התאחדויות כדורגל משקיעות רק 5 דולר בממוצע בכל שחקנית
לפי מחקר שערכו בפיפ"א, נשים מחזיקות בתפקידים השוליים ביותר ברמות הארגון והניהול של המשחק, ומייצגות 8% בלבד מחברי הדירקטוריון או הוועד הפועל של ההתאחדויות הלאומיות
13:2612.02.15
בעוד שחקניות הכדורגל מתכוננות לאירוע הגדול של גמר גביע העולם לנשים שיתקיים בקיץ בקנדה, דו"ח חדש מצביע על כך שהן עדיין נמצאות ב"שוליים של הספורט".
קראו עוד בכלכליסט:
- דבר הכדורגלנית: "מה המקצוע האמיתי שלך?"
- שוויון מלאכותי
- נבחרת כדורגל הנשים של אנגליה הביאה יותר קהל לוומבלי מנבחרת הגברים
כדורגל נשים. לפי הסקר עולה כי ברחבי העולם ישנן למעלה מ-30 מיליון שחקניות כדורגל, יותר ממחציתן בארה"ב ובקנדה. ההשקעה השנתית של ההתאחדויות שהשתתפו בסקר בכדורגל הנשים עומדת על 156.6 מיליון דולר, כלומר בסביבות 5 דולר לשחקנית צילום: Gettyimage
לפי מחקר שערכו בפיפ"א, נשים מחזיקות בתפקידים השוליים ביותר ברמות הארגון והניהול של המשחק, ומייצגות 8% בלבד מחברי הדירקטוריון או הוועד הפועל של ההתאחדויות הלאומיות. יתרה מכך, הייצוג של הנשים נמוך יותר בשני האזורים שבו לכדורגל השורשים העמוקים ביותר: אירופה ודרום אמריקה.
בתוך אזור CONMEBOL, הכולל את דרום אמריקה, נשים מהוות 1 מתוך 50, כלומר 2% מהמינויים לוועדות של ההתאחדויות, ואילו באזור אופ"א, שמכסה את אירופה, הנתון עומד על 6% בלבד. מדינות משני האזורים האלה זכו בכל גביעי העולם, מאז אורוגוואי הפכה למנצחת הראשונה במונדיאל ב-1930.
בדו"ח הגדירו את רמת הייצוג הזו כ"נמוכה ביותר", וציינו כי הנתונים מדגישים את "הקשיים שעומדים בפני הנשים המנסות לטפס לעמדות גבוהות במבנה ההתאחדות". כמו כן, הנתונים הנמוכים מצביעים על כך שהקשיים הללו "גדולים יותר בהתאחדויות המבוססות יותר מאשר במדינות המתפתחות".
הדו"ח פורסם פחות מארבעה חודשים לפני טורניר גביע העולם לנשים בקנדה, אז יופנו הזרקורים לשחקניות הכדורגל שישתתפו בו. הוא מתפרש על פני 84 עמודים ונערך על ידי גוף מחקר הכדורגל הגדול באירופה (CIES Football Observatory), שהתבסס על נתונים שאספו בפיפ"א בסקר מקוון מ-2014. מספר כולל של 177 התאחדויות חברות סיפקו את התשובות, שמייצגות שיעור תגובה של 85%. שיעור התגובה הנמוך ביותר, שעמד על 74%, היה מצד ההתאחדויות החברות בקונפדרציית הכדורגל של אסיה (AFC).
לפי הסקר עולה כי ברחבי העולם ישנן למעלה מ-30 מיליון שחקניות כדורגל, יותר ממחציתן בארה"ב ובקנדה. ההשקעה השנתית של ההתאחדויות שהשתתפו בסקר בכדורגל הנשים עומדת על 156.6 מיליון דולר, כלומר בסביבות 5 דולר לשחקנית. מעט פחות מ-100 מיליון דולר מההשקעה הזו בוצעה באירופה.
ההשקעה הממשלתית עמדה על 18.5 מיליון דולר, כשמימון פרטי הסתכם ב-5.4 מיליון דולר. עם זאת, בכל ההתאחדויות בדרום אמריקה אין ולו ספונסר אחד לכדורגל נשים. התוצאה הטובה ביותר בקטגוריה הזו דווחה באזור אוקיאניה, שבו למחצית מההתאחדויות החברות יש ספונסרים לכדורגל הנשים.
באזור זה נרשם גם האחוז הגבוה ביותר של מדינות שבהן כדורגל לבנות נכלל בתכנית הלימודים בבתי הספר: 90% לעומת 10% בלבד בדרום אמריקה. כמו כן, מהסקר עולה כי ישנן 76 אלף שופטות, כש-50 אלף מהן פועלות בארה"ב ובקנדה.
עם זאת, מצב כדורגל הנשים עשוי להשתפר בזכות הרעיון להשיק טורניר גביע עולמי לקבוצות, בדומה לטורניר השנתי לגברים שבו משתתפות קבוצות שזכו באליפות האזורית בכל אחת משש הקונפדרציות של פיפ"א ועוד אלופת הליגה של המדינה המארחת.
ההצעה הועלתה על ידי כוח המשימה של פיפ"א לכדורגל נשים, והיא תזכה לדיון נוסף לפני שתעלה בחודש הבא בפני הוועד הפועל של פיפ"א, שצפוי לאשר זאת. באופן אידיאלי ניתן יהיה להשיק את התחרות כבר ב-2017.
עד כה בכדורגל הנשים לא היה שום טורניר ראשי המאורגן על ידי פיפ"א בין אם כדורגל חופים או תחרות של קבוצות. גביע העולם לנשים והאולימפיאדה נערכים אחת לארבע שנים, אך לנוכח הצמיחה בכדורגל הנשים גברו גם הקולות לארגון טורניר קבוצות בינלאומי קבוע שישמש כדרך להציג באופן קבוע את את השחקניות.