פרמיירליג: 17 מ-20 קבוצות דיווחו על רווחים בעונת 2013/14
לפי הערכות, הרווח הכולל עשוי לעקוף את רף ה-200 מיליון ליש"ט. שיפור משמעותי מההפסד המצרפי של 316 מיליון ליש"ט שנרשם בעונת 2012/13
15:0310.03.15
עונת 2013/14 צפויה להירשם בספרי ההיסטוריה של הפרמיירליג, לאחר ש-20 הקבוצות בדרכן לרשום רווח לפני מס מצרפי לראשונה מזה למעלה מעשור.
קראו עוד בכלכליסט:
- הסלאמס נעלמו, התאצ'ריזם נשאר
- ליברפול רווחית לראשונה זה 7 שנים
- ארסנל הגדילה את הרווח בחצי העונה הראשונה
שחקני ארסנל. נתונים שסיפקה חברת רואי החשבון דלויט מצביעי על כך שהקבוצות צברו הפסדים מצרפיים לפני מס בכל שנה מאז 2003-04. ההפסד השנתי הגדול ביותר עמד על 406 מיליון ליש"ט (20 מיליון ליש"ט למועדון) ונרשם בעונת 2009-10 צילום: איי אף פי
עד כה התקבלו התוצאות של 12 מבין 20 הקבוצות בליגה, כולל הקבוצות הגדולות, והרווח המשולב עומד על קרוב ל-90 מיליון ליש"ט. שלוש קבוצות בלבד: אסטון וילה, קרדיף שהורדה ליגה ומנצ'סטר סיטי, דיווחו על הפסדים.
מבין 8 הקבוצות שעוד צריכות לדווח את התוצאות, הנתונים של טוטנהאם יקחו בחשבון את ההעברה המשתלמת של גארת' בייל בספטמבר 2013 לריאל מדריד (יותר מ-90 מיליון ליש"ט). בנוסף, סוונסי סיטי וניוקאסל יונייטד דיווחו על הרווחים לפני מס הטובים ביותר בליגה בעונת 2012-13. הנתונים של ניוקאסל יכללו גם את הרווח מהעברתו של יוהאן קאבאיי לפריז סן ז'רמן בינואר 2014.
יהיה זה מפתיע גם אם סאות'המפטון ווסט ברומיץ אלביון לא ינפחו אף יותר את הרווח הכולל וזאת לאחר שרשמו רווחים נאים בשוק העברות השחקנים, וקריסטל פאלאס קרוב לוודאי שהצליחה להגיע לרווחיות בעונה הראשונה שלה לאחר העלייה. כך שנותרו רק סנדרלנד ופולהאם.
לפי הערכות, הרווח הכולל עשוי לעקוף את רף ה-200 מיליון ליש"ט. שיפור משמעותי מההפסד המצרפי של 316 מיליון ליש"ט שנרשם בעונת 2012-13.
באותה עונה, חמש קבוצות בפרמיירליג: אסטון וילה, צ'לסי, ליברפול, מנצ'סטר סיטי וקווינס פארק ריינג'רס, דיווחו כל אחת על הפסד של למעלה מ-50 מיליון ליש"ט, כלומר הפסד של 1 מיליון ליש"ט בשבוע.
שנה לאחר מכן, קווינס פארק ריינג'רס שבו לליגה המשנית, בעוד שההפסדים המצרפיים של שאר ארבע הקבוצות הצטמצמו משמעותית לפחות מ-7 מיליון ליש"ט.
שני גורמים עומדים מאחורי המהפך הקסום: הכנסה גבוהה יותר במידה ניכרת מחוזי שידור לכל הקבוצות, וההשלכות של חוקי הפייר פליי הפיננסי.
הלחץ המופעל על קבוצות להגיע לאיזון בחשבונות ככל הנראה ערער על יכולת המיקוח של השחקנים מספיק כדי למנוע מההכנסה הנוספת מחוזי השידור לזרום ישירות לכיסים שלהם, כפי שקרה בעבר. בו זמנית, היכולת של מועדונים לשלם את התשלומים לכל אורך תקופת החוזה החדש של הרכש עזרה להבטיח שחוקי הפייר פליי הפיננסי לא היו בעלי השפעה מדכאת דומה על שוק ההעברות.
כעת שזינוק גדול נוסף בהכנסות מחוזי שידור כבר עומד בפתח ומרבית הקבוצות במצב פיננסי מאוזן, יהיה מעניין לראות האם השחקנים והנציגים שלהם יוכלו להשיב את המינוף שלהם ולהרוויח אחוז גבוה יותר מההכנסה העתידית שבדרך.
נראה גם הגיוני לצפות שהרווחים הגואים יובילו גם לדירוג מחודש של הערכות השווי של הקבוצות, זאת בהנחה שהמשקיעים יחליטו שהנוף החדש יציב.
נתונים שסיפקה חברת רואי החשבון דלויט מצביעי על כך שהקבוצות צברו הפסדים מצרפיים לפני מס בכל שנה מאז 2003-04. ההפסד השנתי הגדול ביותר עמד על 406 מיליון ליש"ט (20 מיליון ליש"ט למועדון) ונרשם בעונת 2009-10.
במקביל, סקר חדש שפורסם באתר YouGov מצביע על כך שלאוהדי הכדורגל יש מוניטין טוב יותר מכפי שחושבים – לפחות בלונדון. לפי הסקר, לתושבי לונדון יש דעה חיובית על אוהדי הכדורגל של הקבוצות בבירה, מלבד שלוש: ווסטהאם, צ'לסי ומילוול.
בתשובה לשאלה האם יש להם דעה חיובית או שלילית לגבי האוהדים של 11 המועדונים הפועלים בלונדון, מדגם של מעל אלף תושבי לונדון העניקו לאוהדי פולהאם וארסנל את הדירוג הגבוה ביותר. אחד מכל שלושה נשאלים העניקו לאוהדי התותחנים דירוג חיובי, לעומת 18% שהעניקו דירוג שלילי, כך שנוצר מאזן חיובי של 15 נקודות האחוז. 49% הנותרים היו חסרי דעה. האוהדים של פולהאם זכו לציון טוב יותר. 28% דירגו אותם בצורה חיובית, רק 10% ביטאו דעה שלילית, כלומר מאזן חיובי של 18 נקודות האחוז.
קבוצות אחרות שהאוהדים שלהם הותירו רושם חיובי בכללותו, הן בסדר יורד: ברנטפורד, קווינס פארק ריינג'רס, לייטון אוריינט, צ'רלטון, קריסטל פאלאס וספורס.
25% מהנשאלים העניקו לאוהדי ווסטהאם דירוג שלילי, ו-20% דירוג חיובי, כלומר מאזן שלילי של 5 נקודות האחוז.
הרושם של אוהדי צ'לסי ומילוול היה שלילי ביותר. אוהדי צ'לסי זכו לדירוג חיובי על ידי 13% מהנשאלים, ושלילי על ידי 43%. עבור מילוול, היחס עמד על 7% חיובי ו-45% שלילי.