$
אירועי ספורט

הפרצוף המפורסם של העבדות

קטאר משלמת עשרות מיליוני יורו לכוכבי הכדורגל המוכרים בעולם כדי שאלו יסייעו להסתיר את העבדים שבונים את המדינה לקראת טורניר כדורגל בן חודש

אוריאל דסקל 09:4722.05.15

בעולם דיברו השבוע על תנאי העבודה של פועלים זרים בקטאר. לקראת מונדיאל 2022, הקטארים מעבידים מאות אלפי נפאלים והודים בפרויקטים נרחבים במדינה. כתבים מרחבי העולם הגיעו למדינה כדי לצלם את התנאים המחפירים שבהם עובדים אותם פועלים. חלק מצוותי הצילום והתיעוד נעצרו על ידי הרשויות הקטאריות שהחרימו להם את החומרים. עם זאת כתבות רבות וחומרים מצולמים לא מעטים הגיעו לחדשות בגרמניה, נורבגיה ואנגליה. גם בהודו, ששולחת את מרבית העובדים לקטאר, פורסמו מספר כתבות על התנאים הנוראיים - עבודה ב-50 מעלות צלסיוס, בלי מים, בלי אוכל, בלי מנוחה במשך יותר מ-12 שעות רצופות. בנוסף, המגורים מתחת לכל ביקורת עם כיור אחד למאות אנשים ומקלחות שלא עובדות. חלק מהעובדים גם דיווחו על עינויים ועונשים פיזיים קשים. התוצאה היתה שקטאר נעה השבוע בין משבר יחסי ציבור אחד למשבר יחסי ציבור שני. נותנות חסות של פיפ"א כבר מבקשות לקבל הבהרות בקשר למצב העובדים.

 

ובתוך כל הבלאגן הזה, הודיעו אמש בקטאר שצ'אבי, אחד מהשחקנים האהובים באירופה, חתם על הסכם עם קבוצת הכדורגל אל-סעד מהליגה הקטארית. צ'אבי יעבוד גם עבור Aspire, אקדמיית הכדורגל של קטאר ויאמן את הקטארים בטיקי-טאקה. הוא גם יחשב, באופן רשמי, "שגריר כדורגל של קטאר". למה צ'אבי עושה את זה? למה הוא מכתים את המורשת הנהדרת שלו כשחקן שעליו ביססו את שיטת המשחק של אחת מהקבוצות הגדולות בכל הזמנים? ובכן, הוא מגיע לקבוצה שבה ראול שיחק בין 2012 ל-2014 ועל פי הדיווחים ירוויח סכום של 10 מיליון יורו נטו בשנה. זה אומר שהוא ירוויח בקטאר יותר ממה שהוא מרוויח כיום בברצלונה (כ-9 מיליון יורו ברוטו בעונה). הוא לא הראשון ולא האחרון שמגיע לקטאר כדי לסדר לעצמו ולכל משפחתו את החיים שלהם ואת החיים של הנינים שלהם. על פי השמועות באיטליה, לא רק צ'אבי יגיע לקטאר הקיץ - אלא גם אנדראה פירלו - אייקון כדורגל נוסף. בעבר, קטאר שילמה 11 מיליון יורו לזינאדין זידאן כדי שיהיה הפנים שלה. גם פפ גווארדיולה קיבל בין 7 מיליון יורו ל-10 מיליון יורו כדי להיות "שגריר קטארי".

 

צ'אבי (משמאל). לא הראשון שמגיע צ'אבי (משמאל). לא הראשון שמגיע צילום: איי אף פי

 

קטאר, שהוציאה יותר מ-26 מיליארד דולר כדי לזכות במונדיאל ותשקיע עוד כ-200 מיליארד יורו בהכנת המדינה למונדיאל, צריכה שכל ההשקעות הללו יניבו תשואה תדמיתית גבוהה. ולכן היא מביאה את כוכבי הכדורגל הפופולרים לעבוד עבורה במכבסת תדמית.

 

האייקונים הללו מוכרים את החיוך והפרצוף שלהם לקטארים עבור סכומי עתק. הם מגיעים לאירועים ומקדמים את תדמית המדינה, שמאחוריי הקלעים אחראית לניצול ולהרג של אלפי אנשים כדי לארח טורניר בן חודש. חוקי העבודה הנוקשים ותנאי מזג האוויר בקטאר הביאו למספר מתים בלתי נתפס. יותר מ-2,000 פועלים נהרגו בקטאר מאז שהמדינה קיבלה את הזכות לארח את המונדיאל ב-2010. על פי הערכות, 4,000 עובדים ייהרגו בעבודות על האצטדיונים - שהחלו בחודשים האחרונים. לשם השוואה, לקראת סוצ'י 2014 נהרגו 60 עובדים. לקראת מונדיאל בברזיל נהרגו 8. לקראת בייג'ינג 2008 מתו 6 ולקראת המונדיאל בדרא"פ נהרגו 2. לונדון 2012 לא גבתה חיים מאף פועל.

 

הקטארים גם שופכים מיליונים על הזמנת ואירוח עיתונאי ספורט משפיעים. השבוע התווכחתי בטוויטר עם עיתונאי כדורגל אנגלי שהציג את העמדה הקטארית בקשר לפרסומים "המגמתיים" נגדה.

 

מכבש יחסי ציבור

 

בפיפ"א מעלימים עין מסיפורי הזוועה וספ בלאטר, נשיא פיפ"א שצפוי להיבחר לקדנציה חמישית בשבוע הבא, אף טען שמי שאשם בעבדות הקטארית זה לא הקטארים והחוקים שלהם אלא החברות הגרמניות, הצרפתיות והאמריקאיות שעובדות בקטאר. גם הקטארים, שסופגים הרבה "אש", מגיבים באגרסיביות. "זה הכל טריק, אנשים מדברים על זכויות אדם אבל זו סתם אג'נדה נגד קטאר" אמר עבדאללה בין חאמד אל אטיאה, יועץ תקשורת של האמיר הקטארי. "זה משחק מלוכלך. מה עם זכויות האדם בישראל? מה עם זכויות האדם באירופה? ובאמריקה? אבל מדברים רק עלינו, מדינה קטנה". לפי הקטארים, בכל מקרה "הפועלים מקבלים פי כמה וכמה יותר כסף ממה שהיו מקבלים בעבודות בהודו ונפאל" (מה שכמובן אומר שאפשר להתייחס אליהם כתתי אדם).

 

זה בולשיט מזרח תיכוני קלאסי. עבדות לא קיימת באירופה - בטח לא בהיקפים שבקטאר. גם בישראל מצב זכויות האדם טוב בהרבה משל הפועלים הזרים בקטאר. אבל לצד המכבשים שמשטחים את המדבר כדי להקים אצטדיונים ואפילו ערים חדשות לקראת המונדיאל, עובד מכבש יחסי ציבור הגדול בהיסטוריה. מכבש שמסתיר את הדם של עבדי המונדיאל.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x