$
ספורט ופוליטיקה

הליגה הערבית, שלבי ההכרעה

למרות הפחד מאוהדי כדורגל, בסעודיה החליטו להשקיע הרבה מאוד כסף בכדורגל המקומי כדי להילחם בדומיננטיות של קטאר בתחום. כעת המאבק עשוי לגלוש למגרשים באירופה, וגם דאעש בתמונה

אוריאל דסקל 10:2008.09.14

בשוק ההעברות האחרון היו שתי ליגות מאוד מפתיעות ברשימת עשר המבזבזות הגדולות ביותר. "ליגת הכוכבים של קטאר" ו"הליגה המקצוענית של סעודיה". במונחים של הוצאות נטו על שחקנים (התשלומים על שחקנים מינוס התשלומים שהתקבלו על שחקנים) קטאר הוציאה יותר מ־57 מיליון ליש"ט על שחקנים — מקום שלישי בעולם בשוק העברות הקיצי של 2014. הליגה של סעודיה הוציאה סכום של כ־10 מיליון ליש"ט נטו על שחקנים, והיא במקום התשיעי בעולם. בין השאר, הליגה הקטארית הביאה השנה את האיראני אשקן דג'אגה מפולהאם עבור סכום של 5.5 מיליון ליש"ט, צ'יקו ופאבלו הרננדס מסוונסי ב־4.5 מיליון ליש"ט כל אחד, לוקאס מנדס ממארסיי ב־4.4 מיליון ליש"ט ושחקנים אחרים שהיו יכולים להמשיך לשחק באירופה בכל קבוצה כמעט. בליגה הסעודית הביאו שחקנים מאיטליה, יוון, טורקיה, פורטוגל רומניה וברזיל.

 

הקבוצות הקטאריות והסעודיות מתחרות זו בזו בליגת האלופות של אסיה, וזו סיבה חלקית למירוץ החימוש של הקבוצות מהמזרח התיכון. עם זאת, נראה שמדובר על חלק קטן במערכה כלל־אזורית, שגם אנחנו כאן מעורבים בה.

 

 

 

 

אוהדים של אל הילל הסעודית בליגת האלופות של אסיה. אוהדים של אל הילל הסעודית בליגת האלופות של אסיה. צילום: איי אף פי

 

ד"ש מדאעש

 

לפני כחמישה חודשים הוחזרו שגרירי סעודיה, בחריין ואיחוד האמירויות מדוחא בירת קטאר. הסיבה לצעד הדרמטי והמשותף הזה נבעה מההכרה בקרב מדינות המפרץ שעל אף המחלוקות העמוקות ביניהן, עליהן לפעול בשיתוף פעולה בהתמודדות עם האיום הגדול ביותר שמאיים עליהן: התחזקותו של דאעש — ארגון הטרור המוטרף. פגישת חירום שנערכה בג'דה בין מנהיגי מדינות המפרץ התמקדה במציאת רעיונות לבלום את האיום של דאעש, אך נמנעה מלהזכיר את המחלוקת עם קטאר. זאת אף על פי שהמחלוקת הזו נחשבת לאחד המשברים החמורים ביותר בהיסטוריה של מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ (GCC), שכוללת את סעודיה, קטאר, איחוד האמירויות הערביות, בחריין, כווית ועומאן.

 

סעודיה, שמובילה את ה־GCC, רוצה שקטאר תתגייס גם כן לפתרון בעיית דאעש. עם זאת, קטאר, שכרגע מקיימת דיפלומטיה נפרדת לחלוטין מזו של ה־GCC, נחושה להמשיך בדרכה העצמאית שלה. הכדורגל נכנס לתמונה כיוון שקטאר מחזקת את מעמדה העצמאי והבינלאומי גם דרך הכדורגל. בגדול, הסעודים והקטארים נמצאים כעת במאבק על שליטה אזורית. האמצעי העיקרי הוא כסף ממכירת נפט וגז לאירופה. הסעודים מנסים לשכנע את מנהיגי קטאר להפסיק את התמיכה באחים המוסלמים ובחמאס ולחזור לקווי GCC. במקביל הם נחושים לשלול משכנתם הקטנה את השליטה בכדורגל האזורי.

 

הקטארים, שמתחזקים ליגה שמתחזקת מדי שנה והולכים לארח את המונדיאל ב־2022, הפכו למעצמת כדורגל בזכות השקעות מסיביות בכדורגל המקומי, השקעות אקדמית Aspire, רכישת פריז סן ז'רמן, הענקת החסות לברצלונה וגם רכישת זכויות שידור ברחבי אירופה דרך ערוץ הספורט של אל־ג'זירה.

 

הסעודים התחילו להיאבק בדיפלומטיית הכדורגל של קטאר על ידי בלימת הכניסה של הקטארים לכדורגל המקומי שלהם. התערבות הממשלה הסעודית היתה בולטת ביותר בהחלטת התאחדות הכדורגל להעניק את זכויות השידור לערוץ השידור MBC בעסקה המוערכת ב־3.6 מיליארד ריאל (960 מיליון דולר). העסקה עצמה עברה הליך מזורז כדי לחסום הצעה מ־beIN Sports, ערוץ הספורט של רשת אל־ג'זירה שבבעלות ממשלת קטאר. נשיא ההתאחדות אחמד איד אל־הרבי הצדיק את ההחלטה בטענה שהתייעצו עם בכירים בממשלה, שכן היו מעורבים נושאים לאומיים "גדולים יותר מכדורגל".

 

 

אצטדיון קינג עבדאללה המתוכנן בג'דה, סעודיה אצטדיון קינג עבדאללה המתוכנן בג'דה, סעודיה

 

11 אצטדיונים חדשים

 

אחרי שחסמו את המעורבות הקטארית בליגה המקומית שלהם, עשו הסעודים חשבון נפש פנימי.

 

לאורך שנים הסתכלו בסעודיה מהצד ב"דיפלומטיית הכדורגל של קטאר", ולאחרונה קיבלו החלטה לבנות 11 אצטדיונים בשנתיים (!) בחסות חברת הנפט של סעודיה (עראמקו). הבנייה תחל ב־2015 וצפויה להסתיים ב־2017. כל אצטדיון יהיה בן 45 אלף מושבים. את מי ישמשו האצטדיונים? את הקבוצות בסעודיה ואולי גם אנשי עסקים שירצו להביא קבוצות כדורגל לאימוני חורף ומשחקי ראווה בסעודיה. לא ברור. זה עניין של הצהרת כוונות יותר מהכל.

 

ההחלטה הזו מייצגת ניסיון להתחרות בקטאר, שבעצמה בונה לפחות שמונה מהמתקנים המתקדמים ביותר במזרח התיכון ובצפון אפריקה עבור אירוח המונדיאל ב־2022. ההחלטה הזו מסמלת גם את קצו של דיון בממלכה אם בתוכנית לפיתוח הספורט יש לתת דגש לספורט אינדיבידואלי על חשבון הספורט הקבוצתי, וזאת מתוך מאמץ למנוע ממגרשי הכדורגל להפוך לאתרי הפגנות כמו במדינות אחרות באזור.

 

החשש מדאעש ביחד עם המאבק על ההגמוניה האזורית הוביל את סעודיה לקבל החלטה מאוד משמעותית מבחינה אסטרטגית. החשיבות של ההחלטה הזו באה לידי ביטוי בהחלטה לבנות את האצטדיונים ולמנות למשימה את עראמקו, יצרנית הנפט הגדולה בעולם, שבעבר כבר הוטלו עליה פרויקטים מרכזיים כמו פיתוח אוניברסיטת המדע והטכנולוגיה על שם המלך עבדאללה (KAUST), מכון מחקר ללא הפרדה מגדרית או הגבלות דתיות.

 

לפי ג'יימס דורסי, מומחה לכדורגל במזרח התיכון, המנהיגים בסעודיה "פחדו" מכדורגל לאור התפקיד שהיה לאוהדי הכדורגל המיליטנטיים בהדחתו ב־2011 של נשיא מצרים חוסני מובארק, וכן בהתפטרותו ב־2012 של הנסיך נאווף בן פייסל מתפקידו כראש התאחדות הכדורגל של סעודיה, ולפיכך קבעו שהפחתה בחשיבות של הכדורגל לטובת ענפי ספורט שמעוררים פחות יצרים ורגשות היא מסוכנת מדי מבחינה פוליטית. כלומר, הממשלה הסעודית החליטה במפורש להשקיע בספורט שאינו כדורגל, אבל כעת שינו את ההחלטה ובחרו להשקיע באוהדים וברווחתם כדי להעביר אותם "לצד" שלה.

 

ההכרזה על התוכנית להקים את האצטדיונים הגיעה לאחר כמה בלוני ניסוי שהוציאה הממלכה בשנה האחרונה כדי לבדוק את השטח לקראת ניסיונה לקחת על עצמה תפקיד גדול יותר בזירת הספורט הבינלאומית - כדי לחזק את מעמדה הבינלאומי. הממלכה שקלה להגיש מועמדות לאירוח אירועי ספורט בינלאומיים, אולם כנראה שוויתרה מתוך חשש שהיא תסתכן בהפניית תשומת הלב העולמית אליה, וקרוב לוודאי שתספוג ביקורות דומות כפי שהופנו כלפי קטאר, לאחר שהתברר היחס של המדינה כלפי עובדים זרים.

 

רעיונות נוספים שספק אם יתממשו בגדול כוללים את האפשרות שסעודיה תעמיד מועמד מהימן לבחירות בשנה הבאה לתפקיד נשיא קונפדרציית הכדורגל של אסיה. רוב הסיכויים שסעודיה תתמוך בבחירתו מחדש של השייח' סלמן בן אברהים אל ח'ליפה מבחריין, שמקורב למדינה.

 

 

נאסר אל חאליפי, נשיא פריז סן ז'רמן הקטארי. האם הסעודים ירכשו קבוצה גם? נאסר אל חאליפי, נשיא פריז סן ז'רמן הקטארי. האם הסעודים ירכשו קבוצה גם? צילום: איי אף פי

 

המאבק יגיע לאירופה?

 

הניסיון לערער על מעמדה של קטאר לא רק כמרכז הכדורגל המוביל באזור עשוי להגיע לאירופה. קטאר ואבו דאבי כבר רכשו קבוצות כדורגל בעוד חברת התעופה של דובאי, אמירייטס איירליינס, מעניקה חסות לקבוצות הכדורגל הגדולות בעולם — ריאל מדריד, מילאן, ארסנל ועוד — וגם לטורנירי ספורט. החברות הסעודיות, לעומת זאת, מעניקות חסויות צנועות יותר — מבחינה כספית וציבורית — לברצלונה ולמנצ'סטר יונייטד.

 

עם זאת, לסעודים יש הכסף כדי להשתלט על קבוצת כדורגל באירופה ובדומה לקטאר ומנצ'סטר סיטי להתחיל להשקיע בה כספים רבים. מדובר, בסך הכל, על כמה מיליארדים עבור רכישת קבוצה כמו מנצ'סטר יונייטד או מילאן. עם זאת, קבוצות זולות יותר שעשויות לשמש כמקפצה ציבורית ומסחרית לחברות סעודיות הן קבוצות כגון אסטון וילה, אברטון או אפילו גלזגו ריינג'רס.

 

יש לציין שרכישת מועדון כזו לא מעניקה רק סיוע במאבק התדמיתי והפוליטי נגד קטאר אלא גם מספקת, אם עושים זאת נכון, גם "הלבנת תדמית" חשובה ביותר למדינות ערב. מנצ'סטר סיטי, למשל, מצליחה להעלים לחלוטין את הפשעים שעושה אבו דאבי. על פי Human Rights Watch אבו דאבי הפכה את הקבוצה ל"כלי מיתוג" עבור משטר המואשם בהפרה שיטתית של זכויות אדם. על פי הארגון, מנצ'סטר סיטי היא "כלי" לביסוס שינוי יחצני של מדינת מפרץ מתקדמת ודינמית, ובכך מסיטה את תשומת הלב ממה שבאמת קורה במדינה.

 

האם זה שווה כמה מיליונים טובים? כנראה שכן. האם בקרוב נראה את המאבק בין קטאר לסעודיה מגיע למגרשי הכדורגל באירופה? ייתכן מאוד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x