות פוגעת בשרירי האדם ומסי, ארגנטינאי, היה ניזון מאסאדו איכותי כמעט כל יום. גם הצוות הרפואי של ברצלונה עקב אחרי מסי ובדיקות הדם והשרירים שלו על בסיס כמעט יומי.
הגישה ההוליסטית הזו עזרה להוציא את הפוטנציאל מהשרירים של מסי. תחת פפ הוא הציג נתונים פיזיולוגים מרשימים וכוח פריצה מפחיד.
אבל פפ עזב לגרמניה ביחד עם בואנהונטורה. בראו ומסי כבר לא צמודים כמו פעם וחלק מהצוות הרפואי הוחלף (בברצלונה מחליפים את הצוות הרפואי והתזונאים כל כמה שנים כדי להשאיר את המערכת 'טרייה'). נראה כי הגישה ההוליסטית הזו כבר לא מתאימה למסי עצמו. הוא חזר לאכול אסאדו בכמויות (כך לפחות לפי חשבון האינסטגרם שלו) ואף אחד לא אומר לו שאסור לו לשתות משקאות מוזגים. בקיץ האחרון הוא טס יותר מ-100,000 ק"מ בגלל מחויבויות מסחריות ונראה גם שבתור אב חדש הוא מקבל פחות שעות שינה. כל הדברים הללו השפיעו באופן ניכר על גופו. בנוסף, ברצלונה המשיכה להיות תלויה במסי ושעריו והיתה חייבת אותו על המגרש גם במשחקים בהם לא היה אמור לשחק בגלל מצב השרירים שלו.
כדורגל הוא משחק בו שער אחד קובע אליפויות וגורלות. לפעמיים השער הוא עניין של חלוץ שרץ טיפה יותר מהר מבלם. לפעמיים ההבדל בין שער לקורה הוא עניין של בעיטה עם הבוהן או עם הרווח בין הבוהן לאצבע השנייה. היתרונות הקטנים עושים את ההבדל. מי ש"מוריד את העיניים מהכדור" לשנייה, מאבד את היתרון השולי שלו.
האם זה קרה למסי?