$
ספורט עולמי

כדורגל בינארי

מ-2007 מספר האלופות באירופה הצטמצם לבחירה בין שתי קבוצות, מקסימום שלוש

אוריאל דסקל 16:3617.05.16

אלופות הבונדסליגה מ-2007: שטוטגארט, באיירן מינכן, וולפסבורג, באיירן מינכן, בורוסיה דורטמונד, בורוסיה דורטמונד, באיירן מינכן, באיירן מינכן, באיירן מינכן, באיירן מינכן.

 

אלופות לה ליגה מאז 2007: ריאל מדריד, ריאל מדריד, ברצלונה, ברצלונה, ברצלונה, ריאל מדריד, ברצלונה, אתלטיקו מדריד, ברצלונה, ברצלונה.

 

אלופות הסריה A מאז 2007: אינטר, אינטר, אינטר, אינטר, מילאן, יובנטוס, יובנטוס, יובנטוס, יובנטוס, יובנטוס.

 

אלופות הפרמיירליג מאז 2007: מנצ'סטר יונייטד, מנצ'סטר יונייטד, מנצ'סטר יונייטד, צ'לסי, מנצ'סטר יונייטד, מנצ'סטר סיטי, מנצ'סטר יונייטד, מנצ'סטר סיטי, צ'לסי, לסטר.

 

אלופות ליג 1 מאז 2007: ליון ליון, בורדו, מארסיי, ליל, מונפלייה, פריז סן ז'רמן, פריז סן ז'רמן, פריז סן ז'רמן, פריז סן ז'רמן.

 

אלופות הליגה הפורטוגלית מאז 2007: פורטו, פורטו, פורטו, בנפיקה, פורטו, פורטו, פורטו, בנפיקה, בנפיקה, בנפיקה.  

 

ונראה שהמצב הולך והולך לכיוון הרבה יותר "בינארי". בספרד יש שתי מועמדות ריאליות לאליפות; בגרמניה זה מועמדת וחצי כשהמועמדת מרוקנת את החצי משחקנים מדי שנה; בסריה A יקח עוד הרבה זמן והרבה כסף עד שמישהו יוכל להתקרב ליובנטוס; בצרפת, כל עוד קטאר קיימת ואיכפת לה מתדמיתה, יש סיכוי של 95% שפריז סן ז'רמן תקח אליפות. הליגות הגדולות בעולם הופכות יותר ויותר להיראות כמו הליגה הסקוטית (שתי קבוצות היסטוריות והשאר מצליחות בטעות מדי פעם) או הליגה הקרואטית - שם דינמו זאגרב אספה את האליפות ה-11 שלה ברציפות.

 

 

באיירן מינכן. 4 אליפויות ברצף באיירן מינכן. 4 אליפויות ברצף צילום: גטי אימג'ס

 

הסיבות לדומיננטיות המתגברת הזו הן רבות, אך העיקרית שבהן היא דומיננטיות כלכלית של קבוצה אחת שמאפשרת לה לשאוב את מיטב הכישרונות מהליגה המקומית וגם להביא שחקנים ברמה אחרת מעל הליגה המקומית. באופן כללי, ככל שהתקציבים יותר גדולים, ככה הפערים גדלים. בצרפת קבוצות רבות זכו באליפות עד שהקטארים הגיעו והשקיעו בפריז סן ז'רמן את מיטב כספי הגז שלהם. בפרמיירליג - שם הפערים קטנים בין הקבוצות בגלל הסכם זכויות שידור שיוויוני - יש מועמדות רבות יותר לתואר. בלה ליגה, ב-2006 ריאל מדריד וברצלונה חתמו על הסכמי זכויות שידור ארוכי טווח שנתנו להן 50% מההכנסות הטלוויזיה והסיכוי של ולנסיה, דפורטיבו לה קורוניה ואתלטיק בילבאו לזכות באליפות, או אפילו להתחרות עליה, ירדו ל-0%.

 

פריז סן ז'רמן חוגגת אליפות נוספת. קטאר שולטת בליגה הצרפתית פריז סן ז'רמן חוגגת אליפות נוספת. קטאר שולטת בליגה הצרפתית צילום: איי אף פי

 

עכשיו נסתכל על אלופות ב-NBA מאז 2007: סן אנטוניו ספרס, בוסטון סלטיקס, לוס אנג'לס לייקרס, לוס אנג'לס לייקרס, דאלאס מאבריקס, מיאמי היט, מיאמי היט, סן אנטוניו ספרס, גולדן סטייט ווריירס. וב-NFL מאז 2007? אינדיאנפוליס קולטס, ניו יורק ג'איינטס, פיטסבורג סטילרס, ניו אורלינס סיינטס, גרין ביי פאקרס, ניו יורק ג'איינטס, בולטימור רייבנס, סיאטל סיהוקס, ניו אינגלנד פטריוטס, דנבר ברונקוס.  

 

יובנטוס עם תואר האליפות. יובנטוס, יובנטוס, יובנטוס, יובנטוס ויובנטוס יובנטוס עם תואר האליפות. יובנטוס, יובנטוס, יובנטוס, יובנטוס ויובנטוס צילום: גטי אימג'ס

 

הסיבה לגיוון הזה? רגולציה. תקרת שכר, חלוקת הכנסות, מס יוקרה ודראפט. אלו דברים שהופכים את הליגות ליותר תחרותיות ובסופו של דבר ליותר מעניינות. מחזקות את החלשות ומונעות התעצמות מוגזמת של קבוצות חזקות. זה די פשוט כשחושבים על זה. ואלו צעדים רגולטוריים שבכדורגל - בו הזוכים באליפות הם הזוכים בכסף הגדול - מה שמגדיל את הפערים עוד יותר - בכלל לא שוקלים. מעניין אם בעוד 10 אליפויות רצופות של פריז סן ז'רמן ו-9 אליפויות בעשר שנים של באיירן מינכן, ו-8 אליפויות בעשור של יובנטוס עדיין יחשבו שלא צריך את הרגולציות המוזרות הללו מארה"ב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x