איך יראה עולם הכדורגל בלי דמי העברת שחקנים?
איגוד הכדורגלנים העולמי, FIFPro החל בסופ"ש האחרון במהלך חוקי שעשוי לשנות את פני הכדורגל ולבטל את שוק העברות השחקנים כפי שאנחנו מכירים אותו כיום - על ידי איסור על דמי העברה עבור שחקנים. הנה 8 דברים שעשויים לקרות לעולם הכדורגל בלי דמי העברה
איגוד הכדורגלנים העולמי, FIFPro החל בסופ"ש האחרון במהלך חוקי שעשוי לשנות את פני הכדורגל ולבטל את שוק העברות השחקנים כפי שאנחנו מכירים אותו כיום. בגדול, האיגוד מעוניין לבטל את דמי ההעברה עבור שחקנים ועל פי מומחים פיננסים ומשפטיים ישנה אפשרות ריאלית שזה יקרה. עכשיו, למרות שרק 13% מהעברות השחקנים הבינלאומיות קורות בתשלום (כשקבוצה משלמת לקבוצה אחרת עבור שירותיו של שחקן), הכסף בשוק הזה משמעותי ביותר ויש לו משמעות אקוטית לכדורגל כתעשייה ועסק. משורשי המשחק ועד הכדורגל הבינלאומי.
- פערים בלתי ניתנים לגישור
- 3 מגמות בשוק העברות השחקנים
- חלון ההעברות נסגר: קבוצות הפרמיירליג הוציאו יותר ממיליארד יורו
1. יהיו משכורות הרבה יותר גבוהות. זה די פשוט. אם מועדון לא יהיה חייב לשלם 20 מיליון יורו כדי לרכוש את הזכות לשחק עם שחקן כלשהו, יהיו לו הרבה יותר כסף לשלם לשחקן עצמו.
2. טרייד יהיה הטרנספר החדש. אם מועדון ירצה שחקן תחת חוזה במועדון אחר ולא יוכל לרכוש אותו, אולי הוא יציע עבורו שחקן אחר או מספר שחקנים - במה שנקרא "טרייד". כלכלת הספורט הגדולה בעולם, ארה"ב, מתבססת על "שוק העברות" כזה. אז, כמה אוליבייה ז'ירודים אתה רוצה בשביל הליאו מסי שלך?
3. הקריאות לתקרת שכר ומס יוקרה יתגברו. ב-FIFPro דורשים הגבלת מספר השחקנים בכל סגל וביטול מוסד ההשאלות שחקנים. אך זה לא מספיק כדי להבטיח תחרותיות בכדורגל ולמנוע את שאיבת השחקנים הטובים ביותר למספר מצומצם של קבוצות על (מה שקורה כיום). הפייר פליי הפיננסי זו רגולציה גרועה ורגרסיבית בעוד שרגולוציות כגון תקרת שכר ומס יוקרה (תשלום לשאר הקבוצות על הוצאות יתר) עובדות היטב בשוק הספורט הגדול בעולם, בארה"ב. אפשר לקרוא עוד על זה כאן.
4. כוחם של השחקנים יגדל. יחסי עבודה בעולם ללא שוק העברות יקבעו על פי הסכמים קיבוציים. הסכמים בין נציגי השחקנים לקבוצות והליגות. זה יקרה בגלל שהכדורגלנים יהפכו מ"נכסים" ל"עובדים" ועובדים הם בעלי זכויות מעוגנות בחוק. נחזור לאמריקה שנייה, כ-50% מההכנסות הליגות, עוברות לשחקנים. וכשהכדורגלנים יהפכו מנכסים לעובדים אנחנו באמת נראה שהכוח שלהם יגדל משמעותי.
5. משהו יקרה עם האקדמיות. שחקנים גדלים באקדמיות ובמחלקות נוער ובעולם בלי סכומי העברות ייתכן שיעלם גם התמריץ של חלק מהמועדונים להשקיע באקדמיה, שעבורם היא מקור להכנסה. אבל אקדמיה אינה רק כדי לייצר הכנסה ומועדונים עדיין יגדלו את השחקנים שלהם, למרות האפשרות שיאבדו אותם בחינם. מדוע? צריך לזכור את מה שאלכס פרגוסון אמר על האקדמיה פעם. "הצעירים מזריקים רוח פנטסטית לתוך הארגון. וצעיר לעולם לא שוכח את האדם או הארגון שנתן לו את הצ'אנס הגדול. הם ישלמו לך חזרה על ההשקעה בהם עם נאמנות לכל החיים". כמו כן, ייתכן שיצטרכו להמציא שיטת פיצוי על אובדן שחקני אקדמיה.
6. סוכנים יחזרו להיות סוכנים. החבר'ה ב-FIFPro רוצים להגביל את עמלות הסוכנים ובכלל את הסוכנים. עם זאת, גם ללא שוק העברות השחקנים, סוכנים ישארו בשוק ואף יהיו שחקנים חזקים בו. אבל הם יצטרכו לוותר על "עיסוקי צד" כמו להיות בעלים של קבוצות (ע"ע פיני זהבי) או בעלים של קרנות השקעות בשחקנים (ע"ע ז'ורג' מנדס).
7. יהיו יותר בעלי קבוצות אמריקאים. אחד מהדברים שהכי הפחידו בעלי קבוצות אמריקאים מ"סוקר" זה שוק העברות השחקנים. "המזרח הפרוע" גרם לרוברט קראפט, למשל, לוותר על הרצון שלו לרכוש את ליברפול. "מנצ'סטר סיטי זכתה באליפות והפסידה 156 מיליון דולר"" אמר קראפט ל-CNN. "הייתי מעדיף לתת את הכסף הזה לצדקה. כל עסק צריך לעמוד בפני עצמו". מבלי הבזבוז האפשרי של 20 מיליון דולר על שחקן שיקבל 6 מיליון דולר בעונה ויהיה חתיכת פלופ לא נורמלי, יותר אנשי עסקים כמו קראפט יראו את הפוטנציאל הרווחי בכדורגל.
8. מועדונים יהיו חייבים להשקיע יותר באוהדים. מבלי "מקור הכנסות" חשוב כמו שוק העברות, מועדונים יהיו חייבים להבין שהלגיטימיות שלהם תלויה, יותר מתמיד, בקהילה סביבם. זה אומר שיושקעו יותר כספים באטדיונים ויציעים, ובקשרים חזקים יותר עם "הלקוחות". כדורגל מקצועני לא קיים בלי אוהדים שישלמו על כרטיסים, יראו את הלוגואים של הספונסרים וישלמו כדי לראות את המשחקים בטלוויזיה. היום מועודנים יכולים להיות תלויים אך ורק במכירת שחקנים (יש כמה כאלה בישראל). זה הולך להשתנות.