רוסיה 2018: העלויות גדלות
העלות המקורית עבור התשתיות לאצטדיונים הוערכה ב-100 מיליארד רובל; ואולם רק אצטדיון אחד עומד בעלות שהממשלה הציבה
שר הספורט של רוסיה ויטאלי מוטקו אמר שהתוכניות לפרויקטי תשתיות ב-11 ערים עבור המונדיאל ב-2018 אמנם נותרו ללא שינוי, אך העלויות רק הולכות ומצטברות. העלות המקורית עבור התשתיות לאצטדיונים הוערכה ב-100 מיליארד רובל (2.5 מיליארד דולר), כשעבור כל פרויקט העלות נאמדה בין 13.5-14 מיליארד רובל. אולם כעת רק אצטדיון סמרה עמד בעלות שהציבה הממשלה של 13.1 מיליארד רובל. ההערכות העלויות של כל האצטדיונים, קרוב לוודאי שיתוקנו כלפי מעלה. לדוגמה עלות בניית האצטדיונים בוולגוגרד ובניז'ני נובגורוד עלו כבר ב-3.2 מיליארד רובל (81 מיליון דולר).
- הרוסים אופטימיים בקשר לאירוח המונדיאל: הוא יטיב עם הכלכלה
- המערב קורא להעביר את המונדיאל מרוסיה - פיפ"א מתנגדת
- רוסיה תשקיע 34 מיליון דולר בבניית מגרשי אימון כדורגל
על פי משרד הכלכלה הרוסי, עלויות הבנייה הולכות וגדלות לא רק לגבי האצטדיונים, אלא גם עבור פרויקטי סלילת כבישים. ההוצאות על כבישים אזוריים ומקומיים טיפסו כבר ב-3 מיליארד רובל (76 מיליון דולר) ל-26 מיליארד רובל (658 מיליון דולר). בעבר העלות הכוללת עבור התשתיות הוערכה ב-664.1 מיליארד רובל (16.8 מיליארד דולר).
חברת הבנייה סטרויטרנסגז (Stroitransgaz), השייכת לוולגה גרופ של גנאדי טימצ'מקו, הסכימה במקור לבנות אצטדיונים לאירוח מונדיאל 2018 בערים בוולגוגרד ובניז'ני נובגורוד, עבור עלות של 15 מיליארד רובל לכל אחד. אולם יו"ר החברה ואדים גורינוב כתב למוטקו כי העלות של כל אצטדיון תהיה גבוהה מ-20 מיליארד רובל. עם זאת, הממשלה אישרה כעת כי עלות בניית האצטדיון בוולגוגרד תעמוד על 16.4 מיליארד רובל, בעוד שהאצטדיון בבניז'ני נובגורוד יעלה 17 מיליארד רובל.
הריסת האצטדיון הנוכחי בוולגוגרד צפויה להתחיל באמצע אוקטובר. עבודות הבנייה בבניז'ני נובגורוד יחלו לאחר שחברת הבנייה חתמה עם הממשלה על חוזה לעבודות מקדמיות, שאמורות לצאת לדרך השבוע.
במקביל, פיפ"א אישרה להפחית את התפוסה בשניים מהאצטדיונים המתוכננים עבור המונדיאל. כתוצאה מכך, האצטדיונים בקלינינגרד וביקטרינבורג יכילו 35 אלף מושבים פחות מאשר בכל אחד מ-12 המגרשים שאירחו משחקים במונדיאל שנערך הקיץ בברזיל. בעיר קלינינגרד במערב המדינה תוכנן במקור לקום אצטדיון של 45 אלף מושבים, ואילו האצטדיון המרכזי ביקטרינבורג היה אמור להתרחב מ-27 אלף מושבים ל-45 אלף.
נשיא פיפ"א ספ בלאטר הציע ביולי לאפשר לרוסים להפחית את מספר הערים המארחות לעשר, וכן לוותר על אצטדיון אחד מתוך 12 שתוכננו. במונחים של הורדת עלויות, נראה כי ההכרזה האחרונה על הפחתת התפוסה בשניים מהאצטדיונים, נשמעת כמו פשרה מסוימת. שכו המונדיאל בכל זאת יתקיים ב-12 אצטדיונים ב-11 ערים.
בתוך כך, רשויות הכדורגל הרוסיות עדיין מחפשות דרכים להתמודד עם גזענות, זאת לאחר שנקטו בצעד יוצא דופן והשעו את בלם דינמו מוסקבה כריסטופר סמבה בשל האופן בו הגיב על הקללות שהוטחו בו במשחק שנערך לאחרונה בליגה הבכירה במדינה.
סמבה הניף אצבע משולשת לעבר אוהדי מוסקבה טורפדו ולאחר מכן סירב לצאת מחדר ההלבשה למחצית השנייה של המשחק המתוח בין שתי היריבות העירוניות.
התאחדות הכדורגל הרוסית התייחסה למעשים שלו כאל הסתה, וטענה כי הוא אשם בעשיית "מחווה לא נעימה", כך שלא נותרה להם ברירה אלא להשעות את השחקן מקונגו לשני משחקים. "לקחנו בחשבון מה שקרה על המגרש ואת הפרובוקציות נגדו. לפיכך החלטנו להטיל עליו את העונש המינימאלי האפשרי", מסר ארתור גריגורינטס, ראש ועדת המשמעת של ההתאחדות.
ההשעיה שספג סמבה היא העונש המינימאלי ברוסיה עבור עברות מסוג זה, אולם בהתחשב בנסיבות, כלומר בכך שהגיב על קריאות גזעניות, ניתן היה להמיר את העונש בקנס או אזהרה.
טורפדו מוסקבה כבר נאלצה לסגור יציע באצטדיון למשחק אחד בעקבות התקרית, אך הטענה כי השעיה לשני משחקים היא העונש הקל ביותר שניתן היה להטיל, מעבירה את המסר הלא נכון, בייחוד לאור הלחץ שמופעל על רוסיה לטפל בגזענות לקראת אירוח מונדיאל 2018.
סמבה התנצל על המעשים שלו, אך הוסיף "אני רוצה לשחק כדורגל ולא להקשיב לקריאות גזעניות".