$
ספורט ישראלי

שקיפות אינה עול על הכדורגל הישראלי

הטיעונים נגד השקיפות - שכביכול היא זו שמונעת ממאות משקיעים לרכוש את הפועל עכו והפועל עפולה ולקחת את עירוני טבריה לראשות ליגת העל - לא מחזיקים מים

אוריאל דסקל 12:2725.02.16

"הבעיה בחוסר שקיפות היא שהיא מייצרת חוסר אמון וחוסר ביטחון"

טנזין גיאטסו, הדלאי לאמה

 

חוסר שקיפות לא מטרידה רק מנהיגים רוחניים טיבטיים. הסופר והחוקר הכלכלי, רוברט אקלס (Robert Eccles) מהארוורד חקר חברות שקופות ולא שקופות, את המניות שלהן ואת הדו"חות הכלכליים שלהן. הוא הגיע למסקנה - שנראית די פשוט גם ללא ניתוח מעמיק של דו"חות כי "חברות שמעניקות למשקיעים אינפורמציה אמינה ורלבנטית, מסוכנת פחות למשקיעים ושווה הרבה יותר לבעלים". לפי הממצאים שלו, השווי של החברות השקופות יותר מספקות תשואה טובה יותר למשקיעים.

  

גולדהאר. הכדורגל האנגלי הוא הכדורגל החשוף ביותר - הדו"חות של כל הקבוצות מתפרסמים, כולל משכורות שחקנים ומנהלים ודיבידנדים שאותם לוקחים הבעלים. ועדיין, הפלא ופלא, הוא גם הכדורגל שמושך הכי הרבה משקיעים גולדהאר. הכדורגל האנגלי הוא הכדורגל החשוף ביותר - הדו"חות של כל הקבוצות מתפרסמים, כולל משכורות שחקנים ומנהלים ודיבידנדים שאותם לוקחים הבעלים. ועדיין, הפלא ופלא, הוא גם הכדורגל שמושך הכי הרבה משקיעים צילום: אורן אהרוני

 

יש מספר דרכים לנתח את ממצאיו. הראשונה: השוק אוהב חברות שקופות כי הן פחות מסוכנות וההשקעה בהן יותר בטוחה. אפשר גם לומר שחברות שמצליחות יותר חושפות יותר. הן להן שום דבר להסתיר והן רוצות להראות את ההישגים שלהן כמה שיותר.

 

מספר רב של כלכלנים מסכימים עם אקלס. משקיעים אוהבים שקיפות ואוהבים שחברות אומרות איך הן מכניסות כסף ומה הן עושות עם המשאבים שלהן.

 

אז כאשר מכבי תל אביב ומכבי חיפה משתפות פעולה כדי לצמצם את השקיפות בכדורגל הישראלי בטענה שהן עושות זאת כדי למשוך משקיעים, זה שקר או חוסר הבנה.

 

מכבי תל אביב ומכבי חיפה מנסות לשנות את תקנון ההתאחדות לכדורגל, המחייב את הקבוצות להציג דוחות כספיים בנוגע להכנסות, המקורות הכספיים, הוצאות השכר ועוד.

 

חבר הנהלת ההתאחדות לכדורגל והיועץ המשפטי של מכבי תל אביב, מורן מאירי, יחד עם צבי ויצנר, איש מכבי חיפה המשמש גם כמשקיף מטעם הנהלת ההתאחדות, פנו יחד במכתב ליושב ראש ההתאחדות לכדורגל, עופר עיני, בבקשה לשנות את התקנון. הבקשה היא לשנות את התקנון עבור קבוצות שהתאגדו למטרת רווח - (אחרי שינוי תקנון שמאפשר זאת) - כאשר קבוצה ש-90% מההכנסות שלה פרטיות (או כאשר ההכנסות הציבוריות אינן מעל 10%) - תהיה פטורה מהצגת דוחות כספיים.

 

הסיבה שניפקו היא: "אנשי עסקים מחו"ל בודקים אפשרות להשקיע בכדורגל הישראלי ונרתעים מהשקיפות הנדרשת מהם - שתחשוף את ההשקעות הפרטיות שלהם במסמכים רשמיים". לפי אותם משקיעים, כביכול, אותה חשיפה פוגעת בעסקים אותם הם מנהלים.

 

ההסברים נוספים הם שצריך "לשמר" את הבעלים הקיימים והשקיפות הנדרשת פוגעת במשימה הזו.

 

עכשיו, השקיפות הנדרשת מהמועדונים הללו היא מינימלית. ועדת שטרוזמן המליצה על פרסום הדוחות מאחר שהכדורגל הוא, באופיו, עסק חברתי ללא מטרות רווח. בתי המשפט, לאורך השנים, קבעו שקבוצת כדורגל היא גוף דו-מהותי ולכן חייב בשקיפות ציבוריות ורוב הקבוצות הן עמותות, שגם כן מחוייבות בפרסום דוחות. לא שזה קורה. הדוחות המתפרסמים לציבור חלקיים וארגון האוהדים, היציע, בהליך משפטי על כך.

 

הטיעונים נגד השקיפות - שכביכול היא זו שמונעת ממאות משקיעים לרכוש את הפועל עכו והפועל עפולה ולקחת את עירוני טבריה לראשות ליגת העל - לא מחזיקים מים. 

 

הכדורגל האנגלי הוא הכדורגל החשוף ביותר - הדו"חות של כל הקבוצות מתפרסמים, כולל משכורות שחקנים ומנהלים ודיבידנדים שאותם לוקחים הבעלים. ועדיין, הפלא ופלא, הוא גם הכדורגל שמושך הכי הרבה משקיעים. ומכל העולם. מירדן וטורקיה, רוסיה וארה"ב. לא שמה שהולך בכדורגל האנגלי חיובי בהכרח מבחינת השקעות אנשים פרטיים - אבל הנקודה היא שהמשקיעים בכדורגל האנגלי לא נרתעים מהשקיפות בו (כל הקבוצות חייבות להגיש את הדו"חות הכלכליים שלהן לבית החברות, שמפרסם את הדו"חות שלהן).

 

הכדורגל האיטלקי, לעומת זאת, פחות שקוף מבין כל הליגות הגדולות ובאופן מסורתי מושך הכי מעט משקיעים. עם זאת, קבוצות שלאורך השנים פרסמו את הדו"חות שלהן - רומא ואינטר - נרכשו על ידי משקיעים חיצוניים. יובנטוס, שגם כן מפרסמת את הדוחות שלה, נהנתה מהלוואות בתנאים נוחים מבנקים - מה שסייע לה לבנות אצטדיון משלה.

 

כמו כן, שקיפות אינה פגיעה במשקיעים והיא יותר ממגנה על הכדורגל. היא גם מסייעת למשוך משקיעים טובים.

 

כדורגל שמסתיר את המספרים שלו מזמן יותר אנשי עסקים ו"משקיעים" מפוקפקים. הקורולציה בין מדד השקיפות של Transparency International לכדורגל מושחת היא מדהימה. איפה שאין שקיפות, יש שחיתות - כולל מכירת משחקים והתייחסות לשחקנים כעבדים. איפה שיש שקיפות, הכדורגל חברתי, צומח ורווחי. זה עד כדי כך פשוט.

 

ובוא לא נשכח שממש לא מזמן, ההתאחדות לכדורגל קרסה לתוך חובות של 80 מיליון שקל בגלל מחסור חמור בשקיפות - שלא לדבר על זה שאם מכבי ת"א ומכבי חיפה ידרשו ויקבלו חוסר שקיפות, אין מניעה מהפועל רעננה או איש עסקים שרוצה לרכוש את הפועל רעננה לדרוש ולקבל מסך עשן שיסתיר את פעילותו.

 

הכדורגל הישראלי, מכבי תל אביב ומכבי חיפה, יצטרכו למצוא טיעונים טובים יותר כדי להימנע מהגשת דין וחשבון לאוהדים - אלו שהיו שם לפני הבעלים ויהיו שם אחרי הבעלים ורצוי שידעו מה קורה בקבוצה שלהם בזמן שמישהו שיחלוף עם הרוח מנהל אותה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x