קטאר: כל יומיים נהרג עובד בפרויקט המונדיאל
מאות עובדים זרים, שבונים את התשתיות לקראת אירוח המונדיאל ב-2022, נהרגו במהלך 2014. ארגוני זכויות אדם: המדינה לא עושה מספיק כדי לחקור השפעת תנאי העבודה הקשים
עובדים זרים מנפאל, שבונים את התשתיות לקראת אירוח המונדיאל ב-2022 בקטאר, נהרגו במהלך 2014 בשיעור של עובד אחד בכל יומיים, זאת על אף ההבטחה של קטאר לשפר את תנאי העבודה, כך מדווח הגרדיאן הבריטי.
- דיווח: 185 עובדים מתו אשתקד בעבודות ההכנה למונדיאל 2022
- אדידס: סיינטולוגיה לא, עבדות כן
- קטאר 2022: רפורמה אמיתית או כסת"ח של פיפ"א?
הנתון אינו כולל מקרי מוות של עובדים מהודו, סרי לנקה ובנגלדש, כך שגובר החשש כי אם ייקחו בחשבון את מקרי המוות בקרב כל העובדים הזרים, הנתון יהיה גבוה מעובד ביום.
קטאר התחייבה לערוך שינויים בתעשייה, זאת לאחר שבשנה שעברה חשף הגרדיאן את המצוקה של העובדים הזרים במדינה. הממשלה פצחה בחקירה שערך משרד עורכי הדין הבינלאומי DLA פיפר, והבטיחה ליישם את ההמלצות שפורטו בדו"ח שפורסם במאי.
אולם ארגוני זכויות אדם האשימו את קטאר בדחיית יישום ההמלצות הפשוטות ביותר, וטענו כי המדינה לא עושה מספיק כדי לחקור את ההשפעה של שעות העבודה הרבות בטמפרטורות הקרובות ל-50 מעלות צלזיוס.
מועצת קידום התעסוקה של עובדים נפאליים הודיעה כי בין ינואר ואמצע נובמבר של השנה, 157 מהעובדים שלה נהרגו בקטאר, 67 מתוכם מדום לב פתאומי ושמונה מהתקפי לב. 34 מקרה מוות תועדו כתאונות במקום העבודה.
נתונים שאספו בגרדיאן מהרשויות בנפאל מצביעים על כך שהנתון קרוב לוודאי גבוה יותר ועומד על 188 הרוגים. הנתון עבור התקופה המקבילה בשנה שעברה עמד על 168 הרוגים.
"אנחנו יודעים שאנשים שעובדים שעות רבות בחום גבוה פגיעים ביותר להתקפי לב קטלניים, כך שברור שהנתונים האלה ממשיכים לעורר דאגה", הגיב ניקולאס מקגיהן, חוקר בארגון יומן רייטס ווץ' (Human Rights Watch).
"זו האחריות של קטאר לקבוע האם מקרי המוות האלה קשורים לתנאי המחיה והעבודה, אך קטאר דחתה את ההמלצות של DLA פיפר לפצוח בחקירה מיידית בנוגע למקרי המוות האלה בשנה שעברה".
בתוך קטאר יש שטוענים שניתן להשוות את שיעור מקרי המוות כתוצאה מדום לב לשיעור העובדים בנפאל באותו גיל שנהרגים במדינה. השגרירות ההודית חיזקה את הטענה כשהודיעה שמספר מקרי המוות השנה תואם לממוצע בהודו. אך בהיעדר מחקר מקיף או כל ניסיון לסווג את סיבות המוות, ארגוני זכויות האדם, טוענים כי בלתי אפשרי להשוות בין הנתונים.
סדרה של כתבות בגרדיאן חשפה כי מאות עובדים זרים מנפאל, הודו, סרי לנקה ומדינות נוספות נהרגו. אמנם חלק הוגדרו כתאונות עבודה, רבים אחרים נהרגו מבעיות לב פתאומיות ולא מוסברות.
הממשלה אישרה בדו"ח של DLA פיפר כי 964 עובדים מנפאל, הודו ובנגלדש מתו בזמן שעבדו וגרו במפרץ הפרסי בין השנים 2012-2013.
הדו"ח המליץ שקטאר תעשה יותר כדי לתעד ולחקור את הסיבות למקרי המוות של העובדים הזרים, אך היא כמעט ולא התקדמה בנושא.
לאחר פרסום הדו"ח, הודיעה קטאר כי תבצע שינויים במערכת הקפאלה (kafala system), שקושרת את העובדים למעסיקים, ותאכוף בצורה טובה יותר חוקים שמחייבים את הקבלנים תנאי מחייה אנושיים ואוסרים על החרמת הדרכונים.
עם זאת, המערכת שקטאר הציעה כחלופה למערכת הנוכחית, עדיין קושרת את העובדים למעסיקים לאורך תקופת החוזה שלהם, שעלולה להימשך חמש שנים.