סוף עידן הפרגוסונים והוונגרים
מאמן כדורגל יכול לשנות את פני הקבוצה אך מה שקובע יותר זה מי מנהל את הקבוצה. לכן הגעתו של פפ גווארדיולה למנצ'סטר סיטי והגעתו של אנטוניו קונטה לצ'לסי משמעותיות אך לא משמעותיות כמו הגעתו של סטיב וולש לאברטון
אורך התקופה הממוצע של מאמן בפרמיירליג עומד על 2.36 שנים. אם מוציאים את ארסן ונגר, 20 שנה בארסנל, מהמשוואה אז הזמן הממוצע של מאמן בליגה האנגלית הבכירה עומד על 1.7 שנים בלבד. באיטליה מאמן שורד בקבוצה 1.31 שנים. בלה ליגה הספרדית, 1.34 שנים. בישראל הממוצעים דומים. מדובר בתקופה קצרה מאוד בהשוואה, למשל, לתקופת מנכ"ל ממוצע בחברה בכירה במשק (5.18 שנים) או אפילו תקופת מאמן ב־NFL, ליגת הפוטבול של ארה"ב (3.4 שנים) או NBA, שם מאמן יכול לצפות ל-2.4 שנים בקבוצה. אז מדוע הסיפור הגדול בפרמיירליג הוא זהות המאמן של כל קבוצה? מדוע האובססיה הזו בקשר לשכירים הללו, שבקושי מסיימים שנתיים במוסדות שרובם, ככולם, בני מאה או יותר?
השפעה גדולה
אולי בגלל שההשפעה של המאמן היא גדולה יותר מכל שחקן. על פי מחקרים שנעשו בנושא, בין 10% ל־20% מהנקודות שצוברת קבוצה בליגה קשורים לזהות המאמן, כאשר לתקציב הקבוצה וזהות השחקנים יש השפעה של בין 80% ל־90%. ועדיין, 10% עד 20% זה המון כשמתרגמים אותם לנקודות ליגה, שלא פעם מוכרעת במספר נקודות בודד. כמו כן, קשה לראות שחקן אחד עם השפעה כזו על גורל הקבוצה כמו שיש למאמן.
אולי זה בגלל ציטוטים כמו אלו מפאבין דלף, קשר מנצ'סטר סיטי, שטען "למדתי יותר בשלושה שבועות עם פפ גווארדיולה מאשר לאורך כל הקריירה שלי". דלף לא התאמן אצל מאמנים אלמוניים. בין השאר שיחק עבור מרטין אוניל, פול למברט ומנואל פלגריני אך לפיו "ההכרזה הגדולה היא האמת - למנג'ר (פפ) יש הרבה מאוד שיטות והוא מלמד את השחקנים את כל העמדות. אני לומד המון ואני מאושר מכך".
גווארדיולה ידוע כמאמן שהאימונים שלו שונים לחלוטין מאלו של מאמנים אחרים. קצרים, אינטנסיביים ומדוקדקים ביותר. כל רגע מתוכנן ואין שנייה שלא לומדים בה משהו חדש. "הוא מצליח לפשט דברים" אומר דלף. "הדרך בה הוא רואה דברים היא מדהימה. אתם תראו באופן מידיי מה הוא מנסה לעשות".
אין ספק שההשפעה הזו של פפ תראה על המגרש כפי שהשפעתו של אנטוניו קונטה תראה כשצ'לסי תעלה על המגרש. קונטה, למשל, אוהב להעביד את השחקנים שלו קשה מאוד באימונים כי לפיו, ובכן, מה שקשה באימונים, יהיה קשה פחות במשחקים. שחקניו טענו לעיתונים שהם "בחיים לא הרגישו כמו שהם מרגישים אחרי כמה אימונים עם קונטה". איך נראים האימונים האלה? קצת כמו אימונים לסיירת מובחרת. ספרינטים של 100 מטר עם הפסקות של 20 שניות ביניהם במשך 7 דקות. ואז ספרינטים של 75 מטר עם הפסקות של 15 שניות ביניהם במשך 7 דקות. ואז ספרינטים של 50 מטר עם הפסקות של 10 שניות ביניהם במשך 7 דקות. ורק אחרי זה מתחילים להתאמן.
השיטה הזו כבר גוררת ביקורות, ריימונד ורהיין, מאמן כושר הולנדי, כבר מתח ביקורת על קונטה ועל יורגן קלופ מליברפול על כך "שהם מעבידים את השחקנים קשה מדי, מוקדם יותר" אבל הקבלות של השניים הללו מאפשרות להם להעביד ככה את השחקנים. ובסופו של דבר, אם הם יצליחו להנפיק קבלות העונה - אז הם ישארו בתפקידם.
אילו קבלות יש לך?
השאלה הגדולה לקראת העונה הזו היא האם בכלל אפשר להנפיק את הקבלות שהבעלים רוצים. צ'לסי, מנצ'סטר יונייטד, מנצ'סטר סיטי - כולן לא יסתפקו במקום מלבד המקום הראשון. טוטנהאם, ליברפול, ארסנל מכוונות לטופ 4. ווסטהאם, אברטון, סטוק סיטי ולסטר האלופה, גם כן שואפות למקום בליגת האלופות או באירופה. מאוד לחוץ שם למעלה ומאמנים רבים הם חדשים בקבוצות שלהם וצריכים עוד ללמוד את הליגה. "גווארדיולה יצטרך להתאים את עצמו, זה בטוח", הסביר צ'אבי אלונסו, קשר באיירן מינכן. "צריך לחשוב אחרת לחלוטין כשמגיעים לשחק נגד ווסט ברום, סטוק וסנדרלנד". צריך גם לחשוב אחרת לחלוטין על מה זה הצלחה.
לפי מייק פרודה, לשעבר מנהל בצ'לסי וכיום מנהל של חברת ייעוץ לספורט, Sportsology, אין הרבה זמן ללמוד ומאמנים יוכלו לשרוד בליגה רק אם יבנו מערכת יחסים חזקה עם הבעלים. "כל המאמנים היום בפרמיירליג מאוד מוצלחים", אמר פרודה ל"אינדיפנדנט". "אבל המפתח מבחינתם היא מערכת היחסים עם הבעלים, הנהלה ואיך הם משתפים פעולה איתם בקשר לתוכנית. מה שבטוח זה שההצלחה של המאמן העונה ובעתיד תקבע על איך וכמה מהר הוא יצליח להכניס את הרעיונות שלו לארגון החדש.".
האם זהות המאמן היא הדבר היחיד שישפיע על ההצלחה או אי ההצלחה של הקבוצה? כאן פרודה טוען שיותר ויותר מובן שארגון חזק ישפיע יותר ממאמן חזק. "האתגר הגדול של הבעלות בכל הרמות זה להביא את האנשים הנכונים שיהיו מסביב לשולחן ויקבלו את ההחלטות הגדולות - כולל מינוי המאמן. הם יצטרכו להבין את הכישורים שמאמן צריך ואת הדינמיקה שהמאמן צריך לעבוד בתוכה. למשל, באווירה החדשה בארגוני הספורט צריך מישהו שמבין את הצד הספורטיבי בהנהלה וזה כדי לנהל את הארגון בצורה הכי אפקטיבית. "
מה שפרודה אומר זה שאופי הניהול של הקבוצה ישפיע לא פחות על הקבוצה מאשר המאמן שלה. למשל, מנואל פלגריני בעצמו טען שההודעה על מינוי פפ גווארדיולה גרם ל"איבוד ריכוז", אך בהנהלה הבטיחו את הבאתו של גווארדיולה, משהו שרצו לעשות הרבה שנים ־ מה שמראה על חשיבה לטווח הארוך. ביונייטד, לעומת זאת, נתנו למנג'ר הקודם, לואי ואן חאל, להטיל וטו על רכישת רנאטו סאנצ'ס הפורטוגלי - וזה מספר ימים לפני שפוטר. כך איבדו את השחקן המוכשר לבאיירן מינכן. זה לא מראה על חשיבה לטווח הארוך או תרבות ארגונית בריאה.
וולש, הפרגוסון החדש
"כדי להפחית את הסיכון, זה חשוב מאוד לבנות עסק וארגון סביב המאמן, ככה שאם מאמן חדש יגיע לא יהיה מדובר בעוד מהפכה אלא באבולוציה של הארגון" אומר פרודה. "טעות שעושים מועדונים רבים זה להביא מאמן חדש ולא לשלב אותו ואת הצוות שלו בתרבות של המועדון ובדרך שבה המועדון עובד. ופעמים רבות רואים שבלי הגבולות הללו והפרמטרים שכל ארגון צריך, המאמן ינסה לעשות הכל ולא יצליח בכלום. זה חשוב שבעלים הנהלה יצילו את המאמן מעצמו במובן הזה - שהוא יוכל לקחת שליטה על דברים מאוד ברורים וידע מה הוא לא יכול לשנות. מאמנים רבים נכשלים בעיקר בגלל שאין בהירות לגבי הגבולות שלהם והם מנסים לשנות דברים שמחוץ למומחיות שלהם".
לפי פרודה, העידן של "הפרגוסונים והוונגרים" כבר נגמר. "כרגע זה בלתי אפשרי להיות מאמן ומנהלים כל כך הרבה זמן באותו מועדון", לפי פרודה. "צריך לבנות ארגון חזק שהמאמן הוא חלק ממנו".
אז במובן הזה, ייתכן שהמעבר הדרמטי ביותר בפרמיירליג - שישפיע לטווח הארוך של הליגה ולא לטווח של 1.7 שנים, הוא המעבר של סטיב וולש, מי שהיה המנהל הספורטיבי של לסטר ובנה קבוצה שזכתה באליפות המדהימה בכל הזמנים, לאברטון. אברטון "רכשה" את וולש מלסטר, שמאז 2011 בנה קבוצה שזכתה באליפות ב-22 מיליון ליש"ט בלבד, עבור סכום של 2 מיליון ליש"ט, נמוך בהרבה מרכישת שחקן ממוצע כיום, אך זה מהלך שישפיע על המועדון בצורה דרמטית, אפילו יותר מהבאתו של המאמן המוכשר מסאות'המפטון, רונלד קומאן. פארד מושירי, הבעלים החדש של אברטון, אחראי למינוי ההיסטורי הזה - מנהל הכדורגל הראשון של מועדון הכדורגל אברטון. "זה ממש טוב שיש למועדון מישהו כמו סטיב שהראה את האיכותו שלו במספר מועדונים לאורך השנים", אמר קומן. "זה הניסיון והאיכות שיביא לנו לטווח הארוך".
אברטון אולי לא תזכה באליפות השנה בגלל וולש, אבל עם ההבנה, הניסיון והידע שלו - היא תבנה ארגון מחדש שיאפשר לה לבנות קבוצה שתתחרה על אליפות בשנים הקרובות. השורה התחתונה היא שמקומו של המאמן בתעשיית הכדורגל עדיין משמעותי אך יותר ויותר מועדונים מבינים שארגון טוב יעיל יותר לטווח הארוך מאשר מאמן טוב על הקווים. ובכל מקרה, מאמן טוב הוא עניין זמני. 1.7 שנים בסך הכל.