איך הסרת הסנקציות של המערב תשפיע על הכדורגל האיראני?
הסכם הגרעין עליו חתמו בשבוע שעבר איראן והמעצמות יוביל להסרת הסנקציות הכלכליות - וצפוי להטיב עם הכדורגל האיראני. כיצד?
16:3519.07.15
הסכם הגרעין עליו חתמו בשבוע שעבר איראן והמעצמות, יוביל להסרת הסנקציות הכלכליות ולהחזרתה של איראן לכלכלה העולמית. הוא גם צפוי להטיב עם הכדורגל האיראני, בדרך זו או אחרת.
קראו עוד בכלכליסט:
- אמאל'ה סלפי!
- מאמן נבחרת איראן: "הסנקציות הבינלאומיות פוגעות בנבחרת"
- מה תפקידו של הכדורגל בהפגנות במצרים?
נבחרת כדורגל החופים של איראן. חברות אנרגיה שמחפשות להשיג דריסת רגל באיראן הן ספונסריות פוטנציאליות למועדוני הכדורגל של איראן. חברת בתחומי התעופה והבריאות צפויות גם כן לרצות לבנות נוכחות מהירה במדינה מרגע שהסקטורים האלה יפתחו לשווקים זרים צילום: איי אף פי
הכדורגל האיראני דווקא שרד לא רע תחת משטר הסנקציות, שכלל אמברגו מסחר כמעט מוחלט מצד ארה"ב וסנקציות נוקשות על סקטורי האנרגיה והבנקאות מצד אירופה. הנבחרת דורגה גבוה בדירוג הנבחרות באסיה של פיפ"א, נהנתה ממונדיאל מוצלח יחסית, והקבוצות משכו קהל רב וזכו להצלחה בליגת האלופות AFC.
השבתה של המדינה למערכת העולמית, בייחוד החזרת ייצוא הנפט לאירופה, צפויים להעשיר את החברות האיראניות, כמו חברת הנפט האיראנית הלאומית, שבבעלותה קבוצת הכדורגל השלישית בגודלה בטהראן, נאפט טהראן.
מנצור גאנברזאדה, מנכ"ל נאפט, הביע את האופטימיות שלו בעקבות ההסכם. בראיון לרויטרס מיום חמישי התמקד במצב הפיננסי של הפדרציה הלאומית. "כולם טוענים שיש להרחיק את הספורט מהפוליטיקה, אך בפועל הכדורגל באיראן סבל מסנקציות".
"לא קיבלנו מפיפ"א דבר בשנתיים האחרונות", הוסיף. "סכום אחד היה סובסידיה של 10 מיליון דולר עבור העפלה למונדיאל. הסיבה היחידה לכך הייתה הסנקציות על הבנקים".
בנוגע למועדון הכדורגל הוא אמר: "אחת הבעיות הייתה להשיג ספונסריות מחוץ לאיראן, העסקת שחקנים זרים. חברות רבות לא הורשו להעניק לנו חוזי ספונסרשיפ. איראן היא שוק גדול עם אוכלוסייה של מעל 70 מיליון איש, ובהחלט יש לה פוטנציאל רב לכל חברה גדולה".
איראן תצטרך להיזהר בכל הקשור להשקעות זרות, ספונסרשיפ וייבוא וייצוא של שחקנים. זאת בהתחשב בנפילתו של הכדורגל של מזרח גרמניה לאחר החזרתן של מדינות הברית וראשיה לכלכלה העולמית. עם זאת, בניגוד למזרח גרמניה, אוכלוסיית איראן מונה 78.5 מיליון תושבים (השנייה הגדולה ביותר במזה"ת, אחרי מצרים), יש לה עתודות נפט נרחבות וכלכלה שצפויה להתרחב במהירות בזכות עסקאות אנרגיה חדשות בשווי 100 מיליארד דולר שכבר עומדות בקנה.
חברות אנרגיה שמחפשות להשיג דריסת רגל באיראן הן ספונסריות פוטנציאליות למועדוני הכדורגל של איראן. חברת בתחומי התעופה והבריאות צפויות גם כן לרצות לבנות נוכחות מהירה במדינה מרגע שהסקטורים האלה ייפתחו לשווקים זרים.