מ.ס. בירוקרטיה
ועדות מטעם המדינה המליצו להגדיל את מספר המועדונים בארץ אבל החוק והרשויות מקשים על מועדונים כאלה. הסיפור של מכבי עירוני אשדוד מדגים איך הפוליטיקה והחוקים עצמם פוגעים בהתארגנויות אוהדים להקמתם
ב־22 באוקטובר 1899 האנס גאמפר, שוויצרי שעבד בברצלונה, פרסם הודעה בעיתון "Los Deportes", ובה הודיע כי הוא מעוניין להקים מועדון כדורגל. עשרות יצרו איתו קשר, וב־29 בנובמבר נפגשו 11 איש שהקימו את מועדון הכדורגל המפורסם בעולם. ככה הוקמו מועדונים. חבר'ה מקהילה מסוימת - עובדי חברות, חברים מהכנסייה או חברים ממועדון חברתי כלשהו - הקימו מסגרת שבה יוכלו לשחק כדורגל.
- מ.ס אשדוד: ירידת הליגה עשויה להיות הדבר הטוב ביותר לעיר
- אוהדי הכדורגל באשדוד תובעים את מ.ס אשדוד
- הכדורגל הישראלי הוא חלק מעולם הכדורגל
וגם כאן בישראל הסיפורים לא שונים בהרבה. מועדון הכדורגל של מכבי חיפה נוסד ב־1913. תחילה הצטרפה קבוצתה של מועצת הפועלים לקבוצת מכבי חיפה, אולם בשל חיכוכים הופרדו שתי הקבוצות ל"מכבי" ו"הפועל". מכבי תל אביב הוקמה ב־1906 בשכונת נווה שלום כאגודת הראשון לציון־יפו. מאוחר יותר החלו כמה חברים באגודה, שהובאו לארץ על ידי אוניות סוחר, לאמץ את חוקת משחק הכדורגל. ב־1910 שינתה האגודה את שמה למכבי. וכך לכל קבוצה יש סיפור משלה: קבוצת אנשים קטנה, שאולי אחר כך התפצלה כי חבריה שינו עמדות והפכו ליריבים וכו' וכו'. זו ההיסטוריה של המשחק.
הרס בשם האיגום
וכך גם באשדוד. הפועל אשדוד הוקמה ב־1955 וזכתה לתמיכה מתנועת ההסתדרות החזקה בעיר הנמל. בשנות השישים המוקדמות הוקמה מכבי על ידי אשדודים שאינם מהנמל. מאז תחילת שנות השישים היתה יריבות על ההגמוניה והיוקרה העירונית - מכבי עירוני אשדוד מסמלת עבור אוהדיה את אשדוד המתחדשת, ואילו קבוצת הפועל אשדוד מייצגת את האשדודים הוותיקים ועובדי הנמל. כך התפתחה תרבות הכדורגל באשדוד.
בתחילת שנות ה־2000, בעקבות בעיות כלכליות בהפועל ובמכבי, איחדה העירייה את הקבוצות והוקמה קבוצת מועדון ספורט אשדוד. קבוצה מאוד לא פופולרית שהביאה לירידה אדירה במספר הצופים אשר מגיעים למגרשים בעיר. ואולם "איגום" המשאבים עשה טוב למ.ס. אשדוד, שנוהלה על ידי ג'קי בן זקן, עובד עירייה לשעבר שהפך למיליונר. מ.ס. קיבלו מיליוני שקלים בשנה, והקבוצה היתה בליגת־העל עד העונה האחרונה. במקביל לקשיים של מ.ס. אשדוד החלו באשדוד תנועות להחזרת עטרה ליושנה. הוקמה קבוצת הפועל אשדוד מחדש כקבוצת אוהדים, וגם אוהדי מכבי עירוני אשדוד הקימו קבוצה משלהם. שתי הקבוצות גייסו סביבן מאות אנשים, ובמשחקים הבודדים שקיימו הם הצליחו למלא יציע באוהדים, עם דגלים ושירים והכל. זה אמור להיות מצוין לכדורגל בישראל. בוועדות רבות של משרד הספורט וגם בוועדות של ההתאחדות לכדורגל הגיעו למסקנה שאין מספיק קבוצות כדורגל בישראל. מספר מועדוני הכדורגל באירופה הוא 2,300 כנגד 7 מיליון תושבים; בישראל יש כ־270 מועדונים כנגד 7 מיליון תושבים. אין ספק שצריך יותר מועדוני כדורגל.
בעיריית אשדוד לא כל כך מרוצים מפעילות הכדורגל ברמת השטח. סער גינזבורסקי, ממקימי קבוצת האוהדים של עירוני אשדוד, מספר: "התחלנו כחבורה של עשרה אנשים שצועקים בוז לקבוצה של ג'קי בן זקן, ובתוך ארבעה חודשים הרמנו קבוצה".
המצגת שהכינו מציגה את החזון של המועדון - המקצועי, המסחרי והקהילתי. "מה שלא מסופר במצגת הוא המאבק האדיר מול עיריית אשדוד ובן זקן, שמנסים לשים לנו מקלות בגלגלים בלי הפסקה", אומר סער. "כבר ניצחנו ניצחון חלקי בבית המשפט, שמכריח אותם לתת לנו מגרשים לשימוש מחלקת הנוער. הם הכפילו לנו את המחיר לשעת שימוש במגרש, ועכשיו גם נראה שלא יאשרו לנו יציע במגרש. אבל החודש נחצה קו מאה חברי עמותה, ולאימון הפתיחה הבאנו 400 איש עם תפאורה שלא מביישת אף קבוצה בליגת־העל. ואני אגיד לך משהו, בעירייה היה שקט עד שהודענו שאנחנו פותחים מחלקת נוער...".
לפי סער: "ברגע שהודענו שאנחנו פותחים מחלקה, שבוע אחר כך מ.ס. הודיעו שהם מכפילים את המחלקה שלהם. רשמנו כ־80 ילדים לארבעה ימי מבחנים, שעליהם קיבלנו אישור מראש לתאריכים ולשעות מהממונה על המגרשים באשדוד - שהוא גם עוזר המאמן של מ.ס. אשדוד, וכמוהו יש עוד לפחות שלושה שעובדים במ.ס. וגם ברשות הספורט העירונית. המבחנים היו אמורים להיות בימים ראשון ורביעי, אבל ביום שישי ב־14:00 קיבלנו הודעת טקסט שהיתה טעות והם לא יכולים לתת לנו את המגרשים. נאלצנו לעשות את המבחנים בפארק הסמוך למגרשים בשעה שהמגרשים עמדו ריקים... באותו יום ראשון הוציאו דו"ח שאין אפשרות לתת מגרשים לקבוצות נוספות באשדוד כי זו תהיה מכה אנושה למ.ס. אשדוד. ואכן ראש העיר הודיע שהוא לא מוכן לתת לנו מגרשים למחלקות הנוער".
למכבי אשדוד יש כבר 77 ילדים רשומים ששילמו מקדמה, עוד כ־80 ברשימת המתנה ועוד 15 נערות שנרשמו לקבוצת הנערות, וכן הסכמים עם ארבעה מאמנים וציוד שכבר נרכש. "הגשנו עתירה מינהלית נגד רשות הספורט והעירייה", אומר גינזבורסקי, "אחרי דיון של חמש שעות הורתה השופטת לעירייה להעביר אליה מועדים פנויים לחודש אוגוסט כדי שנוכל להתחיל להתאמן, וטענה שמגרשי הכדורגל הם משאב ציבורי שנועד לשימוש תושבי העיר כולה. הדבר הכי מרגיז הוא הנימוק של העירייה על מחלקת הנוער של מ.ס. לטענתה, הקבוצה הזו היא מועדון נוער מפואר למען תושבי אשדוד, בעוד במחזור האחרון של קבוצת הנוער השנה היו סך הכל חמישה תושבי אשדוד. במקביל ההתנכלויות ממשיכות, אחרי שביוני שילמתי עבור שעת שימוש במגרש 60 שקל לשעה (כמו שמשלמים מ.ס. - א"ד), ביולי ביקשו 139 שקל לשעה בטענה שאנחנו לא עמותה נתמכת. ביקשתי לחשוף את נתוני השימוש והתשלום של מ.ס. בחמש השנים האחרונות על פי חוק חופש המידע, וענו לי בשתיקה רועמת".
זאת ועוד, ג'קי בן זקן הגיש שתי תביעות דיבה נגד גינזבורסקי. "יוצא שבמקום להתעסק נטו באהבה שלי אני בעיקר מתעסק במלחמות", אומר גינזבורסקי, "למזלי זו קבוצת אוהדים, ויש מספיק אוהדים שעושים עבודה מדהימה בצד המקצועי".
"אין לנו אפשרויות"
ג'קי בן זקן סירב להגיב לכתבה. גם בעיריית אשדוד לא מיהרו לחזור לשאלות בנושא. אבל גורם בעיריית אשדוד כן התפנה להסביר את עמדתה: "סך הכל מדובר ב־200–300 אנשים שבאים בהתלהבות ורוצים לשנות דברים, אבל הכל כאן פוליטי", אומר גורם במחלקת הספורט של אשדוד. "הם מתנגדים לראש העיר, שתומך בספורט המקומי. הם קיבלו הקצאה למתקנים, אבל בכלל אין לנו כאן מספיק מתקנים ואין מספיק מגרשי אימון מוארים בערב. אנחנו אשדוד, לא ירושלים, אין לנו אפשרות לארבע קבוצות. אפילו אין מספיק מתקנים עם אישור, כך שאנחנו משלמים קנסות כדי שהפועל אשדוד ועירוני אשדוד יישחקו. ואני אגיד לך משהו, כולם יורים לעצמם ברגל. במקום לאגם משאבים ולשלב כוחות לקבוצה אחת של אשדוד, כל אחד מושך לצד שלו".
אבל האיחוד של הפועל ועירוני לא עבד, אף אחד לא אוהב את הקבוצה הזו. זו לא אותה הקהילה, ההיסטוריה שונה. למה אתם לא מעודדים את זה?
"לא יעזור, הם לא יכולים לקבל את העזרה שלנו, כי על פי חוק העמותות הם לא יכולים לקבל כסף בשנתיים הראשונות. אם הם יישארו שם אחרי שנתיים הסיפור יהיה שונה. אני לא מאמין שזה יקרה".
אתה לא חושב שצריך עוד קבוצות כדורגל באשדוד? בכל זאת, 200 אלף איש עם קבוצה אחת שהם לא מחוברים אליה בשום צורה - לא היסטורית ולא ספורטיבית.
"יש תשע קבוצות כדורגל למ.ס. אשדוד בכל הגילים, כולל בית ספר לכדורגל. בן זקן רוצה להקים עוד ארבע קבוצות והוא לא יכול. הם רוצים להקים עוד קבוצות אבל בסוף כולם ייפגעו".
אבל הם מקימים קבוצות קהילתיות שהם מחוברים אליהם.
"לא נכון. למה מקימים קבוצות? רק מאינטרסים כלכליים".
לא, מקימים קבוצה בשביל שתהיה זיקה.
"אבל למה ככה במלחמות ובהתנגחויות? צריך לעשות הכל בדרך מסודרת. הם מקצינים".
וכך עיריית אשדוד, שחיברה שתי קבוצות שונות בגלל אינטרס כלכלי ולא ספורטיבי/קהילתי, מאשימה את האוהדים בכך שיש להם אינטרסים כלכליים. האינטרסים המנוגדים, המחסור בתשתיות והמאבקים המשפטיים והפוליטיים הם רק חלק מהעניינים שהולכים לשחוק את עירוני אשדוד החדשה. האם למאה חברי העמותה ישנן האנרגיות הנדרשות להתמודד עם הכל?