השווי הממוצע של קבוצת פורמולה 1 עלה ב-47% בשנתיים
פרארי היא קבוצת הפורמולה 1 השווה ביותר עם שווי של 1.35 מיליארד דולר לפי מגזין פורבס
שנה לא קלה עברה על סקודריה פרארי, קבוצת הפורמולה 1 שמשתתפת במרוצים מרגע הקמת התחרות לפני 60 שנה, הידרדרה מאז זכתה באליפויות בעשור הראשון של המאה. השנה הקבוצה האיטלקית תסיים במקום הרביעי מאחורי מרצדס, רד בול ו-ויליאמס. היעדר הצלחה על המסלול יפגע במעט בגובה כספי הזכייה של הקבוצה, אך הפרט המרשים ביותר לגבי פרארי הוא שבספורט שבו הניצחון הוא הכל, אפילו בצורת של שש שנים בזכייה באליפות לא מאטה את הקבוצה היקרה ביותר בפורמולה 1.
השווי של הקבוצה עומד כעת על 1.35 מיליארד דולר – יותר מכל אחת מהקבוצות ב-NHL, ומשל כל הקבוצות מלבד שלוש ב-MLB – והוא גבוה בהפרש ניכר מהשווי של המתחרות, כשבמקום השני נמצאת מקלרן עם שווי של כ-810 מיליון דולר ורד בול היחידה שמצליחה לצמצם את הפער באופן ניכר, עם שווי שצמח מ-400 מיליון דולר ל-640 מיליון דולר.
על פי פורבס, קבוצת פורמולה 1 ממוצעת שווה כיום 494 מיליון דולר, עלייה של 47% מלפני שנתיים.
ההוצאות של פרארי יכללו בקרוב את השכר העצום, שאמור להרוויח לפי הדיווחים סבסטיאן פטל, שזכה בארבע אליפויות הנהגים האחרונות. אולם על אף ההוצאות הללו, במגזין פורבס מעריכים שתקציב המרוצים של פרארי ל-2013 עמד על סביבות 400 מיליון דולר. הקבוצה נותרה רווחית עם הכנסות בגובה 460 מיליון דולר, שהם 165 מיליון דולר יותר מכל קבוצה אחרת.
הכסף הזה מגיע משני מקורות עיקריים: חוזי ספונסרשיפ. כמו במרבית ענפי הספורט האחרים, קבוצות הפורמולה 1 חופשיות לסכם עם חברות שבתמורה לקבלת תשלום מכובד יוצג הלוגו שלהן על מכוניות והמדים. השווי של חלק מהעסקאות האלה הוא מיליון דולר בלבד או אפילו פחות בשנה – אצל חלק מהשותפות הן מציעות תמיכה טכנית במקום מזומן – בעוד שעסקאות אחרות הן בשווי עצום: פרארי מרוויחה יותר מ-200 מיליון דולר בשנה משלוש שותפות בלבד: של, סנטנדר ומרלבורו של פיליפ מוריס.
תזרים ההכנסות העיקרי השני הוא כספי זכייה, שהפכו לאחרונה לאחד הנושאים השנויים ביותר במחלוקת בספורט. כספי הזכייה הם החלק בהכנסות הפורמולה 1 שמחולק לכל קבוצה, ומורכבים ברובם מחוזי שידור, אירוח, ספונסרשיפ של המרוצים ותשלומי אירוח שמעבירים הבעלים של המסלולים: המארחים של המרוצים משלמים לרוב בסביבות 30 מיליון דולר למרוץ שמתקיים לאורך סוף שבוע אחד, ובתמורה שומרים לעצמם את ההכנסות ממכירת כרטיסים. החלק של הקבוצות הוא מעט יותר מ-60% מרווח הפורמולה 1. ב-2013 אחוז זה הסתכם ב-800 מיליון דולר.
שאר ההכנסות מועברות לבעלי המניות. הבעלות על סדרת המרוצים היא מעט סודית - רק אחד מחמשת בעלי המניות העיקריים ענה על הבקשה לתגובה שהעבירו בפורבס.
המחלוקת נוגעת לאופן בו מחלקים את כספי הזכייה. במשך תקופה ארוכה התחרות תגמלה באופן נדיב את הקבוצות המצליחות ביותר, בעוד שהקבוצות המדורגות נמוך יותר נאלצו להילחם על השאריות. עשר הקבוצות המובילות מחלקות ביניהן את החלק הארי של כספי הזכייה, וגובה התשלומים תלוי במיקום בו מדורגות הקבוצות בסיום השנה. בנוסף, יש גם בונוס לקבוצות הבכירות, ופרארי זוכה גם לתשלום ייחודי בגובה 5% רק בשל ההיסטוריה הארוכה שלה בספורט. קבוצה המדורגת במקומות הנמוכים יותר, תרוויח בסביבות 50 מיליון דולר, בעוד שהקבוצות המובילות, כמו רד בול, מקלרן ולאחרונה גם מרצדס, מרוויחות כפול מכך. פרארי היא בליגה משל עצמה, ובשנה שעברה הרוויחה יותר מ-170 מיליון דולר בכספי זכייה, זאת לאחר שסיימה שנייה ב-2012.
כספי הזכייה הם הסיבה העיקרית לכך שהשווי של רד בול רייסינג עומד כעת על 640 מיליון דולר, עלייה של 60% מהערכות הקודמות שפרסמו בפורבס לפני שנתיים. למעלה ממחצית ההכנסות של רד בול נובעות מהזכיות על המסלול, שהסתכמו בשנה שעברה ב-125 מיליון דולר. הקבוצה האוסטרית משמשת ככלי שיווקי לחברה האם, יצרנית משקה האנרגיה - רד בול. פירוש הדבר שהאפשרויות של רד בול להשיג חוזי ספונסרשיפ חיצוניים הן מוגבלות. חוזה הספונסרייפ העיקרי של הקבוצה עם אינפינטי עומד לפי ההערכות על 30 מיליון דולר בשנה, נמוך במידה ניכרת מהחוזים עליהם חתמו היריבות העיקריות של הקבוצה: לפני סיום השותפות השנה, מקלרן הכניסה 75 מיליון דולר בשנה מוודאפון, בעוד שפיליפ מוריס, השותפה הוותיקה של פרארי, אינה יכולה אפילו לפרסם על המכונית, ובכל זאת משלמת 160 מיליון דולר בשנה.
עם זאת, ההכנסה הנמוכה יותר לא באמת תפגע ברד בול, כל עוד שהביצועים ממשיכים לחזק את המודעות למותג. בתחום אחד ההשקעה בוודאי השתלמה, ורד בול ייצרה בשנה שעברה 283 מיליון דולר בחשיפת מותג. מסיבה זו המטרה בפורמולה 1 היא לא לייצר רווח, אלא לזכות בכל מחיר. מרצדס הרחיבה את ההשקעות שלה בעונות האחרונות על מנת לנסות ולזכות באליפויות. ההוצאות הללו פירושם העמקת ההפסד הפיננסי, אך ההצלחה על המסלול אמורה באופן תיאורטי להוביל לעלייה במכירות המכוניות. בדומה, קבוצת פורס אינדיה מגבילה את הזדמנויות הספונסרשיפ החיצוניות לטובת פרסום על גבי המכוניות של הבעלים סהרה גרופ וקבוצת UB של המיליארדר לשעבר ויג'אי מליה, שבבעלותו מותגים כמו קינגפישר ורויאל צ'לנג.
רוב קבוצות הפורמולה 1 מפסידות כספים וידוע כי כיום שתי קבוצות נמצאות על סף פשיטת רגל אם לא מעבר לסף - מאורוסיה וקייטרהאם.
תשע קבוצות הפורמולה 1 השוות ביותר
1. פרארי
שווי: 1.35 מיליארד דולר
הכנסות: 460 מיליון דולר
הוצאות: 400 מיליון דולר
2. מקלארן
שווי: 810 מיליון דולר
הכנסות: 295 מיליון דולר
הוצאות: 280 מיליון דולר
3. רד בול
שווי: 640 מיליון דולר
הכנסות: 246 מיליון דולר
הוצאות: 345 מיליון דולר
4. מרצדס
שווי: 560 מיליון דולר
הכנסות: 200 מיליון דולר
הוצאות: 295 מיליון דולר
5. וויליאמס
שווי: 380 מיליון דולר
הכנסות: 169 מיליון דולר
הוצאות: 150 מיליון דולר
6. לוטוס
שווי: 245 מיליון דולר
הכנסות: 149 מיליון דולר
הוצאות: 225 מיליון דולר
7. פורס אינדיאה
שווי: 160 מיליון דולר
הכנסות: 75 מיליון דולר
הוצאות: 100 מיליון דולר
8. סאובר
שווי: 155 מיליון דולר
הכנסות: 99 מיליון דולר
הוצאות: 140 מיליון דולר
9. טורו רוסו
שווי: 150 מיליון דולר
הכנסות: 87 מיליון דולר
הוצאות: 85 מיליון דולר