מי אשם במצבה של מנצ'סטר יונייטד?
האוהדים מאשימים את המאמן לואי ואן חאל במצבה הבעייתי של הענקית ממנצ'סטר, אבל הבעיות הגדולות מתחילות בבעלים, משפחת גלייזר והיו"ר אד וודוורד, שהולכים נגד המסורת של המועדון ומקבלים החלטות כדורגל מפוקפקות
על פי דיווח ב"אל־פאיס" הספרדי, ז'וזה מוריניו, מאמן צ'לסי לשעבר, חתם על הסכם עם מנצ'סטר יונייטד, ואם לא ימונה בסופו של דבר למאמן, תפקיד שהוא חושק בו כל כך, יצטרך המועדון לשלם לו פיצויים של 15 מיליון ליש"ט.
- ליגת הכסף של דלויט: ריאל מדריד עדיין בראש אבל כנראה בפעם האחרונה
- הפחד משתק את מנצ'סטר יונייטד
- מה זו המשקולת הזאת על מנצ'סטר יונייטד?
הפורטוגלי, שפיטרה צ'לסי בדצמבר, חתם על חוזה הטיוטה עם יונייטד דרך החברה של ז'ורג' מנדס, סוכנו ואחד הסוכנים המשפיעים על הכדורגל האירופי. על פי החוזה, אם יונייטד לא תחתים את מוריניו על חוזה רשמי ותודיע על התחלת עבודתו עד מאי, הוא יקבל 5 מיליון ליש"ט. אם עד 1 ביוני הוא לא יחתום, הוא יקבל 10 מיליון ליש"ט נוספים. לפי המקור שדיבר עם "אל־פאיס", "מאי הוא חודש קריטי, כי בו סוגרים גם העברות שחקנים".
החוזה הזה לא מאפשר למנצ'סטר יונייטד למנות מישהו מלבד מוריניו — וזאת למרות התנגדות של חלק מהבכירים במועדון. אלכס פרגוסון, לשעבר המנג'ר וכיום מנהל בדירקטוריון, ובובי צ'רלטון, נשיא הכבוד, גדול שחקני המועדון ומנהל נוסף בדירקטוריון, לא משוכנעים בהתאמתו של מוריניו ליונייטד. לפי גיבורי המועדון, שמתגאה בשילוב צעירים מהאקדמיה, כדורגל הרפתקני והתנהלות מאופקת יחסית בתקשורת, מוריניו לא מתאים לאישיות של יונייטד.
עם זאת, הלחץ שמופעל מכיוון מנצ'סטר סיטי, שהביאה את פפ גווארדיולה לאנגליה (אף שביונייטד היו מעוניינים במאמן הקטלוני), והרצון של האוהדים לנצח אחרי שלוש שנים קשות, הובילו את אד וודוורד, היו"ר והאיש המקורב ביותר לבעלים, משפחת גלייזר, להבטיח את שירותיו של מוריניו. אמנם הציר פרגוסון־צ'רלטון ניסה לשכנע את ההנהלה והבעלים שראיין גיגס הוא האיש הנכון לתפקיד המנג'ר, אבל הדיווחים שפפ ממש לא רוצה שמוריניו ימונה למאמן ביונייטד הביאו לגיבוש ההחלטה של הבעלים והיו"ר: מוריניו יאמן ביונייטד.
וככה, וודוורד שוב מקבל החלטה גורלית לעתיד המועדון בניגוד לדעתם של אנשי כדורגל במערכת.
כשל מקצועי
אשמה רבה על מצבה של מנצ'סטר יונייטד מונחת על כתפיהם של המאמנים דיוויד מויס ולואי ואן חאל, שכשלו במשימתם לשחזר את ההצלחה המסחררת של אלכס פרגוסון כמנג'ר המועדון. עם זאת, פרישתו של המנכ"ל והיו"ר דיוויד גיל בתקופה שבה פרגוסון עזב את המועדון היתה כנראה לא פחות משמעותית עבור הירידה של יונייטד לבינוניות. במשך שנים עבדו גיל ופרגוסון יחדיו על החתמות שחקנים וניהול המועדון מבחינה מקצועית ופיננסית, והיו להם תוכניות עבודה לשלוש־ארבע־חמש שנים קדימה. פרגי תפקד כמנהל מקצועי וגיל כמנהל כללי. וודוורד, שהגיע מהתחום הפיננסי־מסחרי, עובד היטב בתחום הזה וכבר גייס ליונייטד יותר מ־70 ספונסרים בפחות משלוש שנים. עם זאת, בכל הקשור להבנת כדורגל ובניית קבוצה הוא כשל.
ו
כעת, כך נראה, וודוורד שוב מניח את גורל המועדון בידיים שיכולות לעשות נזק רב למועדון האדום של מנצ'סטר (שלא לדבר על כך שיונייטד הפכה לקבוצה שנלחמת עם הסיטי על שירותיו של מאמן ושחקנים ונכשלת פעם אחר פעם).
אם מוריניו אכן יגיע לאולד טראפורד, נראה שההנהלה תיקרע בין ציר וודוורד־מנדס לבין ציר פרגוסון־צ'רלטון ו־Class of 92, שחקני העבר שגדלו במועדון ופרצו לתודעה בשנת 1992. לפי גיל, "ההנהלה של המועדון נהפכה לבעלת תפקיד שגרירי לחלוטין", ואילו וודוורד הוא שמקבל את ההחלטות.
למי אתם תיתנו לקבל החלטות כדורגל? לאלכס פרגוסון, גדול המנג'רים בכל הזמנים, ובובי צ'רלטון, השחקן האנגלי הגדול בכל הזמנים, או לאד וודוורד, רואה חשבון שייעץ למשפחת גלייזר בשנת 2005, כשהחליטה להעמיס חובות על המועדון שרכשה, ומנדס, סוכן שחקנים שמרוויח כסף ממכירת אחוזים מהם? משפחת גלייזר, כאמור, החליטה ללכת על וודוורד ומנדס.
מנדס יונייטד
מה זה אומר? אנחנו הולכים לראות שלמנדס תהיה השפעה הרבה יותר גדולה על מועדון הכדורגל האנגלי הגדול ביותר. זה קרה בעבר בספרד, מנדס ומוריניו השתלטו על התנהלות המועדון הגדול בעולם, ריאל מדריד, וזה נגמר רע. הנוכחות של מנדס במגרש האימונים של הקבוצה, ולדבאבס (ממש היה לו משרד שם והוא הגיע לארוחות הקבוצה, בזמן שלבני משפחות הקבוצה אסור היה להיכנס למתחם), הובילה למתחים וכעסים בחדר ההלבשה וליצירת קליקות בין שחקניו לבין שחקנים של סוכנים אחרים, שהרגישו שהם לא מקבלים יחס הוגן ממוריניו. זה הוביל גם למלחמת אזרחים בין חברי המועדון בריאל מדריד, שנמשכת עד היום. "כשקיבלתי את חדר ההלבשה של ריאל מדריד, הוא היה חדר ההלבשה הכי מחולק וחסר אחדות שראיתי בחיי", אמר קרלו אנצ'לוטי, המאמן שהחליף את מוריניו בריאל.
מנדס עובד עם מנצ'סטר יונייטד כבר שנים רבות, מאז החתמת כריסטיאנו רונלדו בעשור הקודם. פרגוסון אף כינה אותו "הסוכן הכי טוב שעבדתי איתו, ללא ספק". אבל פרגוסון לא נתן לו עמדת כוח כמו שהוא עשוי לקבל עכשיו, כשמוריניו יאמן את הקבוצה. פרגוסון תמיד נזהר מסוכנים, וגם ממנדס, שאיכשהו הצליח להשחיל את בבה, השחקן המוזר שחתם בקבוצה עבור 7 מיליון ליש"ט. כן, מנדס גם הביא את רונלדו, דויד דה חאה ואנתוני מרסיאל ועוד לאולד טראפורד — אבל אם בונים מועדון מאפס, הדבר האחרון שצריך לעשות הוא לשים את כל השליטה על ההליכים בידי יו"ר חסר מושג בספורט וסוכן שחקנים שלוחש לאוזנו.
במובנים רבים וודוורד הוא הבוס המושלם למאמנים. הוא השיג להם הרבה מאוד כסף ואפשר להם לרכוש שחקנים ב־300 מיליון ליש"ט ויותר. עם זאת, הוא נכשל בכל ניסיון החתמת שחקנים ברמה הגבוהה ביותר: רונלדו, גארת' בייל, ניימאר — כל אלה אמרו לוודוורד "לא". די מריה אמר כן ועזב אחרי שנה כי לא התאים לוואן חאל ולשיטות שלו. שחקנים אחרים הוחתמו ללא הסכמת המאמנים והיו כאלה שהוחתמו במחירים מופקעים. וה"הישג" הכי גדול של וודוורד עד כה הוא הפיכת מנצ'סטר סיטי לאטרקטיבית יותר ממנצ'סטר יונייטד עבור מאמן־על כמו פפ גווארדיולה. כמו כן, האקדמיה של האדומים הגיעה לשפל חסר תקדים ונראית רע וחסרת חזון ביחס לאקדמיה היקרה שהקימו במנצ'סטר סיטי. וודוורד אף אמר "יבחנו את המצב באקדמיה" ו"לתת לשחקנים צעירים זה חלק מהדנ"א של המועדון", מה שלא מסביר מדוע בחר במוריניו כמאמן ראשי. הפורטוגלי ידוע בסלידתו משחקנים צעירים.
מורשת פרגי ז"ל
החולשה של וודוורד בכל הנושא המקצועי הובילה לחיפוש אחר מנהל ספורטיבי. ביונייטד כנראה מצאו את האיש "המתאים" — פטר קאוגיל, שהוא בכלל מנהל פיננסי מרשת הביגוד JD ספורטס. הוא יכול לסייע יותר מפרגוסון וצ'רלטון? נראה שלא.
לזכותו של וודוורד ייאמר שיונייטד תחתיו חוזרת להיות הקבוצה המכניסה ביותר בעולם. עם הכנסה של 128 מיליון ליש"ט בשנה מאדידס ושברולט בלבד היא יכולה לרכוש כל שחקן בעולם: אף שהחובות גבוהים (כ־350 מיליון ליש"ט) המועדון צפוי להכניס העונה יותר מחצי מיליארד ליש"ט, ועל פי הדיווחים, מוריניו יעשה מהפכה בסגל. בין השאר ביונייטד מדברים על שבירת שיא העברות וחיזוק הקבוצה בשחקנים כגון הארי קיין (טוטנהאם), טוני קרוס, סרחיו ראמוס (ריאל מדריד), ג'ון סטונס (אברטון) ועוד.
עם זאת, יש משהו מאוד לא "יונייטדי" בהבאת מוריניו. אם ואן חאל הוא עוד מאמן שעובד לטווח הארוך ומאמין בכדורגל התקפי ושחקנים צעירים (אף שמשהו לא מתחבר לו בקבוצה), מוריניו הוא ההפך המוחלט מפרגוסון: מאמן שעובד לטווח הקצר, שמכניס שחקנים לאווירה שכמעט בלתי אפשרי לחיות בה ועוזב כשסיר הלחץ מתפוצץ. קצת קשה לראות את יונייטד נבנית מחדש תחת מוריניו, שכאמור מותיר אחריו בדרך כלל סגלים ותיקים ושבורים וחדרי הנהלה מסוכסכים.
האם אוהדי יונייטד מוכנים לזנוח את העקרונות הספורטיביים שניהלו את המועדון בשלושת העשורים האחרונים והובילו אותו להישגים חסרי תקדים בשביל הצלחה לא מובטחת לטווח הקצר? כך זה נראה.
הכישלונות של וודוורד בשוק העברות השחקנים
6
ארתורו וידאל, בחר בבאיירן מינכן
"כן, רציתי לבוא לאנגליה ופנו אליי ממנצ'סטר יונייטד", אמר הצ'ילאני, אבל בסוף זה לא קרה ובחרתי בבאיירן".
תיאגו אלקנטארה, בחר בבאיירן מינכן
כשזה היה ברור שהשחקן הספרדי/ברזילאי מוכן לעזוב את ברצלונה, מנצ'סטר יונייטד ביררה לגביו אך הוא בחר בבאיירן
גארת' בייל, בחר בריאל מדריד
טוטנהאם לא רצתה למכור את השחקן לקבוצת פרמיירליג אבל יונייטד גם לא הצליחה לשכנע אותו לבחור בה
תומאס מולר, בחר להישאר בבאיירן מינכן
הקשר קיבל הצעת ענק מיונייטד שהציעה עבורו יותר ממאה מיליון יורו אך בחר להאריך את חוזהו בבאיירן