$
ספורט עולמי

פיפ"א קבעה: פיפ"א לא מושחתת

פרקליט המדינה של ארה"ב לשעבר חקר מטעם הארגון החשדות לשחיתות מצד פיפ"א; פיפ"א: "אפשר להמשיך בדרך למונדיאל ברוסיה ובקטאר"

אוריאל דסקל 14:1713.11.14

השבוע התפרסם בעיתון הגרמני "דר שפיגל", הנחשב לאמין ביותר, כי ספ בלאטר נשיא פיפ"א, אמר לאנשי ההתאחדות הכדורגל הנורבגית כי "מונדיאל 2022 לא יתקיים בקטאר". אנשי ההתאחדות הכדורגל הנורבגית לא אישרו את הדברים אך לא הכחישו אותם.

 

 

בלאטר, שצפוי להיבחר לקדנציה חמישית כנשיא פיפ"א, אמר שהוא נגעל מהתמיכה של שליטי קטאר בדאעש ואמר שהם "חושבים שמותר להם לעשות הכל עם הכסף שלהם". פיפ"א היתה מהירה בהכחשות שלה ואמרה בפירוש "מונדיאל 2022 יערך בקטאר". זאת למרות שבלאטר עצמו אמר שייתכן כי זו היתה טעות להעניק לקטאר את המונדיאל ותיאו צוונציגר, הנציג הגרמני בפיפ"א, אמר שהוא "לא מאמין שהמונדיאל יערך בקטאר".

 

בלאטר עם איסה אהוטו, יו"ר פדרציית הכדורגל האפריקאית,. אליפות אפריקה הקרובה עשויה להיערך ב...קטאר
בלאטר עם איסה אהוטו, יו"ר פדרציית הכדורגל האפריקאית,. אליפות אפריקה הקרובה עשויה להיערך ב...קטאר צילום: איי אף פי

 

ובכן, כל שמץ תקווה שפיפ"א תבטל את אחת מההחלטות השערורייתיות ביותר בתולדות ההיסטוריה רוויית השוחד והשחיתות שלה, נעלם היום כאשר פיפ"א פרסמה את המממצאים מחקירתו של מייקל גארסיה, לשעבר פרקליט המדינה של ארה"ב. גארסיה חקר את החשדות לשחיתות בהליך בחירת מארחות מונדיאל 2018 ו-2022.

 

האנס יואכים אקרט, השופט הגרמני שפרסם מטעם פיפ"א את ממצאי החקירה, כתב: "העובדות הבעייתיות שקשורות להצעת האירוח של קטאר 2022 לא נמצאו ככאלו שיכולות לסכן את היושרה של כל הליך הבחירה". פיפ"א הודיעה שאחרי פרסום ממצאי החקירה "הגענו לסיכום כלשהו ואפשר להמשיך בדרך למונדיאל 2018 ומונדיאל 2022 עם רוסיה וקטאר".

 

רק 42 עמודים מתוך 430 עמודים של תיק החקירה של גארסיה פורסמו לתקשורת ופיפ"א מסרבת לפרסם יותר. גארסיה מצא ש"חולקו מתנות מוגזמות" למצביעים למונדיאל (על פי חלק מהדיווחים הוא מצא שחולקו מתנות בשווי 1 מיליון דולר מנציגי קטאר) אבל פיפ"א הודיעה שאין מספיק ראיות לכך שרוסיה או קטאר "קנו" את הזכות לארח את המונדיאלים במדינות.

 

"קטאר השקיעה הרבה כסף בקידום"

 

פיפ"א חקרה את עצמה כאן בעזרתו של גארסיה, שלאורך ההיסטוריה שלו התגלה כחוקר מאוד עדין עם מי שמינה אותו. החקירה החלה כי שנה אחרי ההכרזה על כך שקטאר תארח את המונדיאל ג'ק וורנר, נשיא CONCACAF, ארגון הכדורגל של צפון ומרכז אמריקה והקריביים, שלח אי-מייל למזכ"ל פיפ"א, ז'רום ואלקה, ובו האשמה חמורה ש"קטאר קנתה את המונדיאל".

 

ואלקה הסביר שמה שוורנר ניסה לומר זה ש"קטאר השקיעה הרבה כסף בלקדם את ההצעה שלה". ואלקה, דרך אגב, קיבל את התפקיד הנוכחי שלו לאחר שהורחק מתפקידו כאחראי השיווק של פיפ"א כי - לפי בית משפט ניו יורקי, "שיקר לשותפים של פיפ"א". גארסיה אמר שהאשמה של ג'ק וורנר "הומצאה".

 

14 מושחתים מתוך 22 עסקנים?

 

14 מחברי הוועד המנהל של פיפ"א (EXCO) הצביעו עבור קטאר בדצמבר 2010. מדובר על רוב גדול מתוך 22 כי 2 אחרים הושעו בגלל, הפתעה!, האשמות שחיתות. האם כל ה-14, שחלקם כבר פרשו בגלל פרשות שחיתחות אחרות, נחקרו? ובכן, שלושה מתוכם "לא ענו" לבקשות לחקור אותם ושניים אחרים "אי אפשר היה למצוא" או "לאשר מגע עימם". כלומר, 5 מתוך 14 מצביעים (35%) לא נחקרו כלל על חשדות לשחיתות.

 

"מעטפות מלאות במזומנים זה נאיבי"

 

פיפ"א סיכמה את הדו"ח בכך ש"להעריך שמעטפות מלאות במזומנים ניתנו בתמורה לאירוח המונדיאל זה נאיבי". ברור שזה נאיבי, קטאר שילמה שוחד בדרכים הרבה יותר מתוחכמות.  

 

ספ בלאטר ומישל פלאטיני. פלאטיני היחיד מבין פיפ"א שהודה כי הצביע עבור קטאר לאירוח 2022. בנו של פלאטיני עובד בחברת השקעות הספורט של קטאר QSI ספ בלאטר ומישל פלאטיני. פלאטיני היחיד מבין פיפ"א שהודה כי הצביע עבור קטאר לאירוח 2022. בנו של פלאטיני עובד בחברת השקעות הספורט של קטאר QSI צילום: אם סי טי

 

סליחה, המחשבים נהרסו

 

על פי החקירה, החברה שניהלה את ההצעה הרוסית לאירוח המונדיאל, אמרה שכל המחשבים שלה נהרסו ולכן אין זכר לאי-מיילים ומסמכים שנשלחו לאנשי פיפ"א - והחוקרים פשוט קיבלו את זה. אבל בפיפ"א לא שכחו למתוח ביקורת על חברי ההצעה האנגלית, שהעניקו לנבחרת טרינידד וטובאגו (הנבחרת של ג'ק וורנר) הצעירה להתאמן במתקני ההתאחדות האנגלית וגם אירחו "ערב גאלה" לנציגים מהמדינות הקאריביות. ההצעה הרוסית פשוט לא מצאה מה היא העניקה לאנשי הוועד הפועל של פיפ"א בגלל שהמחשבים שלה נהרסו. בדיחה.

 

מוחמד הביא את ההר

 

מוחמד בין חמאם הקטאר, לשעבר נשיא התאחדות הכדורגל של אסיה ובכיר בפיפ"א, היה איש חשוב בהצעה הקטארית אבל ב-2011 הוא רץ לבחירות נגד בלאטר והפלא ופלא, הוא נמצא אשם בשחיתות כזו או אחרת. כביכול, הוא קנה קולות מהתאחדויות הכדורגל האפריקאיות. מוקדם יותר השנה, "הטיימס" פרסם איך בין חמאם קנה קולות גם כדי להביא את המונדיאל לקטאר. גארסיה לא חקר את האשמות הללו למרות שגובו ב"אלפי אי-מיילים". בינתיים, בקטאר, אמרו שבין חמאם לא שיחק תפקיד בהצעה לארח את המונדיאל, למרות שב-2009 חברי ההצעה אמרו על אותו בין חמאם שהוא "קריטי להצעה של קטאר לארח את המונדיאל".  בינתיים הקשרים בין הנסיכות לאפריקה רק מתחזקים. קטאר עשויה לארח את אליפות אפריקה לאומות הקרובה (ינואר 2015) בגלל שאף מדינה באפריקה לא מעוניינת בזה. קטאר, אגב, לא באפריקה. 

 

הדמיית אצטדיון בקטאר. יבנו אותו עובדים מצפון קוריאה הדמיית אצטדיון בקטאר. יבנו אותו עובדים מצפון קוריאה

 

"אנחנו לא ערפדים"

 

קטאר תשקיע כ-200 מיליארד דולר בלבנות אצטדיונים, תשתיות, כבישים ואפילו עיר חדשה שתארח את המונדיאל. פיפ"א רוצה שהמונדיאל עצמו לא יתקיים ביוני או יולי כי הטמפרטורות בקטאר מגיעות לגבהים לא הגיוניים לקיום משחקים - המועדונים האירופאים מתנגדים ולא יודעים איך לפתור את הבעיה הזאת. בינתיים, קטאר מואשמת על ידי ארגוני עובדים וזכויות אדם שהיא משתמשת בעבדים כדי לבצע את פעולות הבנייה המאסיביות.

 

העובדים הנאפלים והודים מתו בקצב של אחד ליום בגלל תנאי העבודה ועל פי החישובים 4,000 ימותו עד 2022 הנתונים הללו הגיעו לעיתונים מערביים, שמתחו ביקורת על הנסיכות. כדי להדוף את הביקורת הודיעה קטאר שתשנה את חוקי העבודה אבל אמנסטי הודיעה שזה לא נעשה - חצי שנה אחרי ההודעה של קטאר.. קטאר, מצידה, החליטה להסתמך פחות על עובדים מנאפל והודו וכעת, על פי הדיווחים, חתמה על הסכם עם צפון קוריאה, שתספק עובדים משלה בכמויות מספקות. נראה שצפון קוריאה וקטאר משתפות פעולה על חשבון אלפי עבדים מתים כדי לבנות את המונדיאל לפיפ"א. "אנחנו לא ערפדים" אמר השבוע סלאח בין גנאם,

שר הספורט של קטאר, בקשר להאשמות הללו. "יש לנו רגשות, אנחנו מרגישים רע".

 

 

שורה תחתונה - ממשיכים לקטאר

 

פיפ"א שכאמור הודיעה שאחרי פרסום ממצאי החקירה "הגענו לסיכום כלשהו ואפשר להמשיך בדרך למונדיאל 2018 ומונדיאל 2022 עם רוסיה וקטאר", מקבלת 80% מההכנסות שלה מטורניר המונדיאל. בין 2011 ל-2014 פיפ"א הכניסה 4.15 מיליארד דולר מהמונדיאל, עלייה מ-307.8 מיליון דולר ב-1995-1998. היא תקבל הרבה יותר כסף על המונדיאלים בקטאר ורוסיה. 

 

בינתיים הקטארים ממשיכים לחזק את ההשפעה שלהם על עולם הכדורגל. מ"קניית שגרירים" לכדורגל הקטארי כגון זינאדין זידאן ופפ גווארדיולה והזמנת קבוצות למחנות אימונים חורפיים, דרך חסויות לפיפ"א, ברצלונה ומוסדות כדורגל חשובים אחרים באירופה ועד רכישת קבוצות באירופה - פריז סן ז'רמן היא רק ההתחלה ועל פי הדיווחים הקטארים בקרוב ירכשו קבוצה איטלקית, ייתכן שאת פארמה.

 

כלומר, פיפ"א וקטאר מלמדות אותנו שהשחיתות משתלמת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x