בשבוע הבא: כנס עמותות האוהדים הראשון בישראל
העמותות ידונו בדרכים לייצר מערכת יחסים טובה יותר בין הכדורגל לאוהדים ואין להפוך מ"ציבור דפוק" לציבור שיכול להשפיע על הבחירות לנשיאות ההתאחדות לכדורגל ביולי
בחיפושי גוגל ישראל - בין השנים 2000 עד 2005 - נמצאו רק שתי תוצאות עם צירוף המילים "עמותת אוהדים". תוצאה אחת משנת 2000 קשורה לידיעה על ברצלונה, קבוצה בבעלות אוהדים, ואחת בטוקבק בידיעה מ-2001 על לבית"ר ירושלים. ב-2007 ארגון "היציע" הוקם, ארגון האוהדים הישראלי. הפועל אוסישקין הוקמה על ידי אוהדים חורבות הפועל תל אביב ב-2007 וקצת אחרי הוקמה קבוצת הכדורגל הראשונה בבעלות אוהדים - הפועל קטמון ירושלים. בעונת 2008-2009 הקימו אוהדי הקבוצה קבוצת אוהדים בשם מכבי קביליו יפו.
- חברי פרלמנט בריטי: יש צורך בקידום בעלות אוהדים על קבוצות כדורגל
- יח"צ על חשבון האוהדים
- סקר: יותר ממחצית מאוהדי הכדורגל חושבים על כדורגל יותר משהם חושבים על אוכל
היום, שנת 2014, כבר יש יותר מ-1,600 תוצאות לצירוף המילים "עמותת אוהדים". וב-6 במרץ ייערך כנס עמותות האוהדים הראשון בישראל. הכנס, "לקידום מעמד האוהד הישראלי" יתקיים באודיטוריום של המכללה האקדמאית נתניה ביום חמישי הבא. הכנס הוא פרי של יוזמה משותפת של עמותת האדומים, אשר בבעלות 20% מהפועל תל אביב, וארגון היציע ומכללת נתניה.
"לראשונה בישראל יתכנסו אנשי ספורט מהארץ ומחול וידונו במצב האוהדים ובדרכים לקידום מעמד האוהד ובהרחבת מספר עמותות האוהדים", אומר אורי גרוס מעמותת האוהדים, אחד מיוזמי הכנס. "מכיוון שהעסק הזה של עמותות אוהדים חדש יחסית ועדיין לא מפותח דיו בישראל, יש צורך דחוף להתכנס ולדון בהרחבה בנושאים שנמצאים על הפרק. התחושה היא שאין כיוון ברור ואחיד שאוהדי הספורט בכלל ואוהדי הכדורגל והכדורסל בפרט הולכים אליו".
עמותת אוסישקין פועלת כרגע לפי המודל הגרמני ורוצה לשמור על 51 אחוזי בעלות על הפועל ת"א כדורסל. עמותת האדומים בעלת 20 אחוזי בעלות בהפועל תל-אביב כדורגל. הפועל קטמון ירושלים בבעלות מלאה של האוהדים כרגע אבל מצב זה עשוי להשתנות לאחר שחברי העמותה אישרו בהצבעה את האיחוד על הפועל י-ם. עמותות נוספות שפועלות כרגע הן במכבי קביליו יפו, עמותת בית"ר ירושלים, עמותת הפועל כפר סבא, עמותת המכתש ועמותת הפועל חיפה כדורסל. קיימות עמותות אוהדים נוספות אבל אין להן בעלות על קבוצותיהן.
"כמה דברים מאפיינים את העמותות שצוינו. חוסר ניסיון ניהולי, חוסר אחידות בדגמי הבעלות וגירעונות כספיים שמקשים מאוד על הקיום", אומר גרוס. "הצורך הראשוני הוא לבסס קודם כל את האידיאולוגיה הבסיסית של בעלות אוהדים ומשם להרחיב את התופעה. הדרך לעשות את זה היא ללמוד ממה שקורה בחו"ל ולצורך כך הוזמנו לכנס שלושה אורחים, שניים מאנגליה, אחד יווני".
יש לציין שעניין עמותות האוהדים תפס תאוצה אדירה באירופה מאז שנת 2000 אז הוקם ארגון Supporters Direct. הוא הוקם כשלא היתה קבוצה אחת באנגליה בבעלות אוהדים. כיום יש 180 עמותות אנגליות בבעלות חלקית או מלאה של קבוצתם. הארגון סייע לעמותת האוהדים של סוונסי סיטי מהליגה הרביעית להשתלט על המועדון ולחבר אנשי עסקים לקהילה המקומית ב-2003. כמו כן הארגון סייע ב-2002 לווימבלדון AFC לרקום עור וגידים. הקבוצה המקורית הועברה למילטון קינס - בתמיכת ההתאחדות לכדורגל.
בן שייב, נציג ארגון Supporters Direct, יגיע לכנס בנתניה וייסביר על הארגון, על אופיו, על מטרותיו ועל פעולותיו. אלן לואיס, חבר הוועד המנהל וקצין התקשורת של סוונסי סיטי מהפרמיירליג גם כן יגיע, הוא יסביר על דגם של שיתוף פעולה מוצלח מבין עמותת אוהדים לאנשי עסקים. דגם שלקח קבוצה מפורקת בליגה השלישית באנגליה והפך אותה למחזיקת הגביע האנגלי. שני אורחים אלה ידברו בכנס.
"אורח שלישי שיגיע הוא לוקאס אנאסטאסיידיס", מספר גרוס, "הוא מנהל עמותת אריס סלוניקי בעבר, כיום מלווה את עמותת האוהדים פנאתינייקוס. מפגש איתו יתקיים מחוץ לכנס, בפאב בשם "לואי" (ג'ון דו לשעבר) בכיכר רבין ביום שישי 7.3 בשעה 12:30 בצהרים. לוקאס יסביר על האיזון הנדרש בין אוהדים כקהל לאוהדים כבעלים.
ציבור האוהדים בישראל הוא למעשה ציבור דפוק" אומר גרוס. "אין בית בישראל שאינו קשור לספורט, בין אם הולך בפועל לראות משחקים, ממלא ווינר, צורך טלוויזיה אינטרנט עיתונים ותקשורת אחרת, שולח את הילדים לחוגים וכו'. אנחנו למעשה מפעילים ומממנים את התעשיה הגדולה הזאת אבל מקבלים מוצר גרוע מאוד בתמורה, וזה לא מקובל עלינו. יש לנו טענות רבות, לכל גוף למעשה שקשור לעשיה הספורטיבית. הדרך להתארגנות כפי שאני רואה אותה היא אך ורק על ידי הקמת עמותות אוהדים בכל המועדונים. ברור שזה יקח זמן. בשלב הראשון יקומו עמותות אוהדים שיתנהלו כולן בשקיפות מוחלטת תחת רשם העמותות. לחלקן תהיה בעלות, לאחרות תהיה אולי בעלות חלקית וחלקן יהיו ארגוני אוהדים ללא בעלות. כשלמספיק קבוצות יהיו ארגוני אוהדים יוכלו האוהדים לדבר ולתקשר זה עם זה".
בכנס ידברו גם חיים חגי, מרצה במכללת נתניה ידבר על כוחם של האוהדים בעידן המדיה החדש. מודי בראון מערוץ הספורט יספר על פרוייקט הנוער שהוא שותף לו בהפועל חיפה והעיתונאי מוטי דה פיצוטו יפרסם לראשונה את ממצאי סקר האוהדים הנרחב שהוא ביצע בחודשים האחרונים. החלק השלישי של הכנס יהיה בפאנל שיונחה על ידי יונתן כהן, שדר בערוץ הספורט ובעצמו אוהד וחבר עמותת קטמון. בפאנל ישבו אנשים שעוסקים בספורט הישראלי.
"הכנס בא לקדם מעורבות של אוהדים בכדורגל בפרט ובספורט בכלל", אומר שי גולוב, יו"ר היציע. "יש שינוי איטי אך מתמיד בתפיסה של חלקים מהאוהדים את עצמם, אלו בעיקר האוהדים הפעילים בעמותות האוהדים, הם רואים את עולם הכדורגל בצורה רחבה יותר. הם מבינים איך ההתאחדות , משרד הספורט, בעלי הקבוצות וכד חושבים ובונים תשובות מתאימות להתמודד איתם. הם גם מבינים, שגם הסוגיות הלכאורה צרכניות כמו מחירי כרטיסים, לצד החלטות של המשטרה על אביזרי עידוד וכמובן החלטות מנהליות אחרות, הן פוליטיות במהותן, ושצריך להתמודד איתם במגרש הזה, תוך שימוש ביתרונות של האוהדים. אחד הכלים החזקים ביותר של האוהדים הם הוא התקנונים של ההתאחדות והחקיקה של המדינה, אשר מגיעים יד ביד עם התארגנויות אוהדים. לכן אנחנו רואים שחלק מהעמותות הקיימות הולכות ומתחזקות, וחדשות מתחילות להתארגן על בסיס הניסיון והידע שנצבר".
גולוב מוסיף: "עדות לעוצמה וההצלחה של עמותות האוהדים, ככלי מרכזי לקידום מעורבות של אוהדים, היא העובדה שהפועל קטמון ירושלים והפועל תל אביב סל מהוות מודל בקנה מידה אירופאי".
מה המטרה של הכנס?
"המטרה של הכנס היא לעודד מעורבות אוהדים בכמה שיותר מערכות הנוגעות לעולם הספורט. זאת, תוך כדי יצירת חזית פוליטית אחידה כלפי המוסדות החיצוניים באשר הם, הן לשם קידום הכח הציבורי ככלי מוכח של אוהדים לשינוי, וגם לבנייה מקבילה של הכח הכלכלי.
תהיה לכנס השפעה על הבחירות למוסדות התאחדות הכדורגל ביולי?
"נראה שאין הזדמנות טובה מזו, שנציגי הציבור בהתאחדות הבאה, יהיו הנציגים של עמותות האוהדים".