יורו חזק או יורו טראש?
היורו הראשון עם 24 נבחרות סיפק עד כה כמה רגעים נדירים וגם כמה משחקים משמימים. בינתיים, הסטטיסטיקות מלמדות שהיורו רע לכדורגל ההתקפי. וגם: מי השחקן המצטיין של שלב הבתים? סיכום ביניים
- למה הקרואטים כל כך טובים?
- "טרוריסטים" או "לוחמים למען השקיפות": מי פוצץ את המשחק של קרואטיה מול צ'כיה ולמה?
- נבחרת איסלנד - קטנים גדולים
מצד אחד אנשי מקצוע, כמו יואכים לב, אומרים "המדינות הקטנות משקיעות את כל המאמצים במשחק אולטרה הגנתי שנותן להם הזדמנות טובה להגיע לשלב הבא ולכן לא ממש צריכות לחשוב על התקפה", מצד שני, באופ"א מרוצים. "הרמה הטכנית של הקבוצות היו הפתעה חיובית", אומר גיורגיו מארקטי, האחראי על התחרויות באופ"א. "היתה תחרות אינטנסיבית וכל הבתים נסגרו רק במחזור האחרון. היו גם הרבה שערים בדקות האחרונות והתחרות מאוד פתוחה ומעניינת - אין הרבה תוצאות 4-0 או 3-0".
עם זאת, הסטטיסטיקות מראות שהכדורגל ביורו הנוכחי היה רחוק מלרגש. 1.92 שערים בממוצע במשחק זה יותר גרוע מ-148 ליגות בעולם. רק בליגה של חוף השנהב, בליגה של קנייה, בליגה של קמרון ובליגה של בורקינה פאסו נכבשו פחות שערים למשחק מאשר ביורו הזה. וזה לא שלא היו משחקים חד צדדיים לחלוטין שבקלות היו יכולים להסתיים בהפרשים גבוהים. ע"ע צפון אירלנד נגד גרמניה, אנגליה נגד סלובקיה, בלגיה נגד אירלנד ופורטוגל נגד איסלנד (רשימה חלקית). כמו כן, היו לא מעט משחקים (סלובקיה-אנגליה, גרמניה-פולין, איטליה-אירלנד, שווייץ-צרפת, שוב, רשימה חלקית) שלקבוצה אחת או לשתיים לא היה שום צורך או תמריץ לנצח.
בנוסף, רק שתי נבחרות כבשו 2 שערים למשחק בממוצע - וויילס והונגריה - כשהחמישית הכי טובה מבחינת שערים למשחק היא בלגיה עם 1.3 שערים למשחק.
ייתכן ש-24 קבוצות בטורניר זה עניין ראוי ונותן ליותר נבחרות קטנות את האפשרות להעפיל לטורניר ולעשות היסטוריה, אבל ייתכן מאוד שבשביל למנוע את העיוותים הגדולים צריך לשנות את הפורמט.
הפורמט המוצע על ידי חברת MatchVision בראשותו של ליאונרדו שארה, פרופסור למתמטיקה שמתמחה בפורמטים של תחרויות כדורגל, הוא "שלב 'דירוגים' במקום שלב בתים.
לפי שארה, "טורנירים צריכים להתחיל ב'שלב הדירוגים', במודל הזה אפשר לשחק עם 30 קבוצות, 36 קבוצות או 24 קבוצות בטורניר. יש שלושה דירוגים, או ארבעה או חמישה, זה תלוי במספר הקבוצות. הקבוצות מחולקות על פי הדירוג שלהן. ניקח לדוגמה את המונדיאל ונעשה אותו טורניר ל-36 קבוצות. יהיה דירוג A עם 12 קבוצות, דירוג B עם 12 קבוצות ודירוג C עם 12 קבוצות. כל קבוצה משחקת בשלושה משחקים. משחק אחד נגד כל דירוג. כלומר, קבוצה מדירוג A משחקת מחזור ראשון נגד קבוצה מדירוג A, מחזור שני נגד קבוצה מדירוג B ומחזור שלישי נגד קבוצה מדירוג C. תלוי בהגרלה. אחרי שלושה מחזורים כל הקבוצות מוצבות בטבלה והקבוצה עם המאזן הטוב ביותר - נקודות, הפרש שערים וכו' - במקום הראשון. היא תתמודד בשמינית הגמר נגד המקום ה־16. הקבוצה במקום השני תתמודד מול המקום ה־15 והקבוצה במקום השלישי נגד המקום ה־14 וכו'".
מה היתרונות של הפורמט הזה?
"הקבוצות צריכות להתאמץ לאורך כל הסיבוב הראשון. הן צריכות לנצח ובהרבה שערים כדי להבטיח את מיקומן הגבוה. בפורמט הזה אפשר לשדר יותר משחקים בטלוויזיה. והכי חשוב, גם אם הקבוצה שלך הפסידה בשני המשחקים הראשונים, עדיין יש על מה לשחק במשחק האחרון. יהיו גם משחקים גדולים בסיבוב הראשון. אתה יודע שברזיל וגרמניה נפגשו זו עם זו רק פעם אחת במהלך מונדיאל? אני חושב שהמודל הזה מוסיף הרבה ריגוש למשחקים. לא יהיו 'בתי מוות' או בתים חלשים. הפורמט הזה גם מעודד טקטיקות התקפיות ומוריד את הסיכוי להטות משחקים לטובתך ב-5%. היו לא מעט מקרים באולימפיאדות ובטורנירים שקבוצות הפסידו במשחקים בכוונה כדי להבטיח 'הגרלה נוחה יותר' בשלב הבא. הפורמט הזה מעודד כל קבוצה להשיג את הניקוד המקסימלי".
ואחרי שסיימנו את הדיון על הפורמט, מי הם השחקנים של שלב הבתים?
מעל כולם זה גארת' בייל מוויילס. עם שלושה שערים, שני תארי שחקן המשחק ועם ציון 8.78 על ידי אתר Whoscored, בייל הוא ללא ספק השחקן הכי טוב בטורניר עד כה. במשחק נגד צפון אירלנד וווילס צריכה להיות יותר יוזמת ויהיו לו פחות שטחים לרוץ בהם - אך כשחקן ריאל מדריד הוא הראה יכולת להתמודד עם שטחים קטנים. ייתכן שיסחוב את הקבוצה מעבר לרבע הגמר - שזה לא פחות ממדהים.
דמיטרי פאייט, עם שני שערים ובישול, הוא השחקן השני הכי טוב בשלב הבתים - עם ציון של 8.21. במקום השלישי איבן פרסיץ' הקרואטי עם שני שערים, בישול וציון (8.16).
העשירייה הראשונה של WhoScored
גארת' בייל, וויילס (8.78)
דימטרי פאייט, צרפת (8.21)
איבן פרסיץ', קרואטיה (8.16)
קווין דה ברוינה, בלגיה (8.12)
טוני קרוס, גרמניה (8.02)
לדיאן ממושאי, אלבניה (8.02)
לוקה מודריץ', קרואטיה (7.86)
ארון ראמזי, וויילס (7.80)
פאביאן שר, שווייץ (7.68)
באלאז' ג'וג'אק, הונגריה (7.65)