$
ספורט ופוליטיקה

האם סוצ'י 2014 עשתה את העבודה מבחינתו של ולדימיר פוטין?

אמנם ברגע שהמשחקים האולימפיים החלו הצרות נשכחו, אבל המורשת של סוצ'י עוד עשויה להתברר כבעייתית במיוחד עבור נשיא רוסיה

שירות כלכליסט 19:2924.02.14

בסוף דבר לא הצליח להרוס לולדימיר פוטין את חגיגות האולימפיאדה. לא המלונות הלא גמורים, לא דיכוי ההתנגדות, לא אכיפת החוק המוגזמת ולא האיום של טרור מוסלמי. אפילו ההפיכה באוקראינה לא הצליחה להרוס את החגיגה האולימפית במימון פוטין. תומאס באך, יו"ר הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC), אף הגדיר את המשחקים כ"מצוינים". אלו היו המשחקים הראשונים שלו כנשיא ה-IOC.

 

 

 

 

ולדימיר פוטין. הדד ליין הבא הוא באוקטובר ולדימיר פוטין. הדד ליין הבא הוא באוקטובר צילום: איי אף פי

 

הרוסים אף הפתיעו בחוש הומור עצמי משובח כאשר בטקס הסיום "שיחזרו" את התקלה שהובילה להדלקת רק 4 מ-5 הטבעות האולימפיות.

 

כן, היו כמה תקריות מביכות (ירי בכלבים, למשל) ותבוסות מדכאות (52 הדקות האחרונות במשחק חצי הגמר בהוקי שהסתיים בהפסד של רוסיה לפינלנד). היו גם תמונות מחרידות של אלימות ברחובות באוקראינה השכנה, והמראה המזעזע של חברות להקת הפאנק האקטיביסטית פוסי ריוט שהוכו על ידי קוזאקים, קבוצה מפוקפקת שהובאה כדי לחזק את כוחות הביטחון.

 

אולם מרגע שהמשחקים יצאו לדרך ההתמקדות עברה בעיקר לספורטאים, במקום למתנגדים לגישתו של נשיא רוסיה, שהיה נחוש להפוך את סוצ'י לתצוגת ראווה לאומית. המתקנים זכו למחמאות, אף שהטמפרטורות הגבוהות יחסית הקשו מעט על התנאים של השלג. העניינים התנהלו בצורה חלקה, וביום האחרון של התחרויות, המדינה המארחת הובילה את טבלת המדליות.

 

השלב הבא בתכניתו של פוטין היא להפוך את סוצ'י ליעד תיירותי, ולא רק עבור הרוסים, שהפסיקו לבקר במקום לאחר שקריסתו של המשטר הקומוניסטי פתחה לפניהם את העולם כולו.

 

פוטין מעוניין שתבואו לסוצ'י. הוא כבר בנה את המקום, עכשיו נותר רק לגלות מי יגיע.

 

בסוצ'י רבתי מתגוררים 400 אלף תושבים. במרכז העיר מתגוררים מרבית התושבים ויש גם קניון קטן ולא מאוכלס. רק אחוז קטן מהאוכלוסייה גר ליד החוף והפארק האולימפי. השאלה כעת היא מי יערוך קניות שם כשאין אירוע בינלאומי שימשוך מבקרים?

 

פול בק, מקים של פארקי שעשועים (גם בסוצ'י), מאמין שההמונים יגיעו. הוא מנופף לעבר הקהל שנעמד בתור לקרוסלות ביצירה האחרונה שלו, סוצ'י פארק. "זה עדיין לא גמור, והם כבר מתים על זה".

 

בפארק רחב ההיקף, או לפחות בחלק שכבר נפתח לציבור, ביקרו 10,000 אנשים במהלך האולימפיאדה. הוא היה אחד המקומות הבודדים שניתן היה להיכנס אליו בלי כרטיס או הזמנה. עם זאת, האטרקציות המרכזיות שלו, רכבות הרים שמטפסות למהירות של 96 קמ"ש, עוד לא נפתחו לקהל, ומאחורי השערים לאזורים המיוחדים יש רק חול. אולם בק משוכנע שאנשים עוד יעמדו בתור כדי לנסות את קוונטום ליפ או את פיירבירד (נפילה חופשית ארוכה כל כך שיהיה זמן להמיר 65 מטרים לרגל). המתקנים אמורים להיות שמישים עד יולי.

 

תאריך יעד נוסף הוא ה-12 באוקטובר, אז אמורה רוסיה לארח את מרוץ הגרנד פרי בפורמולה 1, זאת בהנחה שבניית האצטדיון תסתיים, ויספיקו לסלול את קו הסיום ואת המסלול עצמו. בהתחשב בכך שפארק השעשועים הפך בתוך תשעה חודשים משממה לכמעט דיסנילנד, יש סיכוי שהם יצליחו.

 

האם זה יכול לעבוד? אלכסנדר וואלוב, מאתר blogsochi.ru (שהפך לקריאת חובה לכל מי שהיה מעוניין לגלות מה שהתקשורת הממשלתית לא מספרת) מטיל ספק בכך.

 

בעידן הסובייטי, 5 מיליון תיירים היו מגיעים לסוצ'י. אולם בעידן שאחרי הקומוניזים ההערכה היא ש-2 מיליון מבקרים את המקום מדי שנה. הנתון אף ירד ב-15% בכל שנה, שכן האנשים ברחו בשל חוסר הנוחות – הפסקות חשמל תכופות ופקקים – שנגרמו בגלל עבודות הבנייה לקראת האולימפיאדה.

 

"אפילו אם הם יצליחו למלא את מרכז הכנסים, מדובר רק בחודש אחד בשנה", אומר וואלוב. "פגישה אחת של מנהיגי מדינות ה-G8, סוף שבוע אחד של מרוצי פורמולה 1. קניון שאיש לא זקוק לו. זה לא מספיק".

 

בינתיים בקרמלין דאגו לגנוז דו"ח שהוציאו מנהיגי האופוזיציה, שגרס ש-30 מיליארד דולר מתוך 51 מיליארד דולר שהושקעו בסוצ'י הם למעשה גנובים. הקו הרשמי טען שמרבית הכסף נועד לתשתיות שהיו נחוצות כדי להפוך את חוף הים השחוק לנעים כמעט כמו ניס בריביירה הצרפתית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x