כמה עלתה האליפות של הפועל באר שבע?
על פי ההערכות, אלונה ברקת השקיעה יותר מ-100 מיליון שקל בקבוצה בעשור האחרון. עם ההשקעה הזו והשקעה ציבורית של יותר מ-200 מיליון שקל באצטדיון חדש - האלופה החדשה יכולה להתמודד עם מכבי תל אביב גם בשנים הבאות
מיטשל גולדהאר בחר בג'ורדי קרויף כמנהל ספורטיבי כי "הוא מבין כדורגל באופן אינטואטיבי". ככה הסביר גולדהאר למקורביו וככה הסביר קרויף בעצמו מספר פעמים. חלק מהבנת המשחק הזו באה לידי ביטוי ביכולת של קרויף להרים את חדר ההלבשה כשהיה צריך ולהוריד אותו במקרה הצורך.
עדים מספרים שדווקא אחרי ניצחונות גדולים, קרויף היה דורש מהשחקנים להירגע ולהתרכז במשחק הבא ודווקא אחרי תוצאות גרועות היה יודע לעודד ולהרים אותם.
אחת מהסיבות שמכבי תל אביב לא זכתה באליפות השנה היא העובדה שקרויף פשוט לא היה שם, בחדר ההלבשה, כאשר הקבוצה היתה צריכה שיוריד אותה לאדמה (אחרי הניצחון על בית"ר ירושלים בדקה האחרונה, למשל) או יעודד אותה אחרי כמה תוצאות תיקו מאכזבות. קרויף אולי היה בחלק מהזמן הזה בישראל, אבל ייתכן שהתמודדות עם מות אביו - הטקסים הרבים שהשתתף בהם, הדיונים הבלתי פוסקים על מורשתו בנוסף לאובדן אב כל כך משמעותי בחייו ובחיי מיליוני אנשים ברחבי העולם - פגעה ביכולת שלו לתפקד ברגעים הקריטיים של מכבי תל אביב.
תוסיפו לזה עייפות מצטברת של השתתפות בליגת האלופות - כולל משחקים תחרותיים מסוף יוני, שובע מסויים אחרי שלוש אליפויות רצופות, שני מאמנים ומספר שחקנים שלא סיפקו את הסחורה הרגילה שלהם, ותקבלו קבוצה בצהוב שנמצאת בצומת דרכים.
תודה לציבור הבאר-שבעי
ובכל זאת, מישהו היה צריך להרים את האליפות הזו מהרצפה - והמישהו הזה היה ברק בכר והצוות המקצועי שלו, שהרימו בהפועל באר שבע קבוצה ראויה לתואר "אלופה". עם רצף של 29 משחקים ללא הפסד העונה - הרצף הארוך ביותר באירופה העונה - אף אחד לא יכול לומר שלא הגיע להפועל ב"ש לזכות באליפות הראשונה שלה ב-40 שנה.
העבודה המקצועית של בכר, השקט הנפשי והסגל המנוסה איפשרו לב"ש לעמוד בלחץ ולזכות באליפות.
גם כסף שיחק תפקיד חשוב באליפות הזו. חשוב מאוד. והכסף הזה הגיע מהבעלים של הקבוצה מאז 2007, אלונה ברקת.
נכון ל-2013, אלונה ברקת - על פי דו"חות רשמיים - הכניסה 76 מיליון שקל מכיסה להפועל באר שבע. בחישוב העונה שעברה והעונה, סביר להניח שמדובר על השקעה של כ-100 מיליון שקל מכיסה בקבוצה בעשור האחרון. הסכומים האלה עומדים לזכותה של ברקת כשטרי הון בבקרה התקציבית. ולפי תקנות הבקרה התקציבית - היא תוכל למשוך בחזרה אם הפועל באר שבע תתחיל לרשום רווחים תפעוליים.
האם ברקת בכלל יכולה להחזיר השקעה כזו, של 100 מיליון שקל? סביר להניח שלא. עם זאת, אחת מהסיבות העיקריות שהפועל ב"ש היתה יכולה להתרומם העונה מתקציב של כ-40 מיליון שקל לתקציב בסדר גודל של 60 מיליון שקל, זה המעבר לאצטדיון חדש שנבנה בכספי ציבור (בעלות של כ-225 מיליון שקל).
עד העונה, תקציב הקבוצה עמד על בין 20 מיליון שקל ל-40 מיליון שקל. באותה תקופה, הכנסותיה הטבעיות עמדו בתקופה הזו על פחות מ-15 מיליון שקל בעונה. העירייה תרמה בדרך כלל כ-2 מיליון שקל לקבוצה. כך שהערכות הן שברקת הכניסה את היד אל הכיס וכיסתה הפסדים ב-10 עד 20 מיליון שקל בעונה. .
האצטדיון החדש העלה את ההכנסות ממכירת כרטיסים לכיוון ה-12 מיליון שקל בעונה - עלייה מכ-3 עד 4 מיליון שקל בעונה - מה שאפשר להפועל ב"ש לעלות באופן משמעותי את תקציב השחקנים.
עם הכנסות טבעיות של בין 25 ל-30 מילין שקל, ה-15-20 מיליון שקל של אלונה ברקת הופכים את הקבוצה לבעלת תקציב שחקנים גבוה, באופן משמעותי, משל יריבות בסדר גודל שלה כגון בית"ר ירושלים והפועל תל אביב.
זה עדיין לא תקציב בסדר גודל של מכבי תל אביב - 130-140 מיליון שקל - אך זה תקציב שעם הניהול הנכון האימון המקצועי אפשר להתחרות. כמו כן, עם כמעט 12,000 מנויים גם בעונה הבאה, הפועל באר שבע שוב יכולה לבנות על הכנסה של לפחות 12-13 מיליון שקל בעונה מ"ימי משחק". הכנסה מובטחת מאופ"א בגין הזכייה באליפות והשתתפות בשלבי המוקדמות יאפשרו לקבוצה לבנות את עצמה להתמודד גם עם מכבי תל אביב רעבה יותר.
עונה הבאה? וואי וואי
העונה הבאה תהיה יותר מאתגרת. קשה יותר לשחק כאלופה נגד כל קבוצה, מכבי תל אביב לבטח תשקיע לא מעט מאמצים וכספים כדי להחזיר את האליפות שלה, ומכבי חיפה עם המומחיות של תור כריסטיאן קרלסן הנורבגי כסופר מגייס שחקנים, יכולה להשתדרג באופן מהותי. גם הפועל תל אביב עם אלי גוטמן תהיה מסודרת יותר מהפיקאסו-פיאסקו שהיה שם השנה.
באופן כללי, עם יותר כסף בכדורגל הישראלי בזכות הסכם זכויות השידור החדש וגם יותר ארגון בזכות סטנדרטים אירופאים שמטפטפים ממכבי תל אביב - הליגה בישראל משתפרת. ההצלחה השנה של הפועל באר שבע הזריקה תחרותיות חשובה לליגה.