מדוע נתן פוטין ציור של פיקאסו לפלאטיני?
לפי תחקיר של "הסאנדיי טיימס" לנשיא רוסיה היה תפקיד מרכזי בזכייה של המדינה שלו באירוח מונדיאל 2018 - ואף גייס לשם כך את נשיא פיפ"א ספ בלאטר
האשמות נוספות לשחיתות במהלך תהליך בחירת המדינות המארחות של טורנירי המונדיאל ב-2018 ו-2022. ועדת התרבות, המדיה והספורט בפרלמנט הבריטי פרסמה חומרים חדשים שהוגשו לה על ידי העיתון "הסאנדיי טיימס". המידע מתבסס על טענות של מקורות כי בכירים הקשורים להצעה של אנגליה לאירוח מונדיאל 2018 ניהלו מבצע איסוף מודיעין נגד המדינות היריבות. רוסיה וקטאר הם המדינות שנבחרו בסופו של דבר לאירוח הטורנירים.
- מנכ"ל הבונדסליגה על השחיתות בפיפ"א: "להחרים את טורניר המונדיאל"
- פיפ"א קבעה: פיפ"א לא מושחתת
- החיים הטובים בפיפ"א: דירה בטראמפ טאואר - לחתולים
המידע שהעביר הסאנדיי טיימס מפרט כיצד בכירים בוועדה שהגישה את הצעתה של אנגליה לאירוח המונדיאל, הכינו מאגר מידע המורכב משמועות ומידע מודיעיני, שנאספו על ידי חברות פרטיות ועל ידי השגרירויות הבריטיות. עם זאת, העיתון לא סיפק ראיות ברורות לטענות. אלא, הוא סיפק פירוט של האופן בו נקנו ונמכרו לכאורה הקולות לקראת ההצבעה בנושא, שנערכה בדצמבר 2011, וכן הסבר כיצד נוצלו החוקים העמומים של פיפ"א.
בעיתון טוענים שלנשיא רוסיה ולדימיר פוטין היה תפקיד מרכזי בזכייה של המדינה שלו, והוא אפילו גייס את נשיא פיפ"א ספ בלאטר לסיוע בהשגת הקולות.
האשמה נוספת גורסת שרוסיה ניסתה להשיג גם את תמיכתו של נשיא אופ"א ובעל זכות ההצבעה, מישל פלאטיני, על ידי כך שהעניקה לו ציור של פיקאסו.
העיתון סיפק גם האשמות נגד קטאר, בטענה שהשתמשה בשליטה שלה בתעשיית הגז הטבעי כדי להבטיח עסקאות מסחר תמורת קולות בעדה.
רוסיה, שנבחרה לארח את הטורניר ב-2018 וקטאר שתארח אותו ב-2022, מכחישות את ההאשמות, ותקציר של דו"ח החקירה בנושא זיכה אותן מאשמה.
"ועדת האתיקה של פיפ"א העבירה בקשות ספציפיות והתגובה אליהן חייבה לעבור על למעלה מ-50 אלף מסמכים", נמסר מפיפ"א. "הפרמטרים לדרישות נקבעו מול משרדו של מר גרסיה. המסמכים שנבדקו כללו מודיעין שאספו בוועדת ההצעה. כל המסמכים שהתאימו לפרמטרים של החיפוש נמסרו. בנוסף, אנדי אנסון אישר כי העביר לגרסיה כל מידע מודיעיני שהשיגו, וששאר הטענות הן שמועות או רכילות".
יו"ר ועדת התרבות, המדיה והספורט, ג'ון וויטנגייל, אמר ל-BBC ספורט כי לאור המידע שהתקבל מהסנדיי טיימס, הוא מעוניין לשמוע עדות מבכירים בהתאחדות הכדורגל (FA), כדי להבין אם "מאגר המידע" אכן היה קיים, ואם כן שיפרטו מה הכיל.
הספונסרים מודאגים
בינתיים בחזית החסויות, כמה מהספונסרים של פיפ"א אינם מרוצים מהאופן בו הארגון מנהל את החקירה סביב ההאשמות לשחיתות בבחירת המארחות של המונדיאל ב-2018 ו-2022. בוול סטריט ג'ורנל דיווחו כי בסוני לא מתכוונים לחדש את חוזה הספונסרשיפ עם פיפ"א, בין השאר בשל המחלוקות סביב החקירה, ועכשיו מצטרפת גם ויזה שהודיעה שהיא "מוטרדת מהאירועים האחרונים הקשורים לפיפ"א".
האירועים המדוברים כוללים את האופן בו התמודדו בפיפ"א עם דו"ח החקירה שערך הפרקליט האמריקאי לשעבר מייקל גרסיה, והעביר לידי יו"ר ועדת האתיקה האנס – יואכים אקרט בספטמבר. אקרט עבר על הדו"ח הסודי שעסק בבחירת רוסיה וקטאר כמארחות של הטורנירים ב-2018 ו-2022, בהתאמה, וב-13 בנובמבר פרסם תקציר באורך 42 עמודים שבו קבע שאין מספיק ראיות לעבירות כדי לפגוע במהימנות תהליך הבחירה. אולם גרסיה ערער על המסקנה הזו, והצהיר כי התקציר של אקרט הכיל "ייצוג שגוי ולא שלם של העובדות והמסקנות".
אקרט מסרב לפרסם את הדו"ח של גרסיה, בטענה שבכך יפר את חוקי העזר של פיפ"א. אולם גרסיה קורא לפרסום של הדו"ח עם מספר הגבלות שיגנו על חיסיון העדים.
בשבוע שעבר הודיעה ענקית כרטיסי האשראי, ויזה שהבהירה לפיפ"א כי "שקיפות גדולה יותר ותקשורת פתוחה וישירה, אינן רק מהותיות, אלא הדרך היחידה להשיב את האמון הציבורי בפיפ"א ובנציגים שלה. אנחנו מצפים שפיפ"א תפעל בהתאם ותנקוט בפעולה מהירה לפתור את הנושאים האלה בצורה משמעותית וברורה לכולם".
באותו היום הודיעה גם מקדונלד'ס, ספונסרית מובילה נוספת של המונדיאל, כי היא "עוקבת מקרוב אחר החקירה המתמשכת של ועדת האתיקה של פיפ"א, ומוטרדת מהדו"חות הסותרים". ענקית המזון המהיר הוסיפה עוד כי היא מצפה ל"שקיפות מפיפ"א, וכן נקיטה בפעולות הולמות כדי להשיב את האמון בקרב האוהדים והתומכים בכדורגל ברחבי העולם".
בהמשך הביעה גם קוקה קולה את התסכול שלה. "כל מה שגורע מהמשימה ומהאידיאלים של המונדיאל, מטריד אותנו", הודיעה הספונרסרית. "התפיסות המנוגדות לגבי החקירה הן מאכזבות. הציפייה שלנו היא שהעניין ייפתר במהירות בצורה שקופה ויעילה".
בתגובה על החששות של הספונסריות, התייחסה הדוברת של פיפ"א דליה פישר לדברים שאמר בשבוע שעבר מזכ"ל הארגון ג'רום ואלקה בפגישה של מועצת התאחדות הכדורגל הבינלאומית (International Football Association Board). ואלקה טען שייקחו שנים עד שפיפ"א תשקם את המוניטין שלה. "אני מסכים שהמוניטין של פיפ"א הוא ברמה שאי אפשר לרדת יותר נמוך ממנה", אמר במסיבת עיתונאים.
מנגד, ספונסרית מובילה אחרת, באדוויזר הבטיחה כי תעמוד לצד פיפ"א, על אף השערוריות המתמשכות. "אנחנו שמענו את הדעה של ועדת האתיקה לגבי התוצאה של החקירה, ונמשיך לעקוב אחר המצב, באמצעות התקשורת המתמשכת שלנו עם פיפ"א", הודיעה החברה, ששימשה כספונסרית ב-8 טורנירי מונדיאל עוקבים. "אנחנו נהייה הספונסרים הרשמיים של המונדיאל גם ב-2018 וגם ב-2022".
אדידס, שבשנה שעברה הרחיבה את השותפות שלה עם פיפ"א עד 2030, הודיעה אף היא כי אין לה כל כוונה לשנות את התכניות שלה בשלב זה.
חוזי הספונסרשיפ מהווים מקור משמעותי של הכנסה עבור הארגון השוויצרי. בארבע השנים עד המונדיאל האחרון שהתקיים הקיץ בברזיל, אספו בפיפ"א 4 מיליארד דולר, כלומר 1 מיליארד דולר שנה. ב-2013, זכויות השיווק עמדו על 412 מיליון דולר, שהם 40% מההכנסה השנתית הממוצעת, כך לפי הדו"ח הפיננסי העדכני ביותר שפרסמה פיפ"א.
בשבוע שעבר דיווחו כאמור בוול סטריט ג'ורנל כי סוני היפנית, הנחשבת לאחד משש "השותפות הרשמיות" של פיפ"א, החליטה לא להאריך את חוזה הספונסרשייפ בסיומו השנה בתום שמונה שנים. ההחלטה נובעת גם מהניסיונות של החברה להוריד בעלויות בחטיבת האלקטרוניקה. מקורב לחברה הוסיף כי בסוני מודאגים גם מההשלכות השליליות האפשריות מהמשך ההתקשרות שלה עם פיפ"א. מוקדם יותר החודש הודיעה חברת התעופה אמירייטס של דובאי כי היא מנתקת קשרים גם כן.
פיפ"א אישרה ביום רביעי שעבר כי סוני מאיימת כבר שלוש שנים שתסיים את חוזה הספונסרשיפ, ולכן הארכה אינה צפויה. הדוברת של פיפ"א אישרה גם כי באמירייטס עדכנו את פיפ"א על ההחלטה לסיים את החוזה כבר ביוני 2012. היא הוסיפה כי בפיפ"א ממשיכים לעדכן את כל השותפים בהליך האתי.
ואלקה טען כי "להחלטות של החברות אין קשר לשערוריות סביב החקירה".
דומניקו סקאלה, מבקר הפנים העצמאי של פיפ"א, בוחן אף הוא את הדו"ח של גרסיה ואת התקציר של אקרט וצפוי להמליץ האם 28 החברים בוועד הפועל של פיפ"א צריכים לקרוא את הדו"ח. הוועד הפועל עשוי גם להצביע לשינוי החוקים כדי לאפשר את פרסומו של הדו"ח.