$
ספורט עולמי

דו"ח: המזרח התיכון "משתלט" על הספורט המערבי

משקיעים מהמזה"ת הוציאו 1.5 מיליארד דולר לרכישת בעלות על קבוצות, בעוד שבשנתיים האחרונות לבדן, אנשי עסקים מהמזרח הרחוק השקיעו קרוב ל-1.1 מיליארד דולר בקבוצות ספורט אמריקאיות

שירות כלכליסט 15:0213.01.15

דו"ח חדש חושף את ההיקף והעומק של ההשקעות מאסיה ומהמזרח התיכון בספורט המוביל ברחבי העולם, ומצביע על כך שלא צפויה האטה בקרוב.

 

 

 

ניימאר, מסי וסוארס בברצלונה. בחסות קטאר איירווייז ניימאר, מסי וסוארס בברצלונה. בחסות קטאר איירווייז צילום: רויטרס

 

הדו"ח, שנקרא "ענקים עולים", פורסם על ידי חברת מחקר שיווק הספורט רפוקום והוא בוחן את המגמה של השקעות בספורט משתי זוויות עיקריות: מצד משקיעים מהמזרח התיכון בכדורגל האירופי ומצד משקיעים מהמזרח הרחוק בקבוצות הספורט האמריקאיות.

 

מהדו"ח עולה כי ברחבי אירופה, משקיעים מהמזרח התיכון הוציאו 1.5 מיליארד דולר לרכישת  קבוצות, בעוד שבשנתיים האחרונות לבדן, אנשי עסקים מהמזרח הרחוק השקיעו קרוב ל-1.1 מיליארד דולר בקבוצות ספורט אמריקאיות.

 

לקבוצות הכדורגל האנגליות מנצ'סטר סיטי, ארסנל ונוטינגהאם פורסט יש בעלי מניות מהמזרח התיכון, בעוד שהאלופה הצרפתית פריס סן ז'רמן וקבוצת מאלגה מהליגה הבכירה בספרד, הן בבעלות שלמה של קטאר.

 

מעבר לכך, אבו דאבי הולדינגס הוציאה 330 מיליון דולר עבור אחזקה של 90% במנצ'סטר סיטי ב-2008. ההשקעה השתלמה בינתיים על המגרש בדמות שתי זכיות באליפות הפרמיירליג, זכייה בגביע האנגלי ובגביע הליגה. בדומה, קרן ההשקעות בספורט של קטאר (Qatar Sports Investments) שילמה 130 מיליון דולר רכישת 100% מפריז סן ז'רמן ב-2011.

 

לאחר שנאבקה שנים בליג 1 הצרפתית, כוח הרכישה המחודש של פריז סן ז'רמן עזר לקבוצה לזכות באליפות בשתי העונות האחרונות. ביוני הפך דויד לואיז הברזילאי למגן היקר בעולם לאחר שעבר מצ'לסי עבור 50 מיליון ליש"ט.

 

מותגים מהמזרח התיכון השקיעו גם כן בכבדות בספונסרשיפ לכדורגל, כך שחברות תעופה מהמזרח התיכון הפכו לספונסריות של כמה מהקבוצות הבולטות באירופה.

 

לדוגמה, קטאר איירליינס היא הספונסרית של הענקית הספרדית, ברצלונה, אתיחאד היא הספונסרית של מנצ'סטר סיטי, בעוד שהלוגו של אמירייטס מתנוסס על החולצות של ריאל מדריד, פריס סן ז'רמן, ארסנל ומילאן.

 

 

תיאגו סילבה מפריז סן ז'רמן. עוד עולה מהדו"ח כי איחוד האמירויות, שרק לפני עשר שנים כלל לא ביצעו השקעות, הפכו לספונסרים הגדולים ביותר של חולצות של קבוצות כדורגל אירופיות. תיאגו סילבה מפריז סן ז'רמן. עוד עולה מהדו"ח כי איחוד האמירויות, שרק לפני עשר שנים כלל לא ביצעו השקעות, הפכו לספונסרים הגדולים ביותר של חולצות של קבוצות כדורגל אירופיות. צילום: איי אף פי

 

עוד עולה מהדו"ח כי איחוד האמירויות, שרק לפני עשר שנים כלל לא ביצעו השקעות, הפכו לספונסרים הגדולים ביותר של חולצות של קבוצות כדורגל אירופיות.

 

במהלך עונת 2009-10, השווי של כלל הסכמי הספונסרשיפ של החולצות מצד חברות מהמזרח התיכון עמד על 24.6 מיליון דולר. לעומת זאת, ב-2014, חברות ממדינות איחוד האמירויות בהובלת אמירייטס ואתיחאד, השקיעו 163 מיליון דולר בחוזי ספונסרשיפ של חולצות, כך שהמדינות הערביות עקפו את גרמניה בראש טבלת ההשקעות בספונשרשיפ.

 

בדומה, בארה"ב חלה עלייה בהשקעות מהמזרח הרחוק על בעלות של קבוצות וחוזי ספונסרשיפ. שאהיד קאהן הפקיסטני הפך לבעלים הראשון של קבוצת NFL שנחשב לבן מיעוטים, כשרכש ב-2012 את ג'קסונוויל ג'גוארס עבור סכום מוערך של 760 מיליון דולר.

 

במקביל לכך שחברות מהמזרח התיכון והמזרח הרחוק ממשיכות להשקיע ברמות הגבוהות של הספורט, האירוח של אירועי ספורט מרכזיים באזור גדל גם כן, מכיוון שהממשלות והערים נהיות מודעות יותר לענייני ספורט.

 

לראיה, דרום קוריאה תארח את אולימפיאדת החורף ב-2018, בעוד שמונדיאל 2022 מתוכנן להתקיים בקטאר.

 

בדו"ח מסכמים כי בשל כך שהכלכלות במזרח התיכון ובמזרח הרחוק נותרות חזקות ומחזיקות בעתודות הון גבוהות, תהליך הגלובליזציה של הספורט קרוב לוודאי שלא יאט בקרוב.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x