ריאל מדריד וברצלונה יידרשו להחזיר כספי סיוע מהאיחוד האירופי
עפ"י דיווח ב"פייננשל טיימס", ספרד תאלץ להשיב מאות מיליוני יורו שהועברו כסיוע לא חוקי לשבעה מועדונים; ריאל מדריד קיבלה 18.4 מיליון יורו
בבריסל מתכוונים לאלץ את ריאל מדריד וברצלונה להחזיר סיוע ממשלתי לא חוקי ממנו נהנו במשך רבע מאה. לפי ידיעה ב"פייננשל טיימס", מרגרט וסטאגר, ראש הרשות להגבלים עסקיים באיחוד האירופי, תורה מחר (ב') לספרד להשיב מאות מיליוני יורו שהועברו בסיוע לא חוקי לשבעה מועדונים בדמות הלוואות, הקלות מס והנחות בחוזי נדל"ן.
על פי אנשים המקורבים למועדון, ההחלטה של הנציבות האירופית תחייב את ריאל מדריד לשלם בחזרה 18.4 מיליון יורו בסיוע ממשלתי שקיבלה הודות לעסקת נדל"ן מורכבת מול הרשות המקומית של מדריד. ריאל מדריד, שזכתה העונה בליגת האלופות, וכן שלושה מועדונים נוספים – ברצלונה, אתלטיקו בילבאו ואוססונה – יאלצו לוותר גם על הטבת מס, הדומה להטבות המוענקות למלכ"רים, ממנה הן נהנות מאז שנות ה-90.
החוקרים מנסים לסיים עידן שבו ישויות מסחריות הצליחו למשוך את השמות הגדולים בעזרת כספי משלמי המסים. ריאל מדריד וברצלונה, הן שתיים מהקבוצות היקרות בעולם, על פי דירוג השנתי של דלויט של קבוצות הכדורגל העשירות ביותר במונחים של הכנסות.
ההחלטה של הנציבות בנוגע לעסקת הקרקע של ריאל מדריד מביאה לסיומה סאגה מתמשכת שחשפה את הקשרים בין הספורט, פוליטיקה ועסקים בבירה הספרדית.
תחילת הפרשה בעסקאות קרקעות שנויות במחלוקת בין המועדון והעירייה בשלהי שנות ה-90, במסגרתן העבירה ריאל מדריד חלק ממגרש האימונים הישן שלה לידי העיר לצרכי פיתוח מחדש. האתר הפך מאז למרכז העסקים קואטרו טורס, המורכב מארבעת גורדי השחקים הגבוהים ביותר בעיר. בתמורה, הוענקו לריאל מדריד חלקות אדמה אחרות ברחבי העיר, כולל בסמוך לאצטדיון ברנבאו. חלק מהקרקעות עבר הערכה מחדש, שהעניקה לריאל מדריד הטבה פיננסית. העסקה הזו נחשבת מאז כסימן למערכת היחסים הקרובה בין הפוליטיקאים המקומיים ואנשי העסקים בעלי ההשפעה שמנהלים את מועדוני הכדורגל הגדולים של ספרד.
אולם, המספר הכולל של מועדונים המעורבים בחקירה של הנציבות האירופית מדגיש את האופן בו הפוליטיקאים, הן ברמה הארצית והן ברמה האזורית מעוניינים לתמוך בקבוצות הספורט המקומיות.
ולנסיה, העיר שטולטלה על ידי שורה של שערוריות שחיתות פוליטיות, שהקבוצה המקומית שלה כמעט טבעה בחובות ב-2013, מהווה דוגמה בולטת נוספת.
החלק השלישי של החקירה מתמקד בערובות הלוואה לא חוקיות שהעניק המכון הפיננסי של ולנסיה והטיבו עם שלוש הקבוצות האזוריות: ולנסיה, הרקולס ואלש. בכירים בספרד טענו בפני הוועדה כי הטבות המס שהוענקו לקבוצות הספרדיות משקפות את העובדה שהן במעמד של מלכ"ר, ובין השאר נאסר עליהן לחלק דיבידנדים כפי שעושות חברות ציבוריות אחרות.
בכל מקרה, מאז תחילת השנה הקבוצות נדרשות לשלם את אותו שיעור מס כמו חברות, שעומד על 25%.
ריאל מדריד וברצלונה, ביחד עם אתלטיקו בילבאו ואוססונה, הן הקבוצות היחידות בספרד שהורשו להישאר בבעלות חברים לאחר חוק מ-1990 שחייב את שאר המועדונים להפוך לחברות מוגבלות.
אין הערכה רשמית לנזק הפיננסי הכולל שיספגו הקבוצות הספרדיות כתוצאה מהחלטת הנציבות. ספרד תתבקש לחשב כמה לדרוש בחזרה במסים ובהלוואות.
במקביל, שתי הליגות הבכירות בספרד עברו מיתוג מחדש לקראת העונה הבאה, זאת לאחר שהגוף המפעיל של שתי הליגות לא הצליח למצוא ספונסר שם. שתי הליגות יקראו לה ליגה ולה ליגה 2, בהתאמה. ההחלטה לאמץ גישה של "מיתוג נקי" התקבלה לאחר שהבנק הספרדי BBVA הכריז בספטמבר כי לא ימשיך את החוזה לאחר סיומו ב-30 ביוני.
הבנק הפך לספונסר של הליגה בעונת 2007-08, אז רכש את זכויות השם לליגה המשנית. שנה לאחר מכן הרחיבו את החוזה כך שיכלול את זכויות השם גם לליגה הבכירה, והליגות נקראו מאז ליגה BBVA וליגה אדלנטה.
בליגה חיפשו ספונסר שיחליף את BBVA, שהחוזה איתו נאמד ב-23.5 מיליון יורו (31.2 מיליון דולר) בשנה. לפי הדיווחים, בליגה היו מעוניינים לעלות ל-25 מיליון יורו בשנה ולמצוא חברה עם נוכחות ב-80 מדינות לפחות.
במאי אישר נשיא הלה ליגה, חוויאר טבס כי מתנהלים מגעים עם "מספר מותגים בינלאומיים", אך אמר כי הם עשויים לאמת אסטרטגיה אחרת. זה כולל בחירה לא למצוא ספונסר לזכויות השם ואימוץ מודל ספונסרשייפ דומה לזו שאומץ על ידי הפרמיירליג, שיישם מבנה של 7 ספונסרים.