מחקר: 1% מכלל אירועי הספורט מכורים
כך לפי נתוני ספורט ראדאר, העוקבת אחר 65 אלף משחקים בשנה באמצעות מערכת זיהוי הונאות; החשש: מדובר רק בקצה הקרחון
14:1916.02.15
1% מכלל אירועי הספורט עלולים להיות נתונים להטיות משחקים כתוצאה מהימורים, כך לפי ספורט ראדאר, חברה המעניקה שירותי ניטור של הימורים בספורט. ההערכה מתייחסת גם לכדורגל, והנתון עלול להיות גבוה יותר.
קראו עוד בכלכליסט:
נבחרת גרמניה זוכה במונדיאל. ייתכן שגם בברזיל 2014 היו משחקים מכורים צילום: רויטרס
לפי החברה, האחוז הזה הוא כנראה רק קצה הקרחון ברמה העולמית, שכן בליגות רבות בייחוד מחוץ לאירופה אין כמעט שום פיקוח על אחת הבעיות הגדולות ביותר שמאיימות על המהימנות של הכדורגל.
ספורט ראדאר עוקבת אחר 65 אלף משחקים בשנה באמצעות מערכת זיהוי ההונאות שלה (FDS), שמעבדת נתונים מיותר מ-450 סוכנויות הימורים ומשווה בין שינויים חדים בדפוסי ההימורים ופעילות סביב מועדונים לפני ובמהלך משחקים. עבור הניתוח, החברה עוברת בכל יום על 5 מיליארד דולר של מערכות נתונים.
הבעיה של הטיית משחקים אינה קיימת רק בכדורגל. מאז 2009 זיהו בחברה 1,749 משחקי ספורט חשודים ביותר בתשעה ענפי ספורט שונים. אף שבספורט ראדאר שללו את הטענה, החשש הוא שמשחקים רבים לגביהם יש חשד לא נחקרים על ידי ההתאחדויות והמשטרה המקומית, כך שהספורט מאפשר לנוכלים לנוע בחופשיות בין הליגות, השחקנים והמארגנים.
"ב-2014 בוצעו 97 מעצרים, ועד כה 18 אנשים הורשעו, בעקבות ממידע שהתקבל מדו"חות FDS שסיפקנו ללקוחות שלנו", מסר מנהל השירות החשאי של ספורט ראדאר, אנדראס קרניץ'.
אולם זוהי רק טיפה בים הטיות המשחקים, שבו הנוכלים מרוויחים לרוב כסף טוב ובקלות. הרווח מהימורים ביחס קבוע ב-2013 עמד על 11.9 מיליארד דולר, כך שהשלל של כנופיות הטיות המשחקים הוא גבוה.
מניעה או הגבלה של החשיפה של משחק למניפולציות הופכת להיות משימה קשה יותר ויותר שכן הפושעים שינו את הדפוס ואת תזמון ביצוע ההימורים, כך שהם מבוצעים קרוב יותר לבעיטת הפתיחה. הבעיה היא שביטול משחק זמן קצר לפני פתיחתו בשל חשד לדפוסי הימורים חשודים אינו אפשרות קיימת, מכיוון שאין מספיק זמן לחקור כפי שצריך את המניעים מאחורי דפוסי ההימורים.
צורות הגנה אחרות מפני הטיות משחקים עלולות לפעול כגורם הרתעה, כמו השוואת מידע לגבי שחקנים ובכירים החשודים. בספורט ראדאר בנו מאגר מידע שכולל 200 אלף פרופילים אישיים, חלקם היו מעורבים במשחקים חשודים, לעיתים בליגות ובמדינות שונות. אולם קרניץ' מודה כי נחוצה עוד עבודה רבה כדי לבלום את התופעה.
"חייבת להיות תקשורת פנימית המבוססת על עובדות, אם ברצוננו לגבש גישה מתואמת בכל רחבי הספורט", הוא אומר.
לדבריו, הולך וגובר שיתוף הפעולה עם כוחות המשטרה ומתפשט שיתוף המידע ביניהם. אולם במקרים רבים עדיין מדובר בשלבים מוקדמים וחייבים לנקוט בפעולות נוספות. ההתאחדויות, רבות מהן מעדיפות להתמודד עם הבעיות בעצמן, החלו להזמין את רשויות אכיפת החוק לניהול חקירות פליליות זו אחר זו. אך מדובר בתהליך ממושך.
בנאום שנשא בשבוע שעבר בכנס ICE Totally Gaming בלונדון, קרניץ' הוסיף כי זה מהותי ש"תעשיית ההימורים תוזמן לקחת חלק בחקירות הפותרות". סוכנויות ההימורים הן קרבנות גם כן של תופעת מכירת המשחקים, ובדומה להתאחדויות, כשהן נפגעות המוניטין שלהן נפגם. "סוכנויות ההימורים חוששות משיתוף המידע, אך מעוניינות לבצע את תפקידן. הן לעיתים קרובות מזינות אותנו במידע ובמודיעין, ואנחנו הפכנו למתווכים דרכם המודיעין מועבר או משמש לטובת שותפינו מחזיקי הזכויות בספורט".
הנוכלים זהירים באופן שבו הם פוגעים בסוכנויות ההימורים, ולרוב בוחרים בסוכנות אחת בכל פעם בכל מדינה, ולא פוגעים בשוק כולו. התוצאה היא שנראה שהסוכנויות מוכנות להיפגע ולא לחלוק מידע (יש גם עניינים הנוגעים לחוקי הגנה על המידע) עם המתחרים. יש גם חשש מפגיעה במוניטין בקרב סוכנויות ההימורים.
קרניץ' מציין כי חייב להתקיים דיון אמיתי בנושאים. "עלינו להפריך חלק מהמיתוסים סביב נושא הטיות המשחקים, רבים מהם הופצו על ידי מומחים לכאורה", הדגיש.
לטענתו, הספורט באופן כללי חייב להתעמת ישירות עם הבעיה. האמונה הרווחת היא שמדובר בבעיה המוגבלת לשווקים באסיה ולרשתות הימורים, אולם זו גישה שאינה מקובלת יותר היום.