הליגה הספרדית מתכוננת לעידן של אחרי מסי ורונלדו
הליגה תאבד בתום העונה את הספונסר הראשי שלה, קבוצת הבנקאות BBVA והיא פונה לשוק הסיני והערבי ומעדכנת רגולציות פיננסיות שיגבירו את התחרותיות בליגה
הליגה הספרדית תאבד את הספונסר הראשי שלה, קבוצת הבנקאות BBVA, שהודיעה כי לא תאריך את חוזה החסות הראשי מעבר לעונה הנוכחית. בנק BBVA מעניק חסות לכדורגל הספרדי כבר מ-2006 ועל פי ההודעה שלו ההחלטה התקבלה לאחר "שינוי אסטרטגי שהבנק החליט לגביו ופיתוח הבנק כמותג ברמה הבינלאומית". BBVA מעניק חסות לליגות אחרות בעולם, כולל ה-NBA, אך הליגה הספרדית, כך נראה, לא עומדת בסטנדרטים הבינלאומיים הגבוהים למיתוג.
- מה יקרה לליגה הספרדית אם קטלוניה תיפרד מספרד?
- לה ליגה מצליחה לשדרג את הסכמי זכויות השידור שלה
- הקבוצות הספרדיות חייבות 19 מיליון יורו לשחקנים
מאז 2013 הבנק שילם למינהלת הליגה הספרדית סכום של כ-23.5 מיליון יורו אבל הכסף כאן הוא לא הנקודה המשמעותית. הנקודה העיקרית היא שהליגה הספרדית מתקשה למכור את עצמה מעבר למאבק בין ברצלונה וריאל מדריד ובמובנים מסוימים מעבר למאבק בין כריסטיאנו רונלדו לליאו מסי. ואת זה אומר הנשיא של הליגה, חאבייר טבאס.
"ליגת הכדורגל הבכירה בספרד, לה ליגה, חייבת להיות אטרקציית ספורט כלל עולמית כדי שתוכל להתמודד עם מעבר של רונלדו או ליאו מסי", אומר טבאס, שמעריך כי "אחד משני הכוכבים עשוי לעזוב בתוך שלוש עונות ולעינו להיות מוכנים לכך".
היום, אחרי שכבש את שערו ה-500 וה-501 בקריירה, דווח כי כריסטיאנו רונלדו שוקל לעזוב את ריאל מדריד בתום העונה לטובת חוזה ענק ב-MLS - כ-300 מיליון דולר מובטחים לעשור האחרון של הקריירה שלו (הוא יהיה בן 42 בתום החוזה).
.
כחלק מהתכניות הפיננסיות ותכניות ההתרחבות בליגה מחפשים לבנות נוכחות חזקה יותר, לא רק בשווקים מסורתיים כמו דרום אמריקה, אלא גם באזורים חדשים כמו סין. לשם כך, פותחת הליגה הספרדית (LFP), שמפעילה את שתי הליגות הבכירות במדינה, משרדים בבייג'ינג ובדובאי, ומתכננת לפתוח בעתיד הקרוב גם ביוהנסבורג ובניו יורק. "עלינו להיות נוכחיים היכן שנמצאות קבוצות האוהדים שלנו", אומר טבאס. כל אחד מהיעדים האלה נמצאים באזורים שבהם קבוצות אירופיות בכירות מחפשות להרחיב את הנוכחות שלהן.
"יהיו לנו אסטרטגיות שונות עבור חלקים שונים של העולם", הוסיף טבאס. "לדוגמה, באסיה לא 'חיים' את הספורט באותה צורה כמו באירופה, אך יש לנו בסיס כדורגל חזק שמשותף לכולם".
הוא מציין כי 45% מהאנשים בסין צופים בספורט רק באמצעות המכשירים הסלולריים שלהם, לעומת 15% באירופה. "בסין יש לנו שותפות חתומה עם ספקית התכנים באינטרנט, PPTV, שפועלת בעיקר בתחום הטלפונים הסלולריים".
הפרמיירליג מפחידה
עם זאת, טבאס מודע לחלוטין לאתגרים ולתחרות העומדים בפני הלה ליגה. התחרות לדבריו היא לא רק מצד ליגת הפרמיירליג האנגלית שזוכה להצלחה מסחרית, אלא גם מענפי ספורט אחרים כמו ה-NBA והפורמולה 1. לפיכך, הוא מזהיר כי אם הליגות האירופיות לא יצליחו לערער במידה מספקת על הדומיננטיות של הפרמיירליג, היא תהפוך ל"NBA של עולם הכדורגל", כלומר תחטוף את כל השחקנים הטובים ביותר בעולם. טבאס ממשיך ומשתמש בדימוי נוסף – לדבריו קיימת הסכנה שהפרמיירליג תהפוך להיות הפרארי של קבוצות הכדורגל, ואילו הליגה הספרדית תהיה הדאצ'יה – מכונית רומנית זולה.
אולם הוא מוסיף כי הלה ליגה בנתה לעצמה מבנה פיננסי חזק בעקבות המעבר לחוזה טלוויזיה קיבוצי. הליגה חתמה על החוזה החדש באפריל, והוא ייכנס לתוקף בעונה הבאה.
המטרה היא לחלק את הכסף בצורה שווה יותר בין הקבוצות בשתי הליגות הבכירות של ספרד. היה צורך בחקיקה ממשלתית כדי לבטל את ההסכמים הקודמים, לפיהם כל קבוצה חותמת על חוזה בעצמה. ההסכמים האלה העניקו יתרון פיננסי עצום לריאל מדריד ולברצלונה. עם זאת, המבקרים גורסים כי החוזה החדש עדיין מוטה בצורה לא הוגנת לטובת שתי הקבוצות הגדולות. בסוף העונה שעברה אפילו עלה איום של שביתת שחקנים, שהוסר בסופו של דבר בהוראת בית המשפט.
טבאס מצידו מתעקש כי חוזה השידור החדש הוא צעד משמעותי קדימה. "זה היה חלום עבור הקבוצות הקטנות יותר, להתגבר על הפערים בין הקבוצות הגדולות והקטנות, ולהתגבר על ההבדלים העצומים בזכויות השידור", אמר טבאס בכינוס Soccerex במנצ'סטר. "כעת יש לנו חוזה הוגן יותר לכולם, ולכן הוא מחזק את התחרותיות שלנו. פירושו עתיד חדש לכדורגל הספרדי".
טבאס הדגיש כי 41 מתוך 42 הקבוצות המשחקות בשתי הליגות הבכירות בספרד תמכו בחוזה, כשריאל מדריד הקבוצה היחידה שהתנגדה. לדבריו, היחס בין הכנסות הקבוצות הקטנות ביותר והגדולות ביותר יעמוד כעת על 1:3.5 בעוד שעד כה עמד על 1:13.
החוזה החדש ייכנס לתוקף רק בעונה הבאה, וביולי האחרון חתמה חברת התקשורת הספרדית טלפוניקה על חוזה לעונה הנוכחית בשווי 600 מיליון יורו לזכויות השידור המקומיות לליגה הראשונה והשנייה, וכן לזכויות השידור בתשלום של משחקי הגביע.
"אני בטוח שבפעם הבאה נקבל 900 מיליון יורו", אומר טבאס (53) ומוסיף כי כעת יש לליגה פלטפורמה יציבה להרחיב גם את ההכנסות שלה מחוזי שידור גם מחוץ למדינה וגם בתחום הצפייה בתשלום בספרד, שהנתונים שלה משתרכים מאחורי אנגליה. טבס פעל גם לצמצום החובות בקבוצות הספרדיות, בייחוד החובות לרשויות הממשלה הספרדיות, על ידי אימוץ רגולציות פיקוח מחמירות. בשנה הראשונה ליישומן, החוב לרשות המס הספרדית פחת ב-14%. "זה היה הנושא העיקרי שהעסיק את התעשייה שלנו", הוא אומר. "לא יכולנו להמשיך כשהמועדונים באופן תמידי על סף פשיטת רגל".
במקביל, טבס נמצא במחלוקת עם אופ"א ופיפ"א בנושא הבעלות צד שלישי (TPO). פיפ"א אסרה על הנוהל, בעוד שאופ"א כינתה אותו צורה של "עבדות". אך ראש הלה ליגה אינו מסכים עם האיסור הזה שמונע מקרנות השקעות לרכוש אחזקות בעלות על השחקנים, אף שהוא מאמין שיש לפקח בצורה מחמירה על ההתנהלות. "אם הקבוצות הספרדיות לא יוכלו להשיג משקיעים שיעזרו להן לרכוש שחקנים, הן לא יוכלו להתחרות בפרמיירליג", הוא אומר. "אם אנחנו חושבים שיש סיכוי ששחקן צעיר מנוצל, אז אפשר להטיל פיקוח. אם אנחנו חושבים ששחקן ייאלץ לעבור קבוצה בניגוד לרצונו, אז אפשר להטיל פיקוח. אפשר לאסור גם על כספים המגיעים ממקלטי מס. אך האיסור הכולל על בעלות צד שלישי הורסת את המועדונים הקטנים".
בכל מקרה, טבאס אומר כי נותרו עוד שנתיים בתכנית שלו לשש שנים לשנות את המצב הפיננסי בכדורגל הספרדי. "אחד האתגרים שנותרו לי הוא...להיכן הולך השוק האודיו – ויזואלי?" הוא עונה. "תחום הדיגיטל הוא חשוב, עלינו להיות ממוקמים היטב לאופן הזה שבו יצרכו כדורגל בעתיד. עד לפני שנתיים האוהדים שלנו רצו לצפות בכדורגל בטלוויזיה, אך כעת הם רוצים 'להרגיש' אותו באמצעות המדיה החברתית והסטטיסטיקות". לכן, הוא מציין הועלו כמה אסטרטגיות למדיה חברתית עבור השוק המקומי והשוק הבינלאומי. "הלה ליגה חייבת להיות יותר מליונל מסי וכריסטיאנו רונאלדו", הוא מצהיר. "אנחנו מוכרים את הקרב הזה ביניהם לעולם, אך עלינו למכור רעיונות אחרים. עלינו למכור את עצמנו כמותג בינלאומי".