$
אירועי ספורט

בכיר בפיפ"א: "רוסיה וקטאר עשויות לאבד את המונדיאל"

לדברי דומניקו קאלה, ראש ועדת האתיקה של הארגון, הדבר יתרחש אם יתגלו ראיות חותכות לכך ששיחדו כדי לזכות באירוח הטורניר

שירות כלכליסט 13:0808.06.15

דומניקו סקאלה, בכיר בפיפ"א וראש וועדת האתיקה של הארגון שנמצא בכותרת, רמז אתמול, כי רוסיה וקטאר יאבדו את המונדיאל אם יתגלו ראיות חותכות לכך ששיחדו כדי לזכות באירוח הטורניר הגדול בעולם. זה מעולם לא נעשה ואין הליך רשמי לבצע זאת - אך בתיאוריה ביטול הזכות של מדינה לארח את המונדיאל לא אמור להיות מורכב במיוחד.

 

הפעם היחידה שבה המונדיאל שינה מיקום הייתה ב-1986 כשקולומביה ויתרה על הכבוד. אולם במקרה זה הסיבה הייתה קשיים כלכליים. "אנחנו בטריטוריה לא מוכרת", מודה בכיר לשעבר בפיפ"א. אם כי לדבריו, זה אפשרי שמדינה תאבד את הזכות לארח את הטורניר.

 

על פי סעיף 85 בתקנון של פיפ"א, שעוסק ב"נסיבות לא צפויות וכוח עליון", לוועד הפועל של הארגון יש את "ההחלטה הסופית בכל נושא שלא מפורט בתקנון". כל הפרה של החוקים בבחירת רוסיה וקטאר יכולה להיתפס כ"נסיבות לא צפויות" שיחייבו בחינה מחדש, מוסיף הבכיר לשעבר.

 

האמיר של קטאר עם גביע המונדיאל. יוותרו על המונדיאל בשביל אירוח טורניר אחר? האמיר של קטאר עם גביע המונדיאל. יוותרו על המונדיאל בשביל אירוח טורניר אחר? צילום: איי פי

 

הוועד הפועל שמונה 25 חברים מקבל לרוב החלטות על פי עקרון הרוב. עם זאת, יש תקדים מסוים. במאי 2003 הוועד הפועל בחר להעביר את מונדיאל הנשים מסין, בשל התפרצות מגפת הסארס. ההחלטה התקבלה שבועות לאחר שבסין טענו שהם מוכנים ונכונים לארח את המשחקים, אולם ההקשר של סיכונים בריאותיים והעובדה שבפיפ"א הסכימו לאפשר לסין לארח את אותו הטורניר ב-2007 בתמורה למעבר, מצביעים על כך שמדובר בכל זאת בתרחיש שונה לגמרי.

 

החוקים של פיפ"א מאפשרים גם לחברים - 209 התאחדויות הכדורגל החברות בארגון - להגיש הצעות שיעלו להצבעה. זכות זו עשויה לשמש להציע שפיפ"א תבטל את ההחלטות לאירוח המונדיאל. זה כמובן מעולם לא קרה לפני כן, כך שלא ברור כיצד יתרחש מבנה ההצבעה. במרבית הנושאים, פיפ"א בוחרת על פי הרוב. אולם, ייתכן ויעלו את הרוב הנדרש כדי לבטל זכות אירוח, זאת אם נתבסס על הצבעות בנוגע להשעיה או סילוק. בהצבעה מסוג זה על השעיית או הרחקת התאחדות מפיפ"א, יש צורך ברוב של שני שליש.

 

סיכויים נמוכים לשינוי 

 

רק שתי הזדמנויות יעלו בשנה הקרובה להגשת הצעות מסוג זה - בקונגרס יוצא הדופן, שאמור להתכנס בין דצמבר ומרץ או בקונגרס הרגיל שיתקיים במאי 2016.  אולם מומחים ובכירים בכדורגל מעריכים כי יהיה קשה ביותר להעביר הצבעה להעברת מקום המונדיאל בין אם בוועד הפועל או בקונגרס, במיוחד אם אין הוכחה ממשית להתנהלות לא הולמת.

 

במקרה של קטאר, העברת מקום הטורניר תיתפס כזלזול פוליטי בעולם הערבי, בעוד שרוסיה, שכבר במחלוקת עם העולם המערבי בשל התנהלותה באוקראינה, תתייחס למהלך כצעד עוין מבחינה דיפלומטית.  נחתמו כבר חוזים בשווי מיליארדי דולרים בנוגע לטורנירים, אך קרוב לוודאי שהדבר לא יהווה מכשול גבוה מדי. בכיר באחד מערוצי השידור שלהם זכויות לשידור שני הטורנירים אמר שהציפייה היא שהם ישמרו על הזכויות ללא קשר היכן יתקיים הטורניר. השינוי במיקום טורניר הנשים ב-2003 לא ביטל את חוזי השידור שכבר נחתמו.

 

אנדרו וודוורד, יועץ שעמד בעבר בראש חטיבת ספונסרשיפ הספורט של ויזה, מעריך כי גם בקרב החברות שחתמו על חוזי הספונסרשיפ לא יחול שינוי בגלל המעבר. "לא איכפת להם איפה הטורניר יתקיים. הספונסרים מנצלים 95% מהחוזה בשנה לפני המונדיאל", הוסיף. יש חברות שהחוזים שלהן ספציפיים יותר לגבי המיקום. ביירון הבריטית לדוגמה היא בעלת חוזים לספק שירותי לינה לפיפ"א במונדיאל 2018 באמצעות החברה הבת השוויצרית שלה מאץ'. מהחברה נמסר כי אם הטורניר ברוסיה יתבטל, הם ידרשו פיצוי.

 

לפיפ"א יש גם חוזים מסוימים ישירות עם המדינה המארחת, אך לטענתו של וודוורד ייתכן שאפשר לבטל את החוזים אם יבססו שבחירת המדינות לא התבצעה כשורה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x